Energimyndighetens generaldirektör får inte förlängt förordnande

Robert Andrén lämnar posten som GD för Energimyndigheten i augusti, trots uttryckt vilja att få förlängt förordnande.

Text:

Bild: TT

Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén får lämna sin tjänst den sista augusti efter sex år på posten, då hans förordnande löper ut. Den brukliga treåriga förlängningen blir inte aktuell. På ett personalmöte berättade han emellertid att han hade tackat ja till förlängt förordnande om regeringen hade velat det.

– Robert Andrén meddelade personalen nu på morgonen och berättade om den märkliga tiden under hans förordnande som hann innefatta såväl pandemi som krigsutbrott i Europa. Han berättade också att han gärna hade tackat ja till förlängt förordnande om regeringen hade velat det, säger Energimyndighetens presschef Ola Westberg till Fokus.

Men det ville regeringen alltså inte. Beskedet kommer efter en rad uppmärksammade artiklar av Fokus, som i början av april avslöjade att en klimataktivist ur nätverket Extinction Rebellion hade placerats på en säkerhetsklassad tjänst med ansvar för känslig information om Sveriges gasinfrastruktur. Artikeln följdes upp med en artikel om att myndigheten under flera år hade undvikit att ta hänsyn till konkurrens- och trygghetskriteriet i sina remissvar – svar som var författade av en före detta miljöpartistisk riksdagsledamot.

Nyheten om den sparkade klimataktivisten orsakade extra uppmärksamhet då minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M), gick ut på sociala medier och förklarade att han hade haft kontakt med generaldirektören om det inträffade – något som i efterhand visade sig ha skett först efter att klimataktivisten blev av med sin tjänst. MP och V har dock anmält honom till konstitutionsutskottet för detta.

Fokus har sökt klimat- och näringslivsminister Ebba Busch som svarar mejlledes att Robert Andrén byts ut på grund av Energimyndighetens förstärkta satsning på fossilfritt energisystem.

"Energimyndigheten har, men kommer att få en ännu viktigare roll att jobba för ett 100 % fossilfritt energisystem i Sverige med en stark energiberedskap. I och med den nya inriktningen för myndigheten har regeringen valt att inte förlänga Robert Andren som generaldirektör. Vi tackar Robert för ett transparent och tydligt ledarskap som han förtjänstfullt genomfört de senaste sex åren", skriver energi- och näringsminister Ebba Busch i mejlet.

***