Pågår ett ”Länge leve Bernie”-drama i Regeringskansliet?

Text: Andra Kammaren

Lena och Tage. Skärmdump från Svensk Damtidning.

Hunden Tage av rasen havaneser, har blivit en kär om omhuldad medlem av paret Lena Hallengren och Jonas Hellbergs familj i Kalmar. Men med en matte som tillbringar mesta tiden i Stockholm, och en husse som gör det i maktens hus i Kalmar behöver Tage någon som pysslar om honom om dagarna.

När Svensk Damtidning besökte socialminister Lena Hallengren i hemmet berättade hon om sin ögonsten, hunden Tage:

– Hela min familj blir glad när jag kommer hem, men Tage hoppar lite extra. Det är verkligen kärlek och jag tror att alla som har hund förstår vad jag menar. Han håller ihop familjen!

Hunden har också fått egna band till rörelsen, eftersom han är uppkallad efter Tage Erlander, Sveriges statsminister i 23 år. Men i någon mån även efter Tage Danielsson.

Hundstriden inleddes när Jonas Hellberg, gift med Hallengren och politisk samordnare på Region Kalmar län skulle lämna Tage på hunddagiset en fredag i början av mars. Det uppstod en ordväxling mellan honom och hunddagisets ägare Anna Knutson. Hellberg hade då under lång tid inte följt reglerna på hunddagiset och Knutson valde att säga upp avtalet med Hellberg, berättar hon för Barometern.

– Hunden hade bajsat inomhus och jag berättade att det brukar lösa sig om hundägaren går ut och går med hunden på vår gräsmatta innan hunden lämnas. De här unga hundarna blir ofta lite uppspelta när de kommer hit och har svårt att hålla sig. Han blev förbannad och sa att "jag har promenerat hit". Då säger jag att vi får avsluta samarbetet eftersom vi inte har något samarbete, säger Anna Knutson till Barometern.

Hellberg var fortfarande arg och avreagerade sig på Facebook:

"Jag har tidigare hört andra klaga på ägarens dåliga attityd men har inte riktigt velat tro det. NU VET JAG OCH HOPPAS ATT INGEN ANNAN RÅKAR UT FÖR NÅGOT LIKNANDE! En anmälan till Allmänna reklamationsnämnden är för övrigt upprättad".

Lena Hallengren har hittills inte uttalat sig i hundsaken och Jonas Hellberg menar att hans utspel är en privatsak:

– Jag är inte så intresserad av att ge kommentarer till den här händelsen. Jag står för det jag har skrivit och det får räcka. Det här är privat och jag har skrivit om det på min privata Facebook där jag ger uttryck för det som hänt, säger Jonas Hellberg till Barometern.

För Barometern berättar Anna Knutson att förutom vissa ordningsfrågor, så har det varit svårt att få betalt i tid från Hellberg som "från start varit nonchalant och arrogant".

– Sedan vill jag säga att övriga familjemedlemmar har varit väldigt vänliga och hunden är väldigt trevlig också. Det här är så väldigt tråkigt, säger Anna Knutson och beskriver det som ett ”drev”.

– Man kan inte veta hur det är när drevet går förrän man själv är inne i det. Man känner sig så liten och maktlös. Man kan inte värja sig mot en sådan känd maktperson som skriver så här. Det spelar ingen roll vad som är sant eller inte för det blir sant när han är den som han är.

Hallengren på hundfri regeringsfika.

Jonas Hellberg anmälde hunddagiset till Länsstyrelsens djurenhet men även till Allmänna reklamationsnämnden.

”Vid kontroll av din djurhållning uppmärksammades inga brister. Djurskyddslagen följs inom områden som kontrollerats. Länsstyrelsen bedömer att anmälan var obefogad. Ärendet avslutas”, skrev länsstyrelsen.

I anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden begärde Jonas Hellberg ekonomisk ersättning.

”Kraven han ställt på ekonomisk ersättning är 7 500 kronor. Det täcker tio dagars vistelse för hunden på annat dagis, en kostnad på 3 000 kronor. Utöver det har han begärt 4 500 kronor för utebliven arbetsinkomst då det tog ett tag innan han fått en ny plats till hunden.” Allmänna reklamationsnämnden avslår Hellbergs krav eftersom Jonas Hellberg ”inte presenterat någon bevisning som styrker att han haft dessa kostnader. Hans krav ska avslås redan av den anledningen”, skriver ARN.”

Fick bli hunddagmatte i stället. Men hundarnas allt för ystra uppträdande fick Lennart Wedin, make till förra LO-ordföranden Wanja Lundby-Wedin, att reagera.

* * *

Länge leve Stefan!

I veckans Fokus skriver vi om hur socialdemokratin satt fingret i luften och gått all in på en taktik som gällt sedan länge: håll Stefan borta från mikrofonerna så mycket som möjligt! Från folk nära S-ledaren heter det att han nu främst ska vara statsminister och att agitationen ska skötas från andra färgstarka S-profiler.

På första maj blev det tydligt att en sådan är LO-ordföranden, Karl-Petter Thorwaldsson. Han ropade närmast fram sitt budskap, alltmedan Stefan – som ju är såväl statsminister som rörelsens ledare – talade med dämpad stämma. Av snacket från insidan att döma så lär den strategin fortsätta. Och vem kan klandra dem – S går ju som tåget i opinionen.

– Det finns en mottaglighet för hur vi säger saker och vad vi säger, säger en källa i regeringskansliet.

Är det en plan framåt också, att Löfven tar en mer förvaltande roll och att andra sköter den politiska agitationen? 

– Ett ärligt svar på den frågan är ja, sådana tankar finns, fortsätter källan.

Men i oppositionen märks en växande irritation. Där tycker en del att sossarna gör allt för att skydda sin ledare från kritik, som när man inte genast vill tillsätta en kommission som ska utreda agerandet under coronakrisen. Och det så att bilden av honom som "landsfader" inte skadas.

– Vi vill inte hålla på att utreda det här efteråt, detta kan ju hålla på länge, kanske resten av året, säger en källa med insyn i arbetet.

Uppgiftslämnaren fortsätter med en liknelse som åtminstone vi aldrig kommer att glömma:

– Sossarna stagar upp honom som "Länge leve Bernie".

Minns ni filmen? Den rätt pajiga komedin från 80-talet om två påläggskalvar som bjuds hem chefens (Bernie) lyxhus (för att mördas, men det vet de inte) bara för att upptäcka att Bernie själv är död. Mördad. Och för att inte misstänkas för mordet så gör de allt för att det ska se ut som att Bernie lever livet, och inte alls är död.

Stackars Stefan, inte nog med att han sedan länge varit en erkänt svag talare, nu jämförs han med ett lik. Men! Ett lik på 30 procent. Kanske blir det efter valet 2022 läge att revidera begreppet hästväljare.

* * *

Bonniers utdelningsblåsning

Bonnierkoncernen var blixtsnabba med permitteringar när coronakrisens verkningar visade sig. Samtidigt kom en debatt om företag som tar emot statstöd ska kunna göra utdelningar. Med permitteringsersättning och mediestöd under corona utbröt genast en oro hos Bonniers stora skara ättlingar som så här års ser fram mot den årliga aktieutdelningen.

Men permitteringarna på Dagens Nyheter och Dagens Industri, som går bra ekonomiskt, har krympts och från 25 maj ska alla vara tillbaka i full tjänst.

Kassan är annars välfylld, Bonnier drog in runt 4,5 miljarder på att sälja TV4 till Telia. Och delägarna kan vara lugna, utdelning blir det men inte från Bonnier News eller Bonnier Books utan från Bonnier Fastigheter, där Bonnierdelägarna äger 80 procent.

Oscar Engelbert. Foto: TT

Oscar Engelbert, som drog igång det omsusade fastighetsbolaget Oscar Properties, egna aktier, är son till Christel Engelbert, Charlotte Bonniers dotter. Fast cirka 60 000 kronor i aktieutdelning till honom räcker knappt till en kvadratmeter i hans egna bostadsområden. Mamma Christel får däremot runt 2,4 miljoner.

Patrik Engström basar för gränspolisen. Foto: TT

Och Patrik Engström, chef för gränspolisen, kan räkna med strax över en miljon i utdelning att dryga ut polislönen med.

Totalt finns det 104 ättlingar som är delägare i Bonniers.

* * *

... för övrigt är det lite kul att Stockholms stads talesperson i coronafrågor heter Carl Smitterberg ....

* * *

Utröstad Björklund inte längre arbetssökande

Att förre L-ledaren Jan Björklund är utröstad från "Let's Dance" har noterats. Mindre känt är att det skedde trots försök inifrån att hålla honom kvar. Enligt uppgift ska partimedlemmarna ha uppmanats i interna Facebookgrupper att ta chansen och lägga en röst på en liberal. Den agitationen gick sådär, precis som för partiet (åtminstone i opinionen) i den bittra verkligheten utanför TV-dansandet.

Men utröstningen kanske öppnar dörren för den där utnämningen till ambassadör i Rom? De som vet hur det brukar gå till när ambassadörer utses tycker att regeringen väntar ovanligt länge med att tillkännage det man lovat den tidigare L-ledaren. Ett tecken på vägen att något är på gång skulle kunna vara att Björklund har suddat ut beteckningen ”arbetssökande” i sin twitterprofil. Kanske ett förebud om att väskorna håller på att packas?

* * *

Ministern tog till LO-bbying

Ardalan Shekarabi såg till att få LO-stöd om sjukförsäkringen. Foto: TT

Det är mycket snack om lobbyism i dessa dagar efter SvD-nyheten om kopplingen mellan Nyamko Sabuni, Scania och lobbybyrån Nordic PA. Men när det går trögt att få fram sina förslag den vanliga vägen finns det fortfarande de som fungerar enligt den gamla korporativa modellen.

När Ardalan Shekarabi hade svårt att få igenom förslag om förstärkningar i sjukförsäkringen hos finansdepartementet, uppmuntrade han LO att ta till storsläggan i frågan och fick draghjälp. Lite internlobbyism i regeringen har aldrig skadat…

Den handlade om den ”orimliga prövning av arbetsförmågan mot en fiktiv arbetsmarknad som Försäkringskassan gör efter ett halvt års sjukskrivning, måste upphöra”. Nu ska Försäkringskassan i stället ange vilken typ av arbeten den försäkrade kan ta.

Men också att Försäkringskassan i rehabiliteringskedjans tidsgränser i större utsträckning ska väga in att de försäkrade har individuellt varierande omställningsförmåga. Den som uppnått riktåldern (62 år) i pensionssystemet ska inte prövas mot ett ”normalt förekommande arbete”. I stället ska hen tillbaka till arbete hos sin gamla arbetsgivare, hette det från LO-styrelsen.

* * *

Folkparksturné nästa?


Skärmdump: Facebook

Man undrar ju om de har några favoriter bland nästan-namnens många megahits: "Tomma löften tomma ord"? "Du kan tro på mitt ord"? "En gång är ingen gång"?

* * *

Ex-statsministerns syrra sköter smittskyddet

Norges svar på Johan Carlsson på Folkhälsomyndigheten: Camilla Stoltenberg. Foto: TT

I Norge sköts smittskyddsfrågorna av en person från en högst anrik politikersläkt. Den norska motsvarigheten till Folkhälsomyndigheten leds av Camilla Stoltenberg. Brodern Jens var tidigare statsminister och ledare för Arbeiderpartiet. Pappa Thorwald var utrikesminister och mamma Karin statssekreterare. Och Jens Stoltenberg har numera positionen som Natos generalsekreterare.

Jens och Camilla Stoltenberg på fadern Thorwalds begravning. Foto: TT

* * *

Bo i Ai Weiweis kåk

Den kinesiske konstnären Ai Weiwei hus i Ancram, två timmars resväg norr om Manhattan, är nu till salu, men även möjligt att hyra under tre månader. Ai Weiwei låg i samarbete med arkitekterna Herzog & de Meuron bakom Beijings OS-stadium ”The Bords Nest”. I utformningen av kåken i Ancram har han samarbetat med schweiziska arkitekterna HFF. Vid köp begär man 5 250 000 dollar, men är även öppen för att hyra ut huset 4 juni–7 september för 125 000 dollar.

* * *

Finlirets formuleringskonst

När sportchefen på Gävletidningarna intervjuas i tidningen Journalisten reagerar vi direkt på namnet: Stisse Åberg. Ett smeknamn på en sportchef i hockeystaden Gävle som snotts av SSK? För visst måste det vara legendariske Södertälje- och landslagsspelaren Stig-Göran ”Stisse” Johansson som insprirerat?

Vi tänker också på den formuleringskonst som växte fram på just sportsidorna när den likaledes legendariske sportskribenten Keb Eriksson på Gefle Dagblad skrev artiklar och krönikor.

Här är några autentiska citat som exempel på höjden i Kebs formuleringskonst:

Det skulle inte förvåna mig ett dugg om bladet vänder i morgon. Det var nära att svänga redan igår.

Det gäller att inte ta sig hals över huvud!

De riktigt hängivna supportrarna blir bara minde och mindre.

Hur det än är ser tvåsiffrigt i baken väldigt illa ut. Inte minst moraliskt sett.

Totalt utskällda killar gör alltid som bäst ifrån sig.

Det betyder att superfemman kommer att ges allt mindre tyglar att operera på.

Spelarna har tagit ytterligare ett kliv framåt i förbättringsmomentet.

Tänk vilken känsla att få spela inför denna fullproppade publikskara!

Matchen gick i vågor med många olika ansikten.

Själv är jag även tveksam – men ändå lite osäker.

Det gäller inte bara att titta uppåt – utan även neråt. Det är min orubbliga föresats i nuläget.

Hugosson är allsvenskans tätaste målvakt.

Plötsligt blev det utlösning mot Timrå.

Bajen var fruktansvärt tätt därbak.

Vad som måste förbättras är att bli ännu bättre.

Pucken gick i en båge som slank in mellan benen.

Gävlelaget har med andra ord en stor morot att se fram emot under slutspurten av elitserien.

Då såg man att nerverna tydligt spred sig utanpå Holmqvists svarta målvaktströja.

De pallade inte för trycket. Inte minst mentalt låste det sig i skallarna.

Trenden måste vändas, annars kan lätt en viss osäkerhet och stort grubblande sättas ytterligare i omlopp.

Den till synes välförtjänta pinnen flög all världens kos i allra sista spelminuten.

Enqvists speciella förmåga att förkovra sig hade åter slagit in.

De många bakåtpassningarna är annars den största gisslan bland publiken just nu.

Det är alltid en belastning att behöva jaga efter pucken i tomma intet.

Henrik sköt spiken i kistan när Brynäs vädrade vittring.

Han mötte hela tiden bollen felvänd med ryggen i en svår roll.

Janne erkände i nästa andemening att hans gäng sannerligen haft tur.

Det tillspillogivna målet fick ingen påhälsning i form av ett baklängesmål. Tur det!

Ett klart och tvetydigt styrkebesked från GIF-aren!

Något i mitt innersta, inte bara i hjärtat, säger mig att matchbilden svänger.

Det står inte riktigt rätt till nervmässigt bland grabbarna.

Ingen kunde ta av honom bollen som ofta satt där som ett smack på bröstet före vidarebefordran av lädret.

Sandviken brukar göra en plattmatch per säsong. Förmodligen eller förhoppningsvis är den nu bortgjord.

Så nu säger jag bock och tack för det som förehavet varit med Brynäs på isen denna säsong.

Ändå tycker jag det känns längst inne, och i ryggmärgen (inte bara hjärtemässigt) att det kan bli en riktigt rolig vinter!

* * *

Partikarusellen i Staffanstorp

Foto: Sydsvenskan

Staffanstorp är som bekant ett stabilt M-fäste i Skåne. Fast på det personliga planet är det allt annat än stabilt

Tina Xhemajli, ledamot i kommunstyrelsen lämnade 2017 Moderaterna och fullmäktige eftersom hon ansåg att det fanns en ”medeltida kvinnosyn” inom Staffanstorpsmoderaterna. Birgitta Heyle Wiahl som tidigare representerade Liberalerna gick däremot till Moderaterna. Från Liberalerna kom Helene Öhman som blev Moderat, fast raskt gick till Centerpartiet i stället.

Moderaten Staffan Möller fick sparken från partiets lista 2010 efter en skandal. Han knep då ändå ett mandat då genom att skriva dit sitt eget namn på några av SD:s valsedlar. Rolf Lind kandiderade däremot för pensionärspartiet SPI valet 2018. Han har genom åren tillhört Miljöpartiet, Folkpartiet, Ny Demokrati, Staffanstorpspartiet och Hjärupspartiet.

Nu senast är det Anders Rosdahl som byter parti – igen. Från början var han medlem i Vänsterpartiet, men bytte inför 2018 till Moderaterna. Men det blev en kort tid där, i stället försökte han bilda ett nytt lokalt parti, Staffanstorps Välfärdsparti. Det gick inte så bra så numera har han skaffat medlemskap i Liberalerna i Staffanstorp.

* * *

Lika som bär

Sakine Madon, politisk chefredaktör Uppsala Nya Tidning, och Aida Hadzialic, oppositionsråd (S) Stockholms läns landsting. Foto: TT

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!