Skandal med finska rötter

Text:

I torsdags fick Telia Soneras styrelse ta del av den granskning av företagets verksamhet i Uzbekistan som de gett advokatbyrån Mannheimer Swartling i uppdrag att genomföra.

Parallellt med den egna utredningen pågår en rättsprocess. Enligt åklagarna i den finns det bevis i form av mejl till Telia-chefer, där det framgår att företagets uzbekiska partner är Gulnara Karimova, dotter till envåldshärskaren Islam Karimov. Miljardbelopp ska ha betalats ut i syfte att få tillgång till mobillicenser i Uzbekistan.

Båda processerna försöker reda ut hur det egentligen gick till när Telia Sonera 2007 etablerade sig i en av världens värsta diktaturer. Men oavsett vad rättsinstanser och bolagets egna granskare kommer fram till så innebär det att bolagets hela strategi i Centralasien börjar ifrågasättas.

Det handlar om en verksamhet som nästan helt går att spåra tillbaka till det finska Sonera, som fusionerades med Telia 2002.

Sonera etablerade affärsområdet Eurasien i slutet av 1990-talet. Vid fusionen hade det finska bolaget alltså redan en ganska omfattande verksamhet i Azerbajdzjan, Kazachstan, Moldavien och Georgien, genom dotterbolaget Fintur och den turkiska operatören Turkcell. Under andra halvan av 2000-talet tog satsningen verklig fart.

Många i ledningen för Telia Soneras verksamhet i österled har varit med sedan den gamla Soneratiden. En är den nu mutmisstänkte chefen Tero Kivisaari som i maj 2007 tog över som vd för affärsområdet Eurasien. Då var han 35 år och hade hunnit arbeta inom företaget i tio års tid, senast som vice vd för samma affärsområde.

– Tero Kivisaari har under de senaste fem åren haft en viktig roll att utveckla vår verksamhet i Eurasien. Han ska säkra den nödvändiga kontinuiteten i vår framtida verksamhet, sa den dåvarande koncernchefen Anders Igel när han meddelade Kivisaaris befordran till chef för östsatsningen.

Knappt två månader senare fick Anders Igel sparken. Efterträdaren Lars Nyberg skulle snabbt visa sig vara mer ivrig än sin efterträdare att expandera i Eurasien. Telia Soneras omsättning i regionen ökade från 10,3 miljarder 2007 till 17,3 miljarder 2011, enligt tidningen Affärsvärlden.

Tero Kivisaari kunde ta åt sig äran för framgången, som skedde samtidigt som bolaget kämpade med stillastående marknader i Västeuropa. Han har också pekats ut som en möjlig efterträdare till Lars Nyberg, som ska avgå i år.

Till en början var Telia Soneras ledning också mån om att ingen skugga skulle falla över Kivisaari. I stället var det hans företrädare Serkan Elden som fick klä skott och som enligt Lars Nyberg tvingades »lämna bolaget på grund av bristande förtroende«. Detta sedan Elden i mejlkorrespondens med flera Telia-chefer beskrivit hur företaget förhandlade med Gulnara Karimova. SVT:s »Uppdrag granskning« avslöjade i veckan att Lars Nyberg i ett brev daterat den 22 januari 2013 ber Serkan Elden om ursäkt för den felaktiga formuleringen. Tero Kivisaari står nu kvar med anklagelserna riktade mot sig.

Bilden som framträder är att verksamheten i Eurasien tycks ha fått leva ett eget liv, vid sidan av de mer etablerade marknaderna. En vilja att bevara affärsområdets framåtanda och entreprenörslust kan vara en förklaring till varför detta kunnat pågå. Finländarnas erfarenhet av att göra affärer med de tidigare Sovjetregimerna har varit en stor tillgång för Telia Sonera. Det senaste året har dock blottlagt medaljens baksida.

Parallellt med mutaffärerna i Uzbekistan har Telia Sonera anklagats för att ha hjälpt auktoritära regimer i Vitryssland och Azerbajdzjan att avlyssna meningsmotståndare. Nu återstår att se om expansionen i österled får fortsätta.

Fotnot: På fredagen meddelades att Lars Nyberg, vd för Telia Sonera, avgår till följd av den allvarliga kritiken mot företagets affärer i Uzbekistan. Läs pressmeddelandet här.

FaktaMuthärvan

April 2012 SVT:s »Uppdrag granskning« avslöjar att Telia Soneras dotterbolag Azercell lämnar ut uppgifter till säkerhetstjänsten i Azerbajdzjan.

September 2012 »Uppdrag granskning« berättar att Telia Sonera betalade 2,2 miljarder i vad som misstänks vara mutor för att få 3G-licens i Uzbekistan. Åklagaren inleder en förundersökning

Oktober 2012 Telia Soneras affärspartner i Uzbekistan, Gibraltarbaserade Takilant, får 30 miljoner dollar på ett konto i Nordea tagna i förvar.

Läs mer: Att fiska i uzbekiska vatten