Alla är regissörer

Text:

Bild: Angelica Zander

Vad hinner man göra på sex sekunder? Skala en banan, dra en borste genom håret, kanske få hunden att göra en piruett. Frågan har aktualiserats i och med den nya videoappen Vine, som – med risk för att redan verka hopplöst efter – är det senaste inom sociala medier. Tjänster där man kan dela med sig av videoklipp är i sig ingenting nytt men eftersom den ägs av mikrobloggsjätten Twitter har Vine på kort tid fått ett stort genomslag sedan lanseringen i slutet av januari.

Genom att spela in en film i en eller flera tagningar kan användarna göra en egen loopad minivideo på max sex sekunder som sedan delas med följarna. Pionjärerna har glatt antagit utmaningen med mer eller mindre kreativa resultat.

Twitters satsning på Vine kan ses som en offensiv i kriget mot Facebook, som i fjol köpte den framgångsrika fotodelningstjänsten Instagram. Om att »vinea« [vajna] kan bli ett lika etablerat nyverb som att »instagramma« återstår dock att se. Även om ängsliga reklamare och medieprofiler har varit snabba på bollen är frågan vad verklighetens folk egentligen ska få ut av Vine. Kritikerna hånar dessutom tjänsten för dess triviala innehåll som domineras av hundar som jagar sina svansar, bebisar som leker med katter och animerade filmsnuttar av måltider som minskar på tallriken.

Och porr? Sedan ett sex sekunder långt klipp med sex rekommenderades av tjänstens redaktion för några veckor sedan har applikationen försetts med en 17-årsgräns. Vine ursäktade sig med att det rörde sig om den mänskliga faktorn men ändå höjs varnande fingrar för att videonätverket riskerar att svämma över av barnförbjudet material.

Att internet till stor del består av tokroliga djur och porr borde å andra sidan inte överraska någon, och kanske behöver inte ett socialt medium ha ett högre syfte än att folk upptäcker hur roligt det är att experimentera med videokonst.

Fakta | Tre andra videodelningstjänster

1. Cinemagram. En applikation som påminner om Instagram där användarna kan skapa och dela med sig av animationer och filmer.

2. Tout. En mikroblogg för korta filmklipp som slog igenom när basketstjärnan Shaquille O´Neal använde den för att meddela sin pensionering.

3. Tumblr. Bloggplattform och applikation för att publicera alltifrån ljud till bilder och filmer.