Moderaten med Sveriges sämsta täckning?

Text: Andra Kammaren


Skärmdump: svd.se

Stockholmssjukhuset Karolinskas gigantiska underskott har lett till att universitetssjukhuset måste varsla 600 personer. Undersköterskor. Läkare.

Väljarna baxnar. Men högsta ansvariga politikern, det moderata finansregionrådet Irene Svenonius, känner inget ansvar. Det är ju inte politikens uppgift att operativt leda verksamheter, anser hon. Frågor på det? Skicka dem i så fall via mejl, lyder svaret till Dagens Nyheter.

Man undrar ju om det gamla landstingshuset totalt utesluter mobiltäckning.

För Svenonius är ju inte ensam moderatpolitiker i regionen att dra sig undan när journalisterna blir frågvisa. Minns Christer G Wennerholm.

2011 granskade Svenska Dagbladet tunnelbanans framtid i Stockholm. SvD kunde visa hur antalet passagerare på vissa stationer hade ökat med upp mot 10 000 per dygn sedan 2003. Avlastning behövdes. Dessutom stod beslut om trafikutbyggnaden till Nya Karolinska sjukhuset i begrepp att fattas. Forskare pekade på vikten att bygga ut t-banenätet.

Men Wennerholm sa nej. Han ville bygga spårväg, ty tunnelbanan, den var färdigutbyggd. Tyckte trafiklandstingsrådet.

SvD sökte och sökte. Men Wennerholm gick inte att få tag på. ”Lättare nå kungen än Wennerholm”, skrev redaktionschefen Martin Jönsson (numera på DN).

Så till slut, efter nio dagars påstötningar, ställde Wennerholm upp på en intervju – under av honom bestämda förhållanden. Som att bara en reporter fick vara med och att inga fotografer fick närvara. Till slut vände han även om tunnelbanans framtid.

Det ska bli intressant att se om Irene Svenonius till slut får tid att prata med DN, och om hon likt Wennerholm har en kravlista som följer med intervjutiden. Oavsett kan det för läsarna vara värt att notera att en av reportrarna som granskar Karolinska är samma som till slut släpade ut Wennerholm i ljuset: Anna Gustafsson.

Hur det gick för Christer G? Ja, säg det. Han tycks, precis som sina spårvagnsplaner, ha gått under jorden.

Vet du vad Wennerholm gör i dag? Hör av dig!

* * *

Felet som var helt fel


Skärmdump: Facebook

Om Centerpartiets Martin Ådahls och förre M-finansministern Anders Borgs ordväxling är ”Titanernas kamp”, vem är i så fall Klas Eklund, Uranos?

skrev vi i förra upplagan av Andra Kammaren, och hänvisade till Johan Hakelius beskrivning av de tu borgarna, och tidigare S-ikonen Klas Eklunds refererande till Anders Borg som ”lillpojken”.

Detta såg Eklund och vässade Facebook-pennan. Han förklarade att han varit chef över Anders Borg i två omgångar och betonade att Borg velat ha honom som finansminister när alliansregeringen tillträdde. Kanske får man då kalla folk för lillpojkar.

Fast! ”Himmelsguden stavar sitt namn Uranos. Är det skolverket som schabblat med antikundervisningen”, skrev Klas Eklund.

Vi svettades, naturligtvis, och gick in i systemet för att ändra eventuella pinsamheter. Bara för att upptäcka att vi inte gjort fel. Vi hade stavat rätt på namnet till Titanernas far, Uranos.

Tillbaka till Klas Eklunds Facebooksida. Där upptäckte vi att stjärnekonomens egen pinsamhet raderats. Vilken tur att vi hann skärmdumpa!

* * *

Liberalt med svensk vid pennan

Tidskriften Liberal Debatt gör ett nummer om svenskhet, och använder en illustratör vid namn Lina Svensk. Det kan ju tyckas lämpligt, men inte så folkpartistiskt direkt.

* * *

EPA-folket want's you!


Christian Sonesson (M) vet vad han vill ha: Dig!

I veckan blev det väsen om Staffanstorps kommuns insäljningsfilm. Den lilla orten mellan Lund och Svedala – fram till nyligen mest känd för sin "tradighet" och sina EPA-traktormarodörer – vill locka storstadsbor (läs malmöbor) att flytta till kommunen. Filmen lades ut bara dagar efter den senaste dödsskjutningen i Malmö. Reaktionerna lät inte vänta på sig: Det vidrigaste jag sett, skrev Fredrik Reinfeldts tidigare talskrivare Moa Berglöf på twitter.

Offerten på filmen låg på 245 633 kronor, men med rabatt behövde Staffanstorp "bara" punga ut med 123 291 kronor. Fast nu ska de göra fyra filmer till, till styckepriset 37 000 kronor. Andra kammaren kan avslöja klipp från en av de kommande filmerna, som också sägs vara aktuell internationellt: "Staffanstorp - the land of EPA-tractors".

* * *

Vapenskrammel i riksdagen

En massa pistoler har tillsammans med hundratals patroner försvunnit från regeringskansliet. Alla frågor om hur det har gått till, möts av yxskaftskommentarer, när tidningen som avslöjade det hela, Dagens Juridik, ringer runt i regeringskvarteren.


Riksdagsarsenalen. Skärmdump: Expressen

Kanske kan vi hjälpa grävarna ett steg närmare sanningen. Vi vill inte peka finger eller så, men begär tillträde till riksdagens ”älgbana”. Där träffas ledamöterna för att skjuta skarpt efter sammanträdena i plenisalen, fast då bara med fjuttiga luftvapen. Det brukar ju diskuteras huruvida riksdagen är starkare eller svagare än regeringen, vem vet, kanske har Helgeandsholmen de senaste dagarna stärkt övertaget betänkligt.

* * *

Kan man lita på SKL-bossen?

I förra veckan kom nyheten att Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, säljer sin tidning Dagens Samhälle till Bonniers Dagens Industri.  När Dagens Opinion frågade SKL-ordföranden Anders Knape (M) 28 oktober om tidningen var till salu fick de svaret:

– Det är inte på min agenda just nu i alla fall.

Fast tydligen har SKL kort framförhållning (och agenda). Så här såg det ut redan den 7 november:

Lurigt Anders Knape, lurigt.

* * *

Tändning i Ottawa

Nu är granen redan på plats! På svenska residenset i Kanadas huvudstad Ottawa tändes julgranen i veckan. Ambassadör Urban Ahlin förmedlade själv upplysningen. Fast vi undrar 1) var själva granen tog vägen och 2) vad som nu blir notdraget från Ahlins parti- och ambassadörskompis Håkan Juholt på Island? Svensk grankamp på norra halvklotet utlovas.

* * *

Låt den som är fri från synd bombardera glashuset med sten

När partiledarposten blev öppen i Liberalerna talades det mycket om att partiet borde bli mer jordnära. Inte vara ett parti för eliten. Det PM:et missade tydligen riksdagsledamoten Robert Hannah. I onsdags twittrade han:

 

Vi tittade bakåt i tiden, då Alliansen styrde. Och fann en hel del som Hannah borde känna till.

Först och främst: Morgan Johanssons företrädare på justitieministerposten, Beatrice Ask (M), kan inte skryta med särskilt mycket arbetslivserfarenhet före politiken eller studiebakgrund. Innan hon blev Muf-ordförande jobbade hon i Stockholms stadshus i några år, vilket föranledde ett uppehåll från studierna i internationell ekonomi vid Uppsala universitet.

Det var 1979 och oss veterligen har hon inte tagit ett enda poäng sedan dess.

Tidigare näringsminister Annie Lööf (C) blev så småningom utbildad jurist, men hade före politiken jobbat som mest på ett kafé i London. Även om hon i intervjuer framhåller att hon varit affärsbiträde i en herrklädesbutik i fem år. På helger och skollov, får vi anta.

Som ytterligare exempel har tidigare EU-minister Birgitta Ohlsson (L) och tidigare bostadsministern Stefan Attefall (KD) också blygsamma erfarenheter från vanliga arbeten. Socialministern Göran Hägglund (KD) saknar helt universitetsstudier. Likaså Maud Olofsson.

Fredrik Reinfeldt då? Ja, den tidigare Muf-ledaren är civilekonom. Men inte heller han hade jobbat så mycket innan politiken, även om han som ung jobbade på bank och ett tag som väktare.

– Jag gick en kurs på ABAB och först fick man stå utanför ambassader, jag fick för mig att det var bra att stå ute nattetid men det var inte så roligt. Sedan hittade jag receptionstjänst och då lärde jag mig att jag kunde jobba och plugga samtidigt. Det var väldigt bra, sa han i en intervju 2013.

Ulf Kristersson ska ha jobbat som fotoförsäljare före politiken. Sedan var det Muf, lokalpolitik och riksdagen som gällde. Ja, bortsett från när han var kommunikationschef på IT-företag Adcore. Och det gick ju sådär. Ebba Busch Thor sommarjobbade som fasadmålare men hängav sig åt sina studier i freds- och konfliktkunskap samt förvaltningsrätt innan politiken kallade. Jimmie Åkesson föddes i princip i SD och blev kommunalråd i blöjåldern.

Politiska broilers säger du Robert, låt den som är fri från synd kasta första stenen.

* * *

Rob Ford i "Run This Town"

Apropå Kanada - kommer ni ihåg Rob Ford, konservativ (eller nåja) borgmästare i Toronto? Numera avliden, men som mestadels beskrevs som borgmästaren från helvetet. Han ertappades med att röka crack, en säkerhetsvakt hittade honom kanonpackad en natt i stadshuset i Toronto och det var skandaler mest hela tiden. Macleans - Fokus motsvarighet i Kanada - har nu gjort en pod med historien om Rob Ford. Väl värd att lyssna på.

Men inte bara det. Det görs också en film om Rob Fords tid som borgmästare. Han spelas där av Damien Lewis (känd från bland annat Homeland). Vi kan knappt vänta på att se filmen Run This Town! Musikalen får man däremot ta sig till Toronto för att se.

Rob Ford röker på.

* * *

Lika som bär

Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M) och Donald Trump Jr

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]