Klart i dag: Norge större än Sverige

Så har det hänt, det som vi svenskar har väntat på i decennier. Lillebror Norge har passerat Sverige och blivit Nordens största ekonomi.

Text:

Bild: TT

Sveriges BNP uppgick till 1 437 miljarder kronor under årets tredje kvartal, enligt SCB. Färska siffror från norska Statistisk sentralbyrå visar nu att Norges BNP var 1445 miljarder norska kronor under perioden, motsvarande 1 486 miljarder svenska.

Det som hände i vintersportsammanhang för länge sedan har nu alltså inträffat även ekonomiskt; Norge har passerat Sverige.

Förra året var den svenska ekonomin den 24:e största bland världens länder, där USA:s var överlägset störst och Kina kom på andra plats. Norge hamnade då på plats 33.

Förklaringen till Norges rekordsnabba klättring i tabellen under året är de skyhöga priserna på olja och framför allt naturgas som har gällt sedan Rysslands invasion av Ukraina i våras.

– Vi producerar inte mer, vi säljer bara det vi har till ett högre pris, säger Håkon Haugli, vd för Innovasjon Norge, till norska Dagsavisen.

Bruttonationalprodukten, eller BNP, är det det samlade värdet på alla produkter och tjänster som producerades i ett land och det är det vedertagna måttet på hur stor ett lands ekonomi är.