Förgiftning à la française

Text:

Ekonomin är en katastrof, presidenten lika populär som sista veckan i november och fotbollen ska vi inte prata om.

Fransmännen har inte mycket att rakryggat stoltsera över.

Det skulle väl vara maten då. Gåslevern och calvadosen. Osten och vinerna. Sniglarna och champagnen. Hösten 2010 togs det franska köket till och med upp på Unescos lista över världsarv. Att Guide Michelin är ett franskt påfund är heller ingen slump.

Så när svenska kungaparet med entourage landade i Paris i veckan gällde det för fransmännen att lyfta fram styrkorna. Och inte prata så högt om det andra – som att landet bryter mot så gott som alla av EU:s budgetregler och att VM-silvret 2006 var det sista riktigt positiva herrfotbollslandslaget har levererat.

Svårare att undvika var dock den opinionsmässigt rekordsvage François Hollande. Vid statsbesök är ju presidenten värd. Maten skulle i stället bli den givna hiten.

I tisdags kväll, när Hollande hade bankett hemma i Élyséepalatset, sparades det därför inte på något. Presidenten, med svart slips, hade guldglittrig drottning Silvia på sin vänstra sida. Fram dukades hummern till förrätt, följt av piggvar och svamp. Stämningen var på topp.

Dagen efter var inte lika rolig. Drottningen Silvia drabbades av en »magåkomma« och tvingades att avstå delar av besökets program. DN:s utsända rapporterade att flera gäster noterat att »maten var ljummen, för att inte säga kall«. Dåligt upphettad mat kan vara en bra grogrund för »magåkomma« eller det som vardagligt brukar kallas matförgiftning.

Inte ens maten fick de vara stolta över, fransmännen.