Magnaten i Bajenbråket: En amerikansk oljemiljardär

Text:

Bild: Kevork Djansezian/scanpix

Artikeln publicerades första gången i Fokus i september 2010.

AEG har fått det de har velat, de har fått Globen och nu överger de Hammarby.«

Supportern tittar rakt in i SVT:s kamera. Han signalerar all den desperation som bara en engagerad fotbollssuporter kan uppbåda.
Som anhängare till Hammarby Fotboll har man också haft skäl till förtvivlan. De senaste veckorna har det som var en deprimerande utveckling för herrarnas A-lag utvecklats till kris för hela klubbens fotbollssektion.

Den 1 september avgick Henrik Wesslén, ordföranden i Hammarby Fotboll AB, det bolag som driver elitverksamheten.

Dagen därpå avgick vd:n, Åsa Sånemyr, som tillträdde så sent som i april i år, med hänvisning till bristande stöd från styrelsen.

Ytterligare fem dagar senare avgick tränaren Michael Borgqvist, med hänvisning till hot, sannolikt från förbannade supportrar.

I bakgrunden för denna soppa i en av Sveriges mest klassiska idrottsföreningar finns en skygg amerikansk miljardär. Det handlar om A:et i det AEG som supportern i inledningen talade om.

AEG är ingen vitvarutillverkare utan en förkortning för Anschutz Entertainment Group, en av världens största ägare av idrottsklubbar och nöjesarenor. Bolaget är en del av det affärsimperium som ägs av den 70-årige förmögna amerikanska affärsmannen Philip Anschutz.

Det var till exempel AEG som drev projektet med Michael Jacksons femtio, aldrig genomförda, avskedskonserter. Koncernen äger bland mycket annat också fotbollslaget Los Angeles Galaxy, där David Beckham spelar, hockeylagen LA Kings i NHL och tyska Eisbären Berlin. Vid sidan av lagen äger AEG en lång rad arenor världen över, bland andra den tidigare Millennium Dome (nu O2-Arena) och Staples Center, hemmaplan för bland annat basketlaget LA Lakers, där han också är delägare.

I Sverige gjorde AEG sitt intåg år 2001, då bolaget köpte 49 procent av Hammarby Fotboll AB. Majoriteten kontrolleras av den ideella idrottsföreningen Hammarby. 2001 var det år som Hammarby vann SM-guld. Sedan dess har resultaten gått i princip rakt nedåt, i fjol åkte laget ur Allsvenskan och ligger i skrivande stund i mitten av Superettan, utan chans till återavancemang till högsta ligan.

Den sportsliga kräftgången och den svaga ekonomin går förstås hand i hand. AEG har under åren investerat stora belopp i klubben och hållit verksamheten under armarna. Advokat Per Magnusson, Anschutz man i Sverige och ny ordförande i Hammarby Fotboll, säger i ett mejl till Fokus att AEG:s investering »uppgår till i storleksordningen 50 miljoner kronor«.

De dåliga resultaten både på och utanför plan har krattat manegen för den senaste månadens storbråk där en av många frontlinjer går i styrelsen mellan AEG:s och klubbens representanter. Den på ytan utlösande faktorn var försäljningen i augusti av skyttekungen Linus Hallenius till italienska Genua, som drevs igenom av AEG:s tre representanter.

Redan före bråket hade dock AEG meddelat att de var på väg att sälja sina aktier i Hammarby, men någon affär har ännu inte blivit klar. Advokat Per Magnusson vill inte ge besked om hur försäljningen går och skriver att »AEG önskar inte uttala sig om interna angelägenheter«.
Amerikanerna har också andra engagemang att ägna sig åt. I april 2008 köpte AEG in sig med 12,5 procent i Djurgårdens Hockeylag. Hösten samma år kom storaffären. Stockholms stad sålde då driften under de kommande 15 åren av Globen, och de intilliggande arenorna Annexet, isstadion Hovet och Söderstadion, Hammarby Fotbolls hemarena.

Madeleine Sjöstedt, folkpartistiskt idrottsborgarråd i Stockholm, förnekar att AEG:s ägande i Hammarby var ett av skälen till att det amerikanska bolaget fick Globenavtalet.

– Målet med affären var att Stockholm skulle bli ett evenemangsområde i världsklass och då behövdes en internationell partner med kompetens att fylla våra arenor med bra innehåll vilket AEG har gjort, säger hon.

Globenkoncernen som helhet hade de senaste åren visat förluster på 50–60 miljoner kronor årligen. Att AEG nu vill sälja sina aktier i Hammarby ändrar inte relationen med amerikanerna, enligt Madeleine Sjöstedt.

Formellt innebar affären att AEG köpte kommunens evenemangsbolag AB Stockholm Globe Arenas för 3 miljoner kronor, samt betalar en årlig hyra. Före sommaren i år slöts också ett nytt avtal där AEG också får driften av den nya anläggning som just nu byggs intill Söderstadion, den så kallade Stockholmsarenan (som inte ska förväxlas med den nya nationalarena för fotboll som byggs i Solna, som ju är en annan kommun). Enligt avtalet hyr AEG arenan av staden, när den är klar, och sköter driften.

Madeleine Sjöstedt har stora förhoppningar på det nya samarbetet med AEG.

– Vi räknar med att få in minst 100 miljoner per år genom detta avtal. Försäljningen av tomträtterna på nuvarande Söderstadion, minskade kostnader för att inte behöva rusta upp Söderstadion samt intäkter i driftskalkylen kommer att finansiera Stockholmsarenan, som ska bära sina egna kostnader och visa ett positivt resultat 2019.

Häromåret blev Stockholms stads relation med AEG föremål för stora rubriker i svensk press. Detta när Philip Anschutz mycket konservativa åsikter uppmärksammades, främst hans stöd till ett antal organisationer som arbetar för »family values«, motarbetar homosexuellas rättigheter och ifrågasätter evolutionsteorin.

Anschutz framträder sällan i medierna, men i ett porträtt av den amerikanska affärstidningen Fortune från 1999 beskrivs han som »en genuint trevlig person« som bor i ett »relativt blygsamt« hus i Denver och springer maraton.

Grunden till förmögenheten, 6 miljarder dollar enligt Forbes senaste uppskattning, lades på 1960-talet i oljebranschen där hans far också var aktiv. Det dröjde inte länge innan han expanderade till järnvägsbranschen, där han ska ha tjänat stora pengar på att köpa och omstrukturera Southern Pacific Railroad. Stora pengar lär han också ha tjänat på telebolaget Qwest, ett av USA:s största.

Vid sidan av arena- och sportverksamheten har Anschutz på senare år även köpt in sig i filmproduktion och medier. Hans filmbolag har bland annat varit med och finansierat filmserien baserad på (den i kristna kretsar populära) författaren CS Lewis Narnia-böcker. Enligt nättidningen Slate, som citerade ett tal Anschutz höll år 2004, är hans investering i filmindustrin huvudsakligen ideologisk.

– Om vi kan göra några filmer som får en positiv effekt på människors liv och på vår kultur, är det tillräckligt för mig, sa Philip Anschutz i talet, enligt Slate.

Fakta | AEG

Några av AEG:s verksamheter i urval.

Sverige
Hammarby Fotboll AB (49 procent),  Djurgården Hockey AB (12,5 procent), Stockholm Globe Arenas evenemangsbolag som driver Globen, Hovet, Annexet, Söderstadion och den nya Stockholmsarenan (100 procent).

Arenor i Utlandet
Äger och/eller driver.
O2 Arena, London (fd Millenniumdomen), Staples Center, Los Angeles (och ett stort antal arenor i USA) samt arenor i Sydney, Beijing, Rotterdam, Doha, Hamburg och Berlin.

Klubbar
Los Angeles Kings och Eisbären Berlin (ishockey), Houston Dynamo och Los Angeles Galaxy (fotboll), Los Angeles Lakers ägs privat av Philip Anschutz (basket).