Svep: SD stöder förslag om att ta pengar från rika kommuner

Text: Redaktionen

Regeringen kommer troligen att få igenom sitt förslag om ökad ekonomisk utjämning mellan kommuner och regioner i landet. Sverigedemokraterna har nämligen bestämt sig för att rösta ja till förslaget, som innebär att pengar från storstadskommuner i högre grad ska fördelas till glesbygden.

"Vi kommer att backa upp regeringen i den frågan" säger Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson, SD, till Ekot.

Syftet med det nya systemet är att ge alla kommuner och regioner likvärdiga ekonomiska förutsättningar.I dag omfördelas redan pengar från rikare kommuner till områden med sämre förutsättningar. Men enligt regeringens förslag ska omfördelningen öka från dagens 9,7 miljarder till 11,5 miljarder kronor.

Sabuni vill satsa på kärnkraft

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni vill att regeringen ska ge kreditgarantier för aktörer som vill bygga nya kärnkraftverk i Sverige, säger hon själv till Dagens Industri. Sabuni hoppas på stöd från Socialdemokraterna i frågan; att trycket på S ökar i och med den nya elektrifieringskommission, som ska påskynda elektrifieringen av transportsektorn. Om kommissionen kommer fram till att det inte räcker med vindkraft, "att kärnkraft kommer att behövas eller att vi måste importera energi som kommer från kol och gas, så utgår jag från att fler vaknar till", säger Sabuni till DI.

Pelosi anklagar Trump för maktmissbruk

Vita huset har meddelat att man inte tänker samarbeta med riksrättsutredningen mot president Donald Trump, rapporterar The Washington Post. Vita husets advokat Pat Cipollone beskriver utredningen som en form av oacceptabel partipolitik från Demokraternas sida.

Nancy Pelosi, talman i det av Demokraterna kontrollerade representanthuset, svarar med att fler försök från Trumps sida att "dölja sanningen" kommer att tas som bevis för att Trump försöker hindra rättvisans gång. Trumps agerande i frågan är ett uttryck för "maktmissbruk", uppger Nancy Pelosi, enligt AFP.

Timmermans grillades i utfrågning

EU:s tilltänkta klimatkommissionär Frans Timmermans utfrågades i EU-parlamentet i nära tre timmar under tisdagskvällen, rapporterar Ekot. Timmermans föreslås som vice ordförande och klimatkommissionär, och väntas leda arbetet med att ställa om EU till att bli klimatneutralt år 2050, då koldioxidutsläppen ska vara nära noll och resten samlas upp och lagras.

Rebellgrupp i Johnsons regering kan avgå

Flera av Boris Johnsons ministrar är på väg att lämna regeringen i protest mot att Storbritannien är påväg mot ett avtalslöst utträde ur EU, rapporterar SvD Näringsliv med hänvisning till Reuters och The Times.

Debatter: 

Dödsfallen bland narkomaner i landet bör tas på större allvar, skriver tre S-politiker på SvD Debatt. Man bör därför ta fram en nationell strategi för att minska den narkotikarelaterade dödligheten och satsa på mer forskning om hr man kan förebygga narkotikamissbruk, anser de.

De senaste fem åren har 3000 bostadsrättsföreningar drabbats av ekonomisk brottslighet, enligt en rapport från Fastighetsägarna. För att värna de 1,7 miljoner svenskar som bor i bostadsrätt måste man snabbt se över bostadsrättsföreningarnas skydd, skriver Johan Flodin och Oskar Öholm vid Fastighetsägarna Stockholm, på DN Debatt.

Förslaget om skatteutjämning som Socialdemokraterna lagt fram kommer att slå mot välfärd och tillväxt i flera av landets regioner och kommuner, skriver tre liberala regionråd i Skåne (Gilbert Tribo) Stockholm(Anna Starbrink) och Västmanland (Helena Hagberg) i en debattartikel i Sydsvenskan. Förslaget skapar motsättningar mellan stad och land, och är skadligt för Sverige, anser de.