Ny sverigedemokrati

Text:

Äsch, vadå kris. Det är väl ungefär som vanligt, suckade både före detta och aktiva lokalpolitiker när tidningen Expo utropade krisläge i sverigedemokraterna nyligen. Hälften av alla distrikt har haft avhopp och uteslutningar på grund av interna stridigheter. Det käbblas om pengar, det käbblas om inflytande, om vad man får säga och vad man inte får säga. Det finns missnöje med toppstyrningen.

What else is new, säger gräsrötterna. Eller 2006, 2007, 2008, 2009, 2010 och 2011 ringde och ville ha tillbaka sina nyheter.

Redan innan sverigedemokraterna kom in i riksdagen började det gå rykten om att före detta sd:are skulle samlas i ett eget parti. Ryktena har levt, men något parti har inte synts till. När William Petzäll lämnade riksdagen skulle han tas om hand av en avhoppar­organisation, sas det.

I november dök partiet »jobb­alliansen« upp. Sjutton personer – Petzäll och vildar i olika kommunfullmäktige – var med i styrelsen, enligt hemsidan.

Fast det verkar vara något av ett fantasiprojekt. De flesta i partistyrelsen har krävt att bli bortplockade från hemsidan. Någon har polisanmält.

Andra hoppas att det ändå kan leda till något, som Lars Rosenberg, politisk vilde i Ystad.

– Jag är vare sig med eller inte med. Jag står kvar av nyfikenhet så länge, säger han.

Sverigedemokraterna behöver nog inte känna sig så värst hotat av det nya partiet. Värre är det med stämningen bland lokalpolitikerna. Det problemet försöker sd lösa med hjälp av nya riksombudsmän, som ska åka runt och mäkla fred. Det får gräsrötterna att säga äsch igen. Det där är inte heller något nytt och de kan inte se varför det skulle fungera den här gången.