Kommer Stefan Löfven att ge blod?

Text: Andra kammaren

Bild: TT (obs! montage!)

Förre V-ledaren Lars Ohly försökte lämna blod när blodbussen stannade till vid riksdagshuset 2011. Fast Ohly hade varit i Afghanistan och fick nöja sig med en provtagning inför kommande givning. Foto: TT

I en amerikansk politisk thriller (A K har envetet letat efter filmen och dess namn, men misslyckats – någon som minns?) ska en president (?) hantera en djup politisk kris där många just då svävar mellan liv och död. På frågan under en presskonferens om vad han ska göra själv svarar han: ”I decided to give blood”.

Motståndarsidans kampanjchef inser att det är kört. Att mitt i krisen göra en personlig uppoffring, att bokstavligt talat dela med sig av sig själv, är oemotståndligt och väcker allas sympati.

Andra Kammaren har funderat en hel del på den där scenen den senaste veckan. Vad skulle vara en spinndoktors råd som viskas i örat på en statsledare vara under den pågående coronakrisen?

Kanadas premiärminister Justin Trudeaus fru är smittad och han jobbar ofrivilligt hemifrån premiärministerns bostad i Ottawa, där familjen sitter i karantän. Presskonferenserna hålls på trappan utanför bostaden.

Att Stefan Löfven skulle sätta sig i karantän i Sagerska huset skulle knappast funka på samma sätt.

”Det krävs uppoffringar av oss alla”, upprepas nu på presskonferens efter presskonferens. Men hur synliggörs det och blir personligt?

Kalla oss cyniker, men hur makthavare agerar under en kris är betydelsefullt här och nu liksom för eftermälet. Att agera rätt under pressade situationer genom rätt beslut är en sak, att synliggöra vad besluten handlar om en annan.

Oavsett om det är Macron, Merkel, Mette eller Löfven har de medarbetare som just nu funderar på detta.

Och svenska blodcentraler rapporterar dessutom om att antalet blodgivare sjunkit dramatiskt den senaste tiden.

Så vem vet, krishanteringen från filmen (som vi fortfarande inte minns vad den heter) kanske blir verklighet när som helst.

* * *

Jeppe Kofod i signerartagen. Foto: Danska regeringskansliet

Kofod, Krag och Hækkerup

Har ni på fullt allvar missat vad Danmarks utrikesminister heter? Det undrade Johan efter att vi förra veckan uppmärksammade det i vårt tycke fräckaste politikernamnet i grannlandet: Morten Messerschmidt.

Jo, utrikesministern heter Jeppe Kofod. Bra danskt namn det också!

Studierna av danska ministerlistan fick oss också att fundera över nepotismen, när vi insåg att regeringen både innehöll en Krag och en Hækkerup. Jens Otto Krag var dansk statsminister 1962–1968 och 1971–1972. Men nej, Astrid Krag, social- och inrikesminister är inte släkt med Jens Otto.

Nick Hækkerup är justitieminister och son till Klaus Hækkerup som var borgmästare och S-ledamot av Folketinget. Det senare var hans far Hans Kristen också, liksom farbror Per Hækkerup, som bland annat var utrikesminister i Jens Otto Krags första och andra regering. Nicks bror Ole sitter f ö också som S-ledamot i Folketinget.

Danskarna säger att familjen Hækkerup är så nära en dansk Kennedyklan man kan komma. Vi tror dem.

* * *

Flyguppvisning som stärker i tre färger

Italienarna behöver muntras upp och ges lite uppbyggelse i att värna nationen, tycks det italienska flygvapnet tyckt. Och gjorde en färgsprakande och nationalistisk uppvisning. När kommer en blågul JAS-formation att följa efter?

* * *

Ren hännren 

Bland Birger Normans dikter på Ådalsmål finns en dikt som heter ”Renhännren”. Den har plötsligt fått viss aktualitet, och sägs dessutom ha varit Thorbjörn Fälldins favoritdikt.

”Den som int lägg sä i
ha inge å dra sä ur.
Å inge hänner å tvätte.
Den som ta i
jett fo en del dynje
på fingra.
Men når allt
komma tell allt,
va ha renhännren
uträtte i väla?”

Om den har något med coronapandemin att göra? Kanske, kanske inte.

* * *

Den utsträckta handen

Anna Gundmark, som uppenbarligen jobbar på dagis, ger en lysande illustration till detta upprepade mantrat att vi ska tvätta händerna. ”Detta är ett experiment jag gjorde med kidsen på jobbet (4–5 åringar). En grupp tog med sina otvättade händer på en skiva bröd, en grupp tvättade sig slarvigt utan tvål och en grupp tvättade noga med tvål. Några dagar senare såg det ut som nedan. Var smart – gör som femåringarna och tvätta noga med tvål”, skriver hon på Facebook.

Beklagligtvis finns det de som helt missat vissa saker i detta, särskilt illa när det kommer i samband med presskonferens om hur man kan skydda sig och andra.

Foto: TT

* * *

Gabby gillar Biden

Visst märks det att de två kandidaterna till att bli demokraternas presidentkandidat har nått en aktningsvärd ålder. I deras debatt inför tisdagens val handlade mycket om coronasmittan. Joe Biden missade vid ett tillfälle att det handlade om Covid-19 och pratade i stället om ”SARS”. Bernie Sanders å andra sidan började prata om ”ebolakrisen”.

Men efter tisdagen tyder ju allt på att de i den första primärvalen rätt uträknade Joe Biden tar hem den demokratiska nomineringen. Och en tung röst sällade sig i veckan till de som stödjer Biden.

Det handlar om Gabby Giffords, som har all anledning att prata om vapenkontroll.

I januari 2011 utsattes kongressledamoten från Arizona för ett mordförsök. I vad som kommit att kallas Tucson-skjutningarna sköts hon i huvudet under ett möte. Hon var måltavlan för attacken, men sex andra personer dog. Gifford var i kritiskt tillstånd men klarade sig. Hon fick dock bestående skador på hjärnan vilket bland annat fick talsvårigheter till följd. Efter mordförsöket har hon engagerat sig för strängare vapenlagar i USA. Och nu ger hon alltså Biden sitt stöd.

* * *

Coronachocken i Småland

Det mesta handlar om corona i medierna just nu. Mycket – ja, fast det finns de som tar i så det knakar. Den märkliga nättidningen Höglandsnytt hör definitivt till dem, där allt kan kopplas till corona. Här är något från deras senaste alster:

* * *

Gör ett klipp för småföretagarna!

När en relativt obemärkt statstjänsteman plötsligt blir riksbekant för det med sig en del nya saker. Som att det faktum att statsepidemiologens lite yviga kalufs plötsligt blev mycket mindre. En stödklippning hos en drabbad frisör, kanske?

* * *

Rätt men Fi-el ändå

Liberalerna söker någon som kan hjälpa dem genomföra sin politik i den lilla ”samordningskansliet” eller vad det kallas. Men ibland kan en formulering bli lite olycklig. Vi antar att Fi i sammanhanget ska uttydas Finansdepartementet och inte Feministiskt initiativ? Fast vem vet, Kenneth Hermele som skrev Fi:s första ekonomiska program, kanske är sugen?

* * *

Bunk-ring på gång?

* * *

Lika som bär

Folkhälsomyndigheten håller                           Folkhälsomyndigheten håller

presskonferens 16 mars                                     presskonferens 17 mars

Vid det vita bordet har tidigare SVT-medarbetaren och L-kandidaten (2018) Morgan Olofsson, kommunikationsdirektör på MSB, på tisdagen ersatts av Peter Fredriksson, generaldirektör för Skolverket. Tilläggas ska ntaurligtvis att presskonferenserna äger rum i Virushuset på Folkhälsomyndigheten i Solna. Och att de övriga medverkande är Anders Tegnell, Folkhälsomyndigheten, Johanna Sandwall, Socialstyrelsen, och Maria Bergstrand, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]