Vem är Sveriges rikaste sosse?

Text: Andra Kammaren

I förra veckan var finansministern ute och flaggade för skärpt kapitalbeskattning. I arbetarrörelsen finns starka krav på att S måste presentera skarpa krav för större utjämning. Så här långt tornar det upp som en potentiell huvudfråga för S-kongressen i november.

Det får Andra Kammaren att fundera. Vem är Sveriges rikaste sosse? Vem skulle få bidra mest till statskassan?

En stor kartläggning är naturligtvis svår att göra. Men vi testar:

  1. I topp, f d näringsminister Björn Rosengren. Har haft mest tid på sig sedan han lämnade politiken 2002, och har sedan dess tjänat in 104 miljoner enligt en beräkning Expressen gjorde 2018. Fingrarna i det mesta, allt från samhällsfastigheter till pr-byrå.
  2. Socialdemokraternas egen enfant terrible; Jan Emanuel Johansson. Vinster i välfärden har aldrig varit främmande för Robinsonvinnaren från Norrtälje. Sålde sitt gamla företag med vinst på drygt 220 miljoner, och har tjänat in 79,2 miljoner sedan han lämnade som riksdagsledamot, enligt Expressen. Problemet är möjligen att han gör av med mycket pengar på dyra och exklusiva bilar. Och kanske att han rätt var det är inte är (S) längre, med tanke på var han mest syns och hörs numera.
  3. Göran Persson kan skratta hela vägen till banken på Landsvägen (Swedbanks huvudkontor). Hustrun Anitra Steen och Perssons dotter Linnea sitter i styrelsen för ägarbolagen Baven, men Persson är fortsatt firmatecknare. Bolaget har ett eget kapital på 54,6 miljoner varav 40 är i värdepapper.
  4. Pär Nuder har i sitt Dabok Advisory samlat på sig 25,4 miljoner. I st,yrelsen sitter han och hustrun, nya akademiledamoten Ingrid Carlberg. Efter incidenten i Sälen tappade Nuder flera styrelseuppdrag, men finns kvar i Hemsö fastigheter och – inte minst – i Öbergs färghus i Västerås.
  5. Är han ”Pojken med guldbyxorna” som malmöiten Max Lundgren skrev om? Luciano Astudillo kunde blivit SSU-ordförande 1999, han förlorade med bara två röster till Mikael Damberg. Han satt i riksdagen 2002 till 2010, då han lämnade politiken. I hemstaden Malmö skaffade han då kompisar i näringslivet som lockade in honom i styrelsen för snabbväxande bostadsföretaget Victoria Park. När Astudillo återvände till politiken 2015 och blev stabschef för S i Malmö stadshus blev det intressekonflikt och han fick sälja aktierna i bolaget. Han företag Idéstugan har i dag ett nätt litet värdepappersinnehav på 21,7 miljoner. Ihop med lönen som stabschef på runt 70 000 kronor i månaden och ordförandearvodet för hamnbolaget Copenhagen Malmö Port på 380 000 kronor behöver han inte oroa sig för att räknas in i Malmös annars stora andel låginkomsttagare.

* * *

[caption id="attachment_652039" align="alignnone" width="625"] Stefan Löfven med Morgan Sliwo under ett besök på Hubbes i somras. Foto: Facebook[/caption]

Var är Stefan när Morgan bankar?

Krogprotesterna mot den tidiga stängningen av alkoholservering och följderna för krogbranschen började på Stureplan. Men den har spritt sig och finns nu även i kvarteren runt Norra Bantorget.

Fackliga ombudsmän som tänkt sig en stadig lunch kan mötas att grytslammer även på fackliga stamstället Hubbes, eller Hubertus. Restaurangen som drivs av Morgan Sliwo har annars en direktingång till yttersta makten. Stefan Löfven var stammis på stället under åren på IF Metall. Numera blir besöken färre, något som Stefan sörjer varje tisdag (raggmunksdag på Hubbes).

Hubbes betydelse för facken märktes inte minst när LO bytte ordförande i somras. Det första nye ordföranden Susanna Gideonsson gjorde var att stega iväg till Hubbes.

Och inget annat ställe förmår att ena ”rörelsen” som Hubbes. När coronakrisen utbröt i mars förra året uppmanade S-vänsterprofilen Daniel Suhonen till stödaktionen ”Rädda Hubbes”. Och som trogna läsare vet har stället (enligt oss) fått namnge den så kallade Hubertushögern i partiet.

* * *

Nedsnobbade politikers instagrammödor  

Hon ”snobbar nedåt”. Kommentaren om danska statsministern Mette Frederiksens makrillmacka på Instagram nyligen skapade en debatt om vad politiker gör och hur de gör det på Instagram och andra sociala medier. Och om makrillmackor…

”En sak är säker: en rågbrödsmacka med makrill är inte bara en rågbrödsmacka med makrill. Det är mat som innehåller en ström av signaler”, skriver Berlingske och har pratat med kommunikationsrådgivaren Anna Thygese.

”Det är ett sätt att visa att hon är folklig. Makrill är något av det billigaste mat du kan köpa. Och det är rätt sunt. Och det är verkligt danskt”, säger hon.

 

Mette Frederiksen i Danmark är noga med att visa upp det folkliga. Hon putsar fönster, hon tvättar efter att ha förberett kongresstal, och hon äter makrill. Det får Berlingske att be några memeskapare att skoja lite med henne.

Så vad gör andra statsministrar i Norden eller svenska partiledare?

[caption id="attachment_652058" align="alignleft" width="264"] Finlands Sanna Marin gifter sig och betraktar havet.[/caption]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Norges Erna Solberg kramar Erna och lär sig bågskytte.

 

Stefan Löfven letar grejor, hittar de och betraktar utsikten med Ulla.

Jo, politikermönstret på Instagram är sig rätt likartat. Innehållet kan grovt sett indelas i några faser:

1) Porträtt på dem själva i alla upptänkliga situationer

2) Vardagsliv, gärna med familjen (fast då får de en biroll, och barn plåtas i allmänhet av integritetsskäl med bara nacken synlig)

3) Ut i naturen. Även den mest inbitne stugsittare ska ut och grilla korv, älska att promenera (även om det är iskallt) eller dra runt på en hund.

4) Katter. Funkar alltid! Hundar godtas till nöds.

Jimmie Åkesson kör traktor (i naturen), bryr sig om katten och skojar till det (nedan).


Ebba Busch bryr sig om barnen (i naturen förstås) och om hästar

Nooshi Dadgostar bryr sig om sambon och sonen

[caption id="attachment_652066" align="alignleft" width="214"] Ulf Kristersson bryr sig om katten, och om Eskilstunabandet Kent. Fast notera vänsteravvikelsen i Springsteen-plattan som står framme.[/caption]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Annie Lööf äter korv (i naturen) och vet inte vilka glasögon hon ska använda.

[caption id="attachment_652077" align="alignnone" width="409"] Märta Stenevi hittar snö i Skåne, när hon inte dansar (se nedan).[/caption]

[caption id="attachment_652075" align="alignnone" width="417"] Längre ut i naturen än så här verkar inte Nyamko Sabuni komma.[/caption]

* * *

Stenevis Preemdans efter inställd prövning

Apropå folklighet så hade vi helt missat nya språkröret och ministern för allt möjligt, Märta Stenevis, dans när hon enligt egen uppgift fick beskedet om att Preem drog tillbaka sin miljöprövning av utbygnad av raffinaderiet i Lysekil.

Så här kan man (MP-språkrör eller då partisekreterare) också reagera på en inställd regeringsprövning.

* * *

Skara visar vägen? Äntligen en Skara-special!

Apropå politiska inslag på Instagram så hör ju till bilden att ha ett fräscht bildurval att tillgå. I kommunsammanhang brukar det inte vara så imponerande, det leder tankarna snarare till de gamla passbilderna. Men Moderaterna i Skara har satsat på det, anlitat proffsfotograf för sina bilder. Bland dem finns tidigare kommunalrådet Charlotte Nordström.

Hon tog över som kommunstyrelseordförande (M) i Skara 2006 och efterträdde då Barbro Hassel (S). Hon hette Barbro Nordström innan hon gifte sig. Och Charlotte Nordström (M) efterträddes i samma roll av Fredrik Nordström (S) 2014, nu oppositionsråd. Och en av föregångarna som ks-ordförande var dessutom Evald Nordström (S) som var det 1987-89, och som före och efter var oppsitionsråd. Han son var Kjell Nordström, som var oppositonsråd (S) och riksdagsledamot 1985–1991 och 1994–2006 och biträdande partisekreterare och en av Göran Perssons favoriter ”ute i landet”.

Jo, (S)läktskap föreligger naturligtvis, Barbro och Kjell var barn till Evald, och Fredrik var Kjells son. Dock var inte M-Nordström från familjen eller släkten (vad vi vet). Förvirrande för skaraborna måste det i alla fall ha varit.

[caption id="attachment_652047" align="alignnone" width="530"] Oppositionsråd? Bilderna är uppdaterade men inte innehållet...[/caption]

Numera är Ylva Pettersson (M) ks-ordförande sedan 2018. Hon är inte släkt med någon av ovanstående, däremot dotter till författaren Torgny Lindgren.

En av de ledande moderaterna i Skara, Sven-Olof Ask, var på 90-talet M-ombudsman i Skaraborg. Han tog sig för det något udda tilltaget att med runt en miljon från partikassan i en papperskasse köra till Göteborg och Åbytravet (!). För han skulle enligt egen utsago köpa guld för pengarna. Och vad som föreföll vara guldtackor fick han. Fast det visade sig förgyllt bly.

- Det såg ut att bli en bra affär för moderaterna, tyvärr blev jag blåst,
förklarade Ask själv under rättegången och hävdade att han haft befogenhet att göra
affärer med partikassan som insats.

Fast varken tingsrätten eller hovrätten trodde på honom. "Mycket tyder på att Sven-Olof Ask själv tagit pengarna", skrev juristerna i sin dom 1994 på två och ett halvt års fängelse.

Sven-Olof Ask överklagade domen men Högsta domstolen beviljade inte prövningstillstånd. 2002 gjorde han politisk comeback genom en personvalskampanj och sitter i dag i Skaras kommunstyrelse.

– Jag blev dömd mot mitt nekande och det är inte mycket att göra åt. Livet går vidare, sa Ask vid sin comeback.

I M-skaran finns också Jan-Olof Bohlin. Till skillnad från många andra politiker är han kort och precis i sina svar när han ska redovisa något lite mer personligt om sina politiska uppdrag. Tilläggas kan att han även är ordförande för branschorganisationen Svenska Ägg.

Se där ett långt inlägg om Skara utan ett ord om Bert Karlsson. Förrän nu.

* * *

Se Trumps fall!

Vad är stormningen av Kapitolium mot detta? Trump helt enkelt sprängs bort och det sker i Atlantic City.

"That was awesome," som en åskådare uttryckte det.

* * *

En Juholtare till…

Håkan träffar en av sina föregångare som S-ledare i parken ”Den långa marschen till frihet”, en skulpturpark som Oliver Tambos son Dali har skapat.

* * *

Det är drag i Expressen

Man inser att annonspriserna är rätt låga i våra dagar när man ser helsidesannonser som denna:

* * *

Från kanslihuset (S) till mjölklobbyist

* * *

Bra att ha om du villar bort dig i Vita huset

Eller ska de också byta namn? (Se Konstfacks "Vita havet"). Men har du vägarna förbi är det ju bra att veta var folk sitter i verklighetens The West Wing. Från Politico.

* * *

Danskjävlar!

Inte nog med VM-handbollen och corona, nu ska de slå oss som bäst land på sjukvård, föräldraledigheten, semester och pension också. Åtminstone enligt listan som Bernie Sanders twittrar ut.

Fast allra mest fantastisk är nog en kommentar på Sanders inlägg som hävdar att de tre första länderna ingår i samma land… Frågan är hur han skilde på 4:an och 5:an?

* * *

Moms på lön?

Är moms på lön inte ett brott mot Januariavtalet Liberalerna?

* * *

Statsepizootologen!

Vi noterar att Karl Ståhl utsetts till statsepizootolog, efter att ha varit t f. Han kan förmodligen inte räkna med lika stor uppmärksamhet som Anders Tegnell. Vad en statsepizootolog gör? Ja, samma som Tegnell typ, fast det handlar om djur.

* * *

Jan Lööf en svensk Simpson?

Tv-serien The Simpsons brukar titt som tätt kunna förutspå saker i framtiden, som när de i ett avsnitt gjorde Donald Trump till president. Men frågan är om inte svenske konstnären och barnboksskaparen Jan Lööf besitter samma kunskap. Se här en bild ur en av hans böcker med Smittskyddsinstitutet i en central roll och en man misstänk lik Anders Tegnell.

Och även Robert D Putnamn fick nog mer rätt än han någonsin kunde tro i och med coronatidernas sociala distansering.

* * *

Lika som bär

[caption id="attachment_652046" align="alignnone" width="486"] Smittsamt lika: Stefan Helmér, vaccinsamordnare Norrtälje, och Björn Olsen, professor i infektionssjukdomar och coronadebattör[/caption]

* * * * * *

Hört något? Sett något? Vet något? Kommit på en lika som bär?

Har du bilden eller klippet alla vill se? Tipsa oss!

[email protected]