Hamid Zafar skrev antisemitiska inlägg på nätet: »Tar avstånd från det idag«

Text: Redaktionen

Bild: TT

Dagens Nyheter avslöjar idag att Hamid Zafar har skrivit antisemitiska kommentarer på nätet. I en intervju med Sveriges Radio medger Zafar att han skrivit inläggen, men tar avstånd från åsikterna.

– Jag befann mig i en period i mitt liv då jag hade en väldigt skev uppfattning om saker och ting. När jag läser igenom det här idag så är det riktigt dåliga saker, någonting som jag verkligen tar avstånd ifrån, säger Hamid Zafar till SR.

LÄS OCKSÅ: Eli Göndör: Det godkända judehatet 

Hamid Zafar är en ledande röst i den svenska skol- och integrationsdebatten. Hans arbete på Sjumilaskolan i Göteborgsförorten Biskopsgården har gjort honom känd och han har varit utredare åt Skolinspektionen.

Han utsågs till Årets svensk av Fokus 2018 och var också sommarpratare i Sveriges Radio 2019. Han är expert i Moderaternas integrationskommission. Idag arbetar han som barn- och utbildningschef i Mullsjö kommun.

En av de antisemitiska kommentarer som DN avslöjar att Hamid Zarfar gjort gäller boken Om detta må ni berätta, som gavs ut till alla hushåll på 1990-talet. Om den skrev Zafar syftet var att skapa masspsykos där eleverna matas med hur fruktansvärd Förintelsen var.

Han raljerade även över att homosexuella kan vigas i Svenska kyrkan. Inläggen skrevs mellan 2012 och 2015 när Hamid Zafar arbetade inom skolan i Göteborg.

– Jag förstår att förtroendet för mig naggas i kanten. Säkert är det en och annan som undrar om han hyser samma åsikter idag, säger Hamid Zafar till Sveriges Radio.

Hamid Zafars arbetsgivare Mullsjö kommun backade till en början upp sin barn- och utbildningschef, men under torsdagseftermiddagen kom beskedet att Zafar får lämna sin tjänst.

– Under dagen har vi fått en mer samlad och tydlig bild av läget. Efter en helhetsbedömning har jag nu kommit fram till att det finns ingen annan utväg än att vi går skilda vägar, säger kommundirektören Lennie Johansson till kommunens hemsida.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson säger till Dagens Industri att Hamid Zafar inte kan sitta kvar som expert i Moderaternas integrationskommission om uppgifterna stämmer.

Fokus söker Hamid Zafar för en kommentar.