»Välj godis med stor volym, som skumbitar«

Text:

Bild: Livsmedelsverket

– Inget godis är direkt farligt i små mängder. Det viktiga är att det inte blir för mycket, eftersom det är tomma kalorier. Det kan vara smart att välja godis med stor volym, som skumbitar. Just runt påsk ska man möjligen tänka på att en del utländskt tillverkade chokladägg kan innehålla transfetter. Man ska se upp om det står »vegetabiliskt härdat fett« och särskilt om det står »delvis härdat«. För känsliga personer, främst personer med högt blodtryck, kan lakrits vara farligt eftersom det innehåller glycyrrhizinsyra. De bör undvika att äta mer än 50 gram om dagen. Barn ska inte äta salmiak regelbundet, men några bitar ibland är ingen fara.

Hur är det med azofärgerna som det larmades om för några år sedan?

– Numera finns en regel om att man måste märka godis som innehåller azofärgämnen. Det beror på att det finns studier som visar att de kan ge vissa barn koncentrationssvårigheter och göra dem hyperaktiva. Men det anses inte klart vetenskapligt bevisat, och även socker kan ju göra barn speedade.

Är sötningsmedel bättre än socker?

– De sötningsmedel som finns är kontrollerade, så de ska inte vara skadliga. Så visst, bara man inte börjar tro att det är nyttigt med godis. Men jag tycker att man i första hand ska välja det godis som barnen tycker om och försöka hålla nere mängderna.

Vilket godis är halal?

– Det är inte bara gelatin som kan innehålla svin. Livsmedelsverket har en lång lista med E-nummer som kan stå för en animalisk ingrediens. Vill man vara riktigt noga, måste man tyvärr använda den och välja bort många sorters godis trots att det inte är säkert att det är animaliskt ursprung i varje enskilt fall.

Finns det något godis som är nyttigt?

– Ja, om man räknar nötter och torkad frukt som godis. Nötter innehåller bland annat selen, som vi kan få svårt att få i oss tillräckligt av. De innehåller också nyttiga fetter.

Fakta | Fem frågor

Åsa Brugård Konde är nutritionist på Livsmedelsverkets rådgivningsenhet och vet mycket om det knappa 17 kilo godis per person och år som svenskarna sätter i sig. Mest äter vi kring påsk.