»Banta kan vara farligt för äldre«

Text:

Bild: Maja Suslin /TT

– Det har varnats för att äta mycket rött kött tidigare men att det kopplas till cancer är relativt nytt. Den här studien förklarar den ökade dödligheten hos de som äter mycket animaliskt protein med att det höjer halten av tillväxtfaktorn IGF-1.

Personer över 65 år löper tvärtom större risk för cancer om de äter mindre animaliskt protein, enligt studien. Hur går det ihop?

– Äldre har inte samma förmåga att ta upp protein. Får man i sig för lite protein leder det till att man blir mer skör och mer mottaglig för infektioner. Flera studier har visat att en lätt övervikt inte är farligt hos äldre, medan det däremot kan vara farligt för äldre att banta.

Samtidigt väljer många att äta LCHF-kost med ett ökat intag av animaliskt protein. Hur ska man förhålla sig till det?

– Det finns anledning att tänka om. Kortsiktigt kan LCHF-kost leda till lägre insulinnivåer och viktminskning. Men för vissa personer kan det leda till höjda blodfetter. Därför ska man gå till doktorn och kolla vad som händer med ens blodfetter om man börjar med LCHF-dieten.

Är det kanske bäst att bli vegetarian, helt enkelt?

– Nej, mina studier på laktovegetarianer och veganer visar att de ofta har bristsymptom. Att vara vegetarian kräver ett stort arbete med att se till vad man får i sig. Fisk och fågel har skyddande effekter, så det är främst det röda köttet man ska dra ner på.

Det kan vara svårt att hänga med i alla nya rön. Finns det någon tumregel?

– Ät allsidigt och inte för mycket snabba kolhydrater, utan mycket fibrer. Mycket frukt och grönt och inte för mycket rött kött. Sedan ska man anpassa proteinintaget till olika faser i livet. Unga, äldre och personer som tränar mycket behöver mer protein än personer i medelåldern.

Fakta | Fem frågor

Kerstin Brismar är professor i medicin och forskar på metabolism vid Karolinska Institutet. I veckan publicerades en amerikansk studie på 6 000 män, som visar att en kost rik på animaliskt protein från kött och mjölk ökar risken att dö i cancer, för den som är under 65 år.