En björnkram till Anders Borg

Text:

En nyhetsdag som domineras av en finansminister och en seriemördare avslutas med att finansministern kallas »häxmästare«. Efter ringvålnadsherren i »Sagan om Ringen«, får man anta. Det är humor.

Är det någon svenskrelaterad människa som i en brittisk fintidning som Financial Times borde få epitet efter Tolkiens allra skickligaste spillra till människa är det väl ändå Åmsele-mördaren Juha Valjakkala. När han i veckan rymde var det typ för femte gången. Det, om något, antyder övernaturliga krafter.

Visst finns det något magiskt i till exempel Borgs straffskatt på snus, vars effekter nu spridit sig till Umeå där tjänstemännen vill förbjuda läppvärmare hos kommunanställda. Och ja, Joe Labero är säkert imponerad av Borgs sätt att vrida ögonen på sin publik. Men. Häxmästare? Europas bästa finansminister?

Att ranka finansministrar är förstås bra journalistik, men vill man få priset? Ordet »bäst« är ju problematiskt. För två år sedan utsågs Frankrikes Christine Lagarde till etta i samma tävling. Det var alltså när hon hade förlorat slaget om sparkraven till Sarkozy och börjat bygga upp underskott och snärja ihop sig med PIIGS-länderna.

Och för svensk del så går det att erinra sig att Kjell-Olof Feldt utsågs till världens bästa finansminister ett par år före kraschen 1991.

Kanske beror det på att ekonomi anses vara magi. Svårstyrd. Kanske borde priserna snarare ges till de små folk som utsätts för trolldomen. Letterna till exempel. Det var ju dem som Anders Borg ställde upp som magisk sköld mellan Sverige och ondskan 2009. Hobbitarna räddade honom.