Varningen: Ryssland kan använda kemvapen

Vita huset varnar för att Ryssland förbereder sig för att använda kemiska stridsmedel i Ukraina. En upprepning av en vinnande taktik i Syrien, menar experter.

Text:

Bild: Evgeniy Maloletka/AP

I veckan sade ryska myndigheter att de hittat dokument som visar att ukrainska laboratorier, med stöd av USA, producerar biologiska vapen i Ukraina. Några bevis presenterades aldrig. Uttalandet har istället tolkats som att Ryssland förbereder sig för att använda icke-konventionella vapen, till exempel kemvapen, i kriget mot de ukrainska styrkorna. 

Enligt Vita huset i USA ska uttalandet ses i ljuset av att Ryssland haft en tendens att anklaga Väst för det man själv vill genomföra, så kallade falsk-flagg-operationer. Pressekreteraren Jen Psaki skrev på Twitter att anklagelserna om hemliga amerikanska vapenlaboratorium i Ukraina är grundlösa, och att man istället bör hålla ett vaksamt öga på den ryska militären:

”Nu när Ryssland har gjort dessa falska påståenden, och Kina till synes har ställt sig bakom propagandan, bör vi alla hålla utkik efter att Ryssland eventuellt kommer att använda kemiska eller biologiska vapen i Ukraina, eller skapa en falsk flagg-operation med dem”, skrev Psaki.

Att använda kemiska stridsmedel är förbjudet enligt en konvention som skrivits under av 193 länder. Trots det har de använts ett flertal gånger i modern tid. I inbördeskriget i Syrien användes kemvapen vid minst 17 tillfällen enligt OPCW, organisationen för förbud mot kemiska vapen. Hamish de Bretton-Gordon, kemvapenexpert och tidigare officer vid de brittiska CBRN-styrkorna, säger till BBC World Service att den syrisk-ryska regelboken nu används  i Ukraina.

– Att attackera sjukhus och skolor för att ingjuta skräck i civilbefolkningen och få dem att kapitulera är vad som fungerade i Syrien. Min stora oro är att han (Putin reds. anm.) kommer att gå över till icke-konventionella vapen i takt med att han kör fast.

Militärexperter har hittills bedömt den ryska invasionen som förvånansvärt dåligt utförd. Om Ryssland de facto använder kemiska stridsmedel i Ukraina skulle det följa en strategi som tidigare visat sig vara vinnande. Belägringen av Aleppo bröts efter fyra års attacker med konventionella vapen och sedan 13 dagars användning av kemvapen. C-stridsmedel lämpar sig väl i stadsbebyggelse, säger Hamish de Bretton-Gordon.

– När byggnader väl har reducerats till spillror kan folk gömma sig väldigt väl i dem. Kemvapnen är generellt sett tyngre än luft. Ta klorgas. Det söker sig under jord och antingen dödar dem som gömmer sig där, eller tvingar dem upp till ytan, där de fångas eller skjuts.

Vladimir Putin har gett Rysslands kärnvapenförband en order om höjd beredskap. För någon som hotar med kärnvapen är att använda kemvapen ett litet steg, menar den brittiska experten. Och eftersom omvärldens gensvar på användandet av kemvapen i Syrien uteblev kan det också vara riskfritt, menar han.

– Obamas ”röda linje” 2012, som bröts i augusti 2013 när al-Assad dödade 1 500 människor med saringas, då gjorde vi ingenting. Det gav fria tyglar åt varje diktator och despot. Att använda kemvapen gör att göra utan något som helst straff, säger Hamish de Bretton-Gordon.