Svep: Sverige säger nej till att hjälpa migranter

Text: Redaktionen

Sverige vill inte vara med i den uppgörelse mellan Frankrike, Italien, Tyskland och Malta som går ut på att länderna ska dela på ansvaret att ta hand om asylsökande som kommer till Europa via centrala Medelhavet, uppger Ekot. Sverige har redan tagit en hel del ansvar, anser migrationsminister Morgan Johansson.

LÄS OCKSÅ: S vill ha en hårdare linje i migrationen

Täby inför tiggeriförbud

Ännu en av landets kommuner, denna gång Täby, har röstat igenom ett förslag om tiggeriförbud, rapporterar DN. Efter Lidingö är Täby den andra kommunen i Stockholms län som röstar för ett tiggeriförbud. Förbudet kommer att gälla vid såväl återvinningscentraler som butiksentréer. En färsk mätning av DN/Ipsos visar dock att allt färre stockholmare önskar förbud om tiggeri.

M kräver lagändring

Moderaterna kräver att lagen ändras så att skadestånd som kriminella fått ska kunna användas till att betala av skulder till tidigare brottsoffer, erfar Ekot. Med dagens lagstiftning kan Kronofogden inte komma åt de pengarna.

Turkiet redo att invadera Syrien

Turkiet kan när som helst utan förvarning komma att attackera Syrien, varnar Turkiets president Erdogan. Turkiets utrikesdepartement uppgav på måndagskvällen på Twitter att förberedelserna inför en möjlig militäroffensiv i Syrien är klara, rapporterar Reuters. Vita huset meddelar i sin tur att USA drar tillbaka sina soldater från Syriens norra gräns, vilket innebär att kurdledda SDF, som spelat en betydande roll i kampen mot terrorgruppen IS, inte längre skyddas. President Donald Trump har gett grönt ljus åt Turkiet att gå in militärt i nordöstra Syrien. Efter kritik har han backat en aning och varnat Turkiet för att gå för långt. Grekland oroas över att turkisk offensiv i Syrien ska leda till en ny våg migranter.

Debatter: 

Det reformpaket som EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen har utlovat tillsammans med föreslagna klimatkommissionären Frans Timmermans, som under tisdagen utfrågas i EU-parlamentet, riskerar att inte leva upp till vad som krävs för en rättvis och grön omställning. Det skriver de båda Europaparlamentarikerna Alice Bah Kuhnke (MP) och Pär Holmgren (MP) på DN Debatt.  

Våld, hot och ifrågasättande av advokatyrkets kärnvärden riskerar att underminera advokaternas ställning och oberoende, skriver Mia Edwall Insulander, ny generalsekreterare för Sveriges Advokatsamfund, på SvD Debatt.

Sverige behöver snabbtåg, skriver Valle Karlsson, förbundsordförande Seko, Thomas Erséus, vd, Almega och Britta Leijon, förbundsordförande fackförbundet ST, På DI Debatt. Stora investeringar i järnvägsinfrastrukturen krävs för att möta den växande efterfrågan på tågresande som medvetenheten om klimatet för med sig, anser de.