Dyrare asfalt – vägunderhåll stoppas

Priset på asfalt har skjutit i höjden till följd av sanktionerna mot Ryssland. Nu måste planerade vägarbeten skjutas på framtiden.

Text: TT

Bild: Adam Ihse / TT

I spåren av kriget i Ukraina och sanktionerna mot Ryssland rusar priset på asfalt. Svenska bilister lär få räkna med sämre vägar framöver, då både Trafikverket och många kommuner tvingas stoppa planerade underhållsarbeten, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Vi får tyvärr skära ner en del jobb på grund av att kostnaden för asfalt har stuckit iväg 35–40 procent sedan i höstas, säger Lars-Åke Josefsson, beläggningsingenjör i Jönköpings kommun, till radion.

Sommaren är högsäsong för asfaltsläggare. Men sedan svenska asfaltstillverkare slutade att handla med Ryssland har priset skenat på det oljebaserade bindemedlet bitumen, som tillsammans med sten bildar asfalt.

Bilden delas av Trafikverket, som tvingas prioritera bland de planerade renoveringarna och har fått stoppa många av säsongens arbeten.

– Vi kommer att få flytta åtgärder framför oss, till nästa år och kommande år, säger Jan-Erik Lundmark, som är Trafikverkets nationella samordnare för asfaltsbeläggningar, till Ekot.

***