Håkan Juholts nya bok – en dold attack på kungahuset?

Text: Andra kammaren

Bild: Petronelle Halvorsen/TT

När politiker lägger sitt politiska inflytande på hyllan brukar det resultera i memoarer. Böcker som i vissa fall blir kioskvältare, medan andra knappt öppnas. Hur det blir för Håkan Juholts del är lite oklart. När Fokus besökte honom i Reykjavik hette det att han skriver på sin version av allt som hände. Men:

– När jag väl skriver den så har det gått så oerhört lång tid sedan jag var i politikens hetluft att det kommer att vara passé. Det som skulle vara som mest intressant, det sviker jag inte förtroendet och skriver ned.

Vi läser ändå ska du se. Men Håkan har ju alltid varit en "crowd pleaser", så kanske är det inte överraskande att han nu ger ut något som (eventuellt) kommer att gillas i bredare lager: en målarbok.


Foto: Hans majestäts hemliga A.K

Juholt meddelade boksläppet häromdagen på sin favoritkanal Facebook. Då hade Andra Kammarens spioner redan fått tag i ett ex. Vi fastnade särskilt för denna teckning, där kung Oscar, ”en snäll kung som hjälper alla”, spanar ut över vad som kan vara Kalmar slott. Kung Oscar, jojo, kung Håkan antog vi att han menade, och fixade till bilden på egen hand.


Foto: Petronelle Halvorsen

Men! Om Juholt de facto menade Oscar så anar vi ett ställningstagande olämpligt för en ambassadör, varför vill han rubba den tronföljd vi har och snuva prinsessan Estelle på tronen den dag det är dags för henne? Och vadå "snäll kung", är inte den vi har snäll?

En sak vet vi och det är att Juholt inte gjort någon hemlighet av att stå bakom S-linjen om republik. När han intervjuades i SVT:s "Agenda" som nyvald partiordförande svarade han "ja" på frågan om monarkin ska avskaffas.

Kampen tycks fortsätta.

* * *

Tiggerifrågan som får SD i gungning

Sverigedemokraterna har fått ett nytt problem på halsen. Det visar sig i sociala medier, och handlar inte om de återkommande rasistiska utspelen.

Men först en resa tillbaka till 2012. Då partiet lanserade en intern glosbok tillsammans med en kommunikationsplan som SD-företrädarna förväntades förhålla sig efter. SD ville utmana både moderater och socialdemokrater om makten. Det krävdes inbrott i nya, breda väljargrupper. Och för att lyckas med det behövde partiet byta skepnad.


Svärjevänner 2012. Foto: TT

Sverigedemokraterna skulle inte längre vara en samlingsplats för arga, unga män. Utan för verklighetens folk, som riksdagskompisen KD skulle ha uttryckt det.

Så här skrev SvD om saken:

”Företrädare ska inte längre signalera negativa känslor, som ilska och bitterhet. Svordomar och stötande begrepp ska undvikas helt, liksom sarkasm, ironi och kompisjargong vilket lätt leder till missuppfattningar i sociala medier.”

Hur det där gick råder det delade meningar om, men SCB:s senaste mätning där SD fick 22,6 procent vittnar om att man har lyckats bryta sig loss från sin tidigare position.

Men aldrig ska Jimmie få njuta. Nu har nämligen ett nytt trovärdighetsproblem dykt upp: unga, lyxiga tjejer.

En mångårig partigängare suckar. Och berättar om Instagram-inlägg från dessa nya partikamrater som tagit sig uppåt i karriären sedan valet. Särskilt ett inlägg har väckt reaktioner, där en företrädare lagt ut en bild på en svindyr väska – och påmint om att det snart var hennes födelsedag.

– Det är inte rimlig kommunikation från någon med 67 000 kronor per månad i arvode. Man undrar om alla hästar är hemma, säger källan.

Personen berättar att bilden är föremål för diskussion i partiet, som kanske inte i första hand vänder sig till välbemedlade kvinnor i storstaden:

– Vi har en hög andel väljare som är utsatta ekonomiskt och arbetare med kassa löner. Då passar sig inte att exponera vare sig champagne eller dyra väskor.

Den här nyheten lär tas emot med glädje i de andra partierna, där strategerna än så länge med begränsad framgång sökt SD:s akilleshäl.

Sara Skyttedal och Mona Sahlin rycker för sin del oförstående på axlarna.

 
Foto: TT

* * *

Men kanske har vi lösningen..


Svärjeväska. Skärmdump: GQ.com

Den här väskan från superheta Balenciaga imiterar en Ikeapåse – och är svindyr! Bli inte mer folkligt, eller svenskt, och borde locka lyxlirarna på den sverigedemokratiska "backbenchen".

Vi bjuder på den, Jimpa.

* * *

Knivhögern har dolken i sitt DNA

Studerar man affischen noga ser man att Gösta Bohman förmodligen döljer kniven bakom en plastsäck på valaffischen.

I Moderaternas seriesatsning med krav på hårdare tag och straff hade i veckan turen kommit till knivlagen. Ulf Kristersson krävde skärpning.

Moderaterna har historiskt annars haft en rätt liberal (?) syn på knivar. Minns Moderatledaren Gösta Bohman som hade sommarställe vid Sundskär i skärgården bar där ständigt sin slidkniv i bältet.

1988 infördes förbud mot att bära kniv på allmän plats. Bohman, då inte längre partiledare, bar fortsatt kniv med motiveringen ”det är ju bara en morakniv!”

Bohman och tre andra moderater motionerade i frågan och ansåg att ”en av undantagsreglerna [i knivlagen] givits en alltför snäv utformning”. Förbudets undantag var ”om föremålet skall användas vid arbete på platsen”. ”Många människor bär kniv för att använda den i olika praktiska sysslor, utan att därför kunna sägas yrkesmässigt inneha kniven” hävdade Bohman och de andra.

Bo Frank, tung moderat i Växjö och numera fullmäktiges ordförande, hävdar på sin blogg rentav att ”Morakniven ligger i moderaternas DNA”. Hans efterträdare som kommunstyrelsens ordförande, Anna Tenje, som också hör till M:s partiledning, ger syn för sägen. Hon fastnade i riksdagens säkerhetskontroll 2018 med en kniv i väskan och fick böta 32 000 kronor för brott mot knivlagen. Hon hade glömt sonens scoutkniv i sin väska när den röntgades i kontrollen, och dessförinnan passerat säkerhetskontrollen på flygplatsen i Växjö utan problem.

En av ledamöterna i den här kammaren fastnade för egen del i både riksdagens och regeringens säkerhetskontroll samma dag med en rörtång i väskan. Ledde inte till böter, men väl till hån av väktarstyrkan.

* * *

Apropå hån..

I veckan stod fyra statsledare och skojade om Trump på mottagningen i samband med Natos jubileum.

Att Donald Trump blir till åtlöje gläder demokraternas Joe Biden, så mycket att en snutt åkte rakt in hans senaste kampanjfilm.

Ett slag rakt i mjukdelarna på världens mest lättkränkta ledare. Frågan är bara om det i längden slår hårdast mot Donald eller Joe själv.

* * *

The hills are alive with the sound of Ursula!

Som vi påminde om i förra upplagan av Andra Kammaren så har kommissionsordföranden Ursula von der Leyen ett förflutet som familjär körsångerska. När hon i måndags twittrade den här programförklaringen var det svårt att inte tänka på stämsång och lederhosen. Eller är det bara vi?


Skärmdump: Twitter

* * *

Meddelande från verkligheten

De som kommenterar politik får ibland se sina analyser krossade av den lilla saken verkligheten. Alla självsäkra tyckare lär sig vid något tillfälle att det är lätt att fastna i filterbubblor och övertolka reaktioners, eller personers, betydelse.

Låt detta bli ett sådant:

Vi läste statsvetarbloggen Politologerna häromdagen och upptäckte att den där Hanif Bali nog inte är så framträdande som vi i det tyckande och analyserande Sverige tenderar att tro. I Valundersökningen 2018 var det blott 45 procent av de svarande som visste vilket parti Bali tillhörde. En av tjugofem trodde att han var Socialdemokrat. Totalt sett visste 55 procent inte att Hanif Bali var moderat.

[caption id="attachment_603978" align="alignnone" width="490"] Foto: TT[/caption]

Kanske är det som en M-källa sa till oss vid någon av Bali-hajparna: En enskild person, oavsett om det är Hanif eller någon annan, avgör inte om folk ska rösta på Moderaterna eller inte.

Värt att komma ihåg nästa gång ett M-topplock går.

* * *

Grattis Annie Lööf!

Nu när du är mammaledig kanske en mer ledig klädsel kan komma till pass. Vi kan tipsa om den här tröjan, som du kanske har kvar i någon garderob. Den lär ju knappast bli aktuell i några mer officiella sammanhang.

Foto: Centerstudenter

* * *

Lika som bär


Foto: Twitter

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]