En annan tid – samma liv

Text:

Bild: scanpix

Att ingen är off-the-record med en journalist lär USA:s supergeneral Stanley McCrystal numera vara den förste att medge. I den ödesdigra intervjun i tidskriften Rolling Stone kritiserar han hemlandet, vicepresident Joe Biden, diplomater som USA:s ambassadör i Afghanistan, Karl Eikenberry, och specialsändebudet Richard Holbrooke.

Uttalandena blev för mycket för president Obama som sparkade den erkänt skicklige militärstrategen McCrystal och flyttade över Irakchefen David Petraeus i hans ställe.

Krisen kom särskilt olämpligt för Obama eftersom han hade lagt en stor del av sig egen prestige när det gäller kriget i Afghanistan i hans händer.

Nu får inte bara de 140 000 (!) amerikanska soldaterna i Afghanistan en ny chef, även de omkring 500 svenskar som ingår i den Natoledda operationen. Även Isafstyrkan står under amerikanskt befäl.

Läs Thomas Engströms gamla text om bland annat general Petraeus, skriven i en annan tid – en vecka innan Obama vann presidentvalet – men resonemangen är fortfarande desamma.