Världens börser steg paradoxalt efter Fed-chefens dystopi: »Hög arbetslöshet«

Text:

Bild: TT

– I bästa fall blir det en lång resa, med ökad arbetslöshet sannolikt under hela juni, och en återhämtning som tar tid på sig för att få upp ångan, och några delar av ekonomin som rese- och underhållningsindustrin kommer möjligen vara under tryck fram till att det finns ett vaccin.

Det sa chefen för den amerikanska centralbanken, Jerome ”Jay” Powell  i en intervju i den amerikanska tv-kanalen CBS-flaggskepp, det fördjupande samhällsprogrammet 60 minutes, i går kväll amerikansk tid.

Den ekonomiska förödelsen har redan orsakat allvarliga skador. Powell sa att arbetslösheten kan stiga till 25 procent innan den börjar falla, och den amerikanska bruttonationalprodukten kommer att sjunka till en nivå den närmaste tiden som den inte varit på sedan den stora depressionen på 1930-talet.

Men han trodde inte att den här krisen skulle blir lika långvarig.

LÄS OCKSÅ: Trumps värsta fiende – högsta arbetslösheten på 90 år

Viktigast för den amerikanska ekonomin just nu, sa Powell, är medicinsk statistik kring coronaviruspandemin. Centralbankschefen uppmanade amerikanerna att fortsätta hjälpa varandra, och följa riktlinjerna för social distansering i en tid när lokala- och delstatsstyren börjar häva restriktioner och öppna ekonomin igen.

– Om vi är noggranna och försiktiga om hur vi öppnar ekonomin så att människor tar riktlinjerna om social distansering på allvar och försöker göra vad vi kan för att inte få ett nytt utbrott kan återhämtningen börja ganska snart, sa Fed-chefen och uppmanade, i en passus som var ovanlig för att komma från en Federal revervechef. det amerikanska folket att fortsätta att tvätta händerna noggrant.

Powells uppmanade den amerikanska senaten att betala ut pengar till utsatta amerikaner som förlorat jobbet och att ge ytterligare stöd till företag som förlorat stora delar av sin omsättning och poängterade att det sannolikt var värt kostnaderna att förlänga livlinan i ekonomin. Fed-chefen sa att den institution han leder är beredd att beredd att skjuta till ännu mer pengar, att utöka nuvarande stimulansprogram eller lägga till nya, att ammunitionen långt ifrån är slut.

–  Om vi kan hålla människor och affärsverksamhet borta från konkursens rand i ytterligare tre till sex månader kan vi köpa tid så att myndigheterna kan bekämpa viruset.

– Förutsatt att det inte blir en andra våg tror jag vi kommer se ekonomin återhämta sig stadigt under andra halvåret, sa Powell.

Powell sa att det inte går att sätta ord på det genomlidande som folket just nu går igenom.

– Men jag säger så här: I det långa perspektivet, eller till och med i det medellånga perspektivet, så skulle jag inte spela mot den amerikanska ekonomin.

Trots Powell dämpade profetia pekade den omedelbara reaktionen på världens börser uppåt när första Asiens och därpå Europas börserna öppnade på måndagen efter förra veckans kraftiga kurssvängningar. Men banken Barclays ekonom Christian Keller menade att USA:s och Europas ekonomier troligtvis nådde botten i april, och nu sakta vänder uppåt igen.

”Men data från de flesta ekonomier belyser kontraktionens djup, vilket ökar risken för mer långsiktiga ärr som kan underminera återhämtningen”, skrev Keller i en analys, enligt Reuters.

LÄS OCKSÅ: Stor intervju med Ilija Batljan – S-politikern som blev fastighetsmiljardär