Perssons pack puttrar på

Text: Fokus | Andra kammaren

En Jens, Jöns, Jan och en Göran. Foto: TT, Konkurrensverket

När Göran Persson föreslås till styrelseordförande i Swedbank återupprepas något av en karusell mellan ledande positioner i parti (S), regering, Swedbank och (storägaren) Folksam.

Folksams vd Jens Henriksson inledde sin karriär som medarbetare till just Göran när han var finansminister. Tre nyckelpersoner hos Persson gick under beteckningen »Jens, Jöns och Jan«. Jöns hette Stefan Jönsson, i dag enhetschef på Konkurrensverket, Jan var Jan Larsson, senare statssekreterare hos Persson och i dag vd för Yrkesakademin.

När Swedbank nu ska resa sig ur penningtvättskandalen föreslås Göran Persson som styrelseordförande och Jens Henriksson pekas ut som kommande vd. Själv förnekar han det och säger att »han trivs på Folksam«. Men av sin gamle chef Göran har Jens lärt att ett nej kan vara ett nej ända tills det ändras till ett ja.

Andra Kammaren skulle heller inte bli förvånad om frågan också går till Jan Larsson att ta plats på huvudkontoret i Sundbyberg för att styra upp bankens kommunikation. Han var kommunikationsdirektör på Nordea när han sommaren 2013 utsågs till S valgeneral inför valet 2014. Efter valet var han en av ministerkandidaterna, men föll i prövningen av kommande ministrar. Larsson redovisade själv att han anlitat svart arbetskraft för att asfaltera en garageuppfart, vilket stoppade hans ministerframtid. Kommunikatörerna från pr-byråerna JKL, Brunswick och Kreab som Swedbank anlitat har haft svårt att hantera avslöjandena om banken, och att förändra bilden av banken är nu högprioriterat.

Ex-politiker har också tradition på posten som styrelseordförande. Den senaste, Lars Idermark, blev styrelseordförande 2016, efter att Anders Sundström haft posten sedan 2013. Idermark hade ingen politisk bakgrund, men varit vd för KF.

Anders Sundström däremot var regeringskollega med Göran Persson i den S-regering ledd av Ingvar Carlsson som tog över efter valet 1994. Sundström var arbetsmarknadsminister och Persson finansminister. När Persson blev statsminister 1996 fick Sundström ta över som näringsminister. Fast Persson kan inte ha blivit så värst nöjd med Sundströms insatser. Efter valet 1998 hittade Persson på olika hyss som skulle förändra regeringens arbete. Ett sådant var att inrätta »superministrar«, och superminister för näringslivsfrågorna och en rad andra saker blev Persson kompis Björn Rosengren.

Sundström fann sig (i sitt tycke) degraderad till socialminister och stannade på posten bara i 20 dagar innan han avgick. För att i stället bli vd för Pitedalens sparbank med blygsamma tio kontor.

Våren efter, 1999, lämnade han också jobbet som ordförande för Norrbottens S-distrikt. Men vem skulle ta över? Sundström hade ett gott öga till dåvarande SSU-ordföranden Niklas Nordström från Luleå och lanserade honom som efterträdare.

Någon norrbottning (förmodligen starkt uppmuntrad av Göran Persson) lanserade då den tidigare landshövdingen Björn Rosengren.

Det blev en hård och bitter strid, där många ifrågasatte »fusk-norrbottningen« Rosengren. Men han ville åt den maktbas det innebar att vara ordförande i ett tungt distrikt. Och kampen slutade med vinst för Rosengren i omröstningen med 137-109.

Inte bara hade Nordström utmanat Perssons favorit Rosengren om ordförandeskapet i Norrbotten, han hade också utmanat Persson som partiledare där han i en intern lobbykampanj ville ersätta Persson efter det dåliga valet 1998 och sökte stöd i de fackliga kretsarna.

Eftersom han misslyckades med båda sakerna tycktes de politiska möjligheterna vara uttömda. Nordström slutade som SSU-ordförande och gick tillbaka till Folksam, där han hade jobbat som distriktschef före SSU-åren.

Men snart gick flytten tillbaka till Stockholm där han blev oppositionsråd för S i Nacka.

Under tiden hade Anders Sundström avancerat igen. Från Pitedalens sparbank till vd-jobbet för mäktiga Folksam 2004. Året efter plockade han in sin gamla skyddsling Nordström som marknadschef för Folksams »systerbolag« KPA.

[caption id="attachment_549786" align="alignnone" width="530"] Anders Sundström tar sig nog för pannan dessa dagar. Foto: TT[/caption]

Han gick sedan vidare till pr-byrån Prime som låg bakom försöken att påverka S i »rätt« riktning enligt uppdragsgivaren Svenskt Näringslivs mångmiljonuppdrag. Affären kallad »Primegate« skakade om Socialdemokraterna starkt efter valförlusten 2010 och bidrog förmodligen till att de partiledarkandidater som kunde betraktas som »höger« alla kunde ifrågasättas. Kuriosa i sammanhanget är att den som läckte i Primgate senare jobbade på Folksam.

In på banan som partiledare kom.... Håkan Juholt (mer om detta i veckans tidning). Men dessförinnan hade det pågått försök att övertala Anders Sundström att ta uppdraget. Han sa nej, enligt uppgift av familjeskäl.

Nordström återvände så småningom till hemstaden Luleå där han i dag är kommunstyrelsens ordförande, fast inte helt oomstridd sådan.

– Nordström har en förmåga att skapa en oförsonlig konflikt så fort han går in i ett rum, som en ledande S-företrädare uttryckte det.

Sundström hyllar nu valberedningens förslag till styrelseordförande i Swedbank. Fast hur tänker han egentligen om Persson?

– Han säger att han är en rund själ i en fyrkantig kropp. Jag skulle säga att det är precis tvärtom – en fyrkantig själ i en rund kropp, sa han till en medarbetare innan han lämnade regeringen.

Och Ålandsbanken, där Persson i dag är styrelseledamot, ett uppdrag han inte tänkt lämna enligt en intervju med Nya Åland för några veckor sedan, får leta efter en ny ledamot. Vill de ha någon med svenska anknytning kan det ju finnas ett bra uppslag: Ring Björn Rosengren!

* * *

Jonas ostliga förflutna

[caption id="attachment_549755" align="alignnone" width="522"] Intimt ögonblick för paret Sjösted-Måwe. Foto: TT[/caption]

Att vara partiledare och gift med en karriärdiplomat kan vara knepigt. Vänsterledaren Jonas Sjöstedt blir nu särbo när hans fru Ann Måwe blir svensk ambassadör i Vietnam i höst. När Måwe på 90-talet var stationerad på FN i New York hängde Jonas Sjöstedt med och var hemmaman och skrev böcker.

Det ska han inte göra den här gången.

– Jag är fantastiskt glad över att Ann får det här uppdraget. Jag vet hur hårt hon jobbar och jag visste också vad det innebar att gifta sig med en diplomat, att det innebär att vi ibland kommer att bo på olika håll enkelt. Det har vi gjort i början av vår relation och nu får vi göra det igen, säger han till Aftonbladet.

Fast skulle han ångra sig, lämna partiledarposten och flytta till Hanoi, så har han en viss erfarenhet av staden. Dit kom han 1982, 18 år gammal, som deltagare i en delegation från Landsrådet för Sveriges Ungdomsorganisationer (LSU). LSU besökte Vietnam, Kambodja och Laos och Sjöstedt deltog för Elevorganisationen.

LSU är samlingsorganisation för en rad ungdomsorganisationer, men det brukar vara de politiska som håller i taktpinnen i samarbetet. På resan till Asien var det dåvarande generalsekreteraren Robert Rydberg som agerade delegationsledare. Han är i dag svensk ambassadör i Rom. Under dessa år var ordföranden Anna Lindh, som blev SSU-ordförande 1984.

Sjöstedt hade då bara börjat sin politiska bana, han var medlem i ungdomsförbundet KU, Kommunistisk ungdom, men sägs redan på den tiden tillhört de som ville göra upp med det kommunistiska förflutna i partiet och dess kontakter med partierna i de »realsocialistiska« länderna i Östeuropa.

Det föranledde en hel del diskussioner med en annan delegat på resan, Stephen Lindholm, som representerade KU och som tillhörde de som mer än gärna reste på partiskolor österut. I dag inte så känd, journalist på Kommunalarbetaren och aktiv i Journalistförbundet. Men ständigt påmind om vad han gjorde under några somrar på 60-talet, i kvällstidningarnas återkommande »Det gör barnstjärnorna i dag«.

Stephen Lindholm spelade nämligen Pelle i tv-serien Saltkråkan på den tid när SVT bara hade en kanal.

[caption id="attachment_549765" align="alignnone" width="482"] »Pelle – vet du vad?«. Foto: TT[/caption]

Först på Vpk-kongressen 199o tog partiet bort K (som i Kommunisterna) ur partinamnet. Men det skedde med knapp marginal, 136 röstade för och 133 ville behålla Vpk.

Och många menar att motsättningarna lever kvar. Till exempel sägs ungdomsförbundet Ung Vänsters stockholmsdistrikt snarast ha imploderat av interna motsättningar om de politiska vägvalen.

Paret Sjöstedt-Måwe lämnar också Stockholm bakom sig, en för Umeå, den andra för Hanoi. Fram till 2016 bodde de i hennes tjänstebostad på Östermalm, vilket fick en och annan att höja på ögonbrynen. Flyttlasset gick till Midsommarkransen, men de har hyrt i andra hand av en UD-kollega på utlandstjänst.

Bland grannarna finns också de med anrikt vänsterförflutet. Här bor Tomas Bolme, som spelade i Fria Proteatern, och frun Elisabeth Nordkvist Bolme, även hon i Fria Proteatern och faktiskt skådespelare i två versioner av Astrid Lindgrens »Alla vi barn i Bullerbyn«, som barnskådis på 60-talet och som vuxenskådis på 80-talet.

* * *

Är Vietnams sak Jonas?

En annan sak som engagerade Jonas Sjöstedt i New York var politiken. När fru Måwe skakade tass med de andra diplomaterna höll Jonas fanan högt i det amerikanska socialistpartiet (jo, sådana finns faktiskt där också).

Skulle han ändra sig, och flytta med sin hustru till 68-vänsterns förlovade land, kanske han kan ta upp sitt utländska engagemang i – låt oss se nu vilka partier det finns att välja på – ah, ETT: Vietnams kommunistiska parti.

K som i början på kommunist-på-nytt?

[caption id="attachment_549756" align="alignnone" width="417"] Farbror Ho. Foto: AP[/caption]

* * *

Lika som bär

Statsvetaren ​Henrik Ekengren Oscarsson och Stockholmssossen Olle Burell.

Tack för tipset säger vi till en läsare som kanske bör hållas anonym. Du tillhör ju ändå ett motståndarparti..

Foto: TT, Twitter

* * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]