20 augusti 2018: »Frågade vad hon hette och om jag fick ta en bild…«

Text:

Bild: Simon Rehnström

Det var den 20 augusti 2018. Simon Rehnström, då fotopraktikant på Fokus, var på jakt efter bilder med politiskt tema. Mitt i valrörelsen. Minneskortet var fullt av bilder på valplakat. Så han gick ner till riksdagen, och fick se en ensam flicka på marken.

Bredvid sig hade hon ett plakat: »Skolstrejk för klimatet.«

– Jag frågade vad hon hette och om jag fick ta en bild. Då såg jag Gustav Fridolin komma gåendes med en kollega. Han tog en selfie med en man sedan satte han sig ner och pratade med Greta.

När bilden på Greta Thunberg togs var det första dagen på den unga aktivistens skolstrejk. En aktion som fått enorma proportioner sedan dess. I veckan lade Simon Rehnström upp bilden på Instagram, och fick kort därefter en fråga av Miljöpartispråkröret om han fick använda den.

LÄS OCKSÅ: Gretas vision kan omsättas till konkret politik

Han lade sedan ut den på sitt eget konto med texten:

»Jag tog ingen bild den där första dagen, jag var ju aldrig där som ett statement. Men häromdagen såg jag ändå den här på instagram. Fotografen @simonrehnstrom gick förbi samtidigt och tog en bild i smyg. Jag vet inte vad jag hade tyckt om det då, men nu blev jag glad. Inte för bilden, men för minnet och den överväldigande insikten om allt som hänt sedan den togs.«

Simon Rehnström har ett annat minne av händelsen:

– Jag minns ganska väl hur han blickade tillbaka och såg mig. Våra blickar möttes och han uppfattade att jag var där, enligt fotografkodex är det då fritt fram att plåta. Men han vill väl dramatisera historien lite. <

Du tog en av de första bilderna på en historisk kampanj. Har du toppat karriären nu?

– Haha, jag hoppas verkligen inte det, säger Rehnström som i dag är frilansfotograf.

Vilken är drömbilden då? Frågan får Simon Rehnström att fundera en stund. Sedan säger han:

– De bästa bilderna är de slumpartade, när allt bara klaffar, när man inte ens kan förutspå dem. Kan man se sin drömbild i förväg så är det nog inte en drömbild.

LÄS OCKSÅ: Hakelius: Trump såg något i Gretas tal som de flesta missade