Blågul terrorism

Text: Terese Cristiansson

»Jag trodde att de skulle komma och slå in min dörr igen efter det senaste som hänt i London. Jag har väntat på det« säger 28-årige göteborgaren som kallar sig Abou Usama el Swede om den brittiska säkerhetspolisen.

Det har gått en vecka sedan den brittiska säkerhetspolisen, MI5, inledde en offensiv mot ett 20-tal personer och stoppade terrorattacken för vad som planerades bli ett nytt 11 september med söndersprängda passagerarplan över Atlanten. Den planerade attacken har avslöjats under det högintensiva antiterroristarbete som inleddes sedan tunnelbaneexplosionerna i London förra året då 52 personer dog.

Enligt Storbritanniens inrikesminister John Reid är flygplansattacken minst den fjärde terrorplanen som har hindrats under året, tack vare spaningsarbetet.

Bland annat har den brittiska, tillsammans med den svenska säkerhetspolisen under sommaren slagit till mot flera adresser i Sverige.

Abou Usama el Swede är en svensk man som konverterade till islam 1998. Han använder sig av pseudonymen Abou Usama el Swede på internet och uttrycker tydligt sin hyllning till självmordsbombare och terrorister på olika chattsidor.

Säpo och den brittiska säkerhetspolisen slog beväpnade till mot bland annat honom i Göteborg den 23 maj. Den 8 juni slog de även till mot flera adresser i Malmö.

Efter husrannsakan fördes Abou Usama el Swede och de andra misstänkta till ett flera timmar långt förhör där även den brittiska polisen deltog.

– Jag tror att förhöret varade  8–10 timmar. Jag ska vara misstänkt för förberedelse till terroristbrott i England. Men det är falska anklagelser, säger Abou Usama el Swede.

Enligt uppgifter ska han ha haft kontakt med personer i Storbritannien som är misstänkta för terroristbrott. Han ska också ha haft kontakt med den svensk som just nu står inför rätta i Sarajevo, misstänkt att ha förberett ett terrorattentat i Europa, tillsammans med ytterligare tre personer.

– Han är en god vän och vi har haft kontakt. Jag står för mina åsikter som jag uttrycker på nätet, men jag är oskyldig till det som jag anklagas för. Jag är bara ett led i deras krig mot terrorismen, de vänder på alla stenar, säger Abou Usama el Swede.

För att brittisk polis ska kunna agera på svensk mark måste de först begära internationell rättshjälp. Operationen leds av svensk polis, men de får lov att vara med  vid tillslagen och under förhören. Från svenskt håll är det extrem tystnad kring misstankarna mot de svenska männen. De vill inte kommentera brottsrubriceringen, vilken typ av terrorplaner det rört sig om eller om de ingår i en av de fyra stora terror­attacker som avvärjts av brittiska säkerhetspolisen under året.

– Vi fick en begäran om internationell rättshjälp och agerade efter den. Men det är brittisk polis som äger utredningen och därför kommenterar vi inte den, säger Anders Thornberg, informationsdirektör på Säkerhetspolisen.

Att brittiska polisen intresserar sig för svenska medborgare och groende terrorceller i Sverige förvånar inte terrorexperterna. Även om det inte finns något överhängande terrorhot mot Sverige, finns det sympatisörer.

Anders Hellner, expert på terrorfrågor på Utrikespolitiska institutet, menar att det med säkerhet finns så kallade sovande terrorceller i Sverige.

– Vi har framför allt haft en politisk invandring till Sverige och dessa personer slutar inte att vara aktiva bara för att de flyr sitt land. De fortsätter sin kamp här. Bland dessa kan det förstås finnas personer som inte drar sig för att delta i terrorplanering.

Hellner menar att det kan vara lättare för terrorister att operera politiskt i Sverige än i till exempel Tyskland eller Italien.

– Sverige har inte samma erfarenhet av terrorism som de har och inte heller ett lika utarbetat spaningssystem.

Magnus Ranstorp, terroristexpert på Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), menar att det självfallet finns terroristvänner i Sverige och att de kan öka i antal. Han säger att det efter de omtalade Mohammed-karikatyrerna har blivit ett ökat terrorhot mot hela Öresundsregionen. Men han poängterar att det oftast inte är de som uttrycker sig terrorradikalt på chattsidor som är de grövsta brottslingarna.

– De med allvarligast planer opererar i skuggan. Därför måste man agera offensivt men smart så att det inte blir klappjakt, säger han.

Abou Usama el Swede känner sig jagad. Han vet inte vad som väntar honom.

– Inte ens min advokat får veta något.

Han vill inte säga vad han tyckte om de senaste planerna att spränga flygplan.

– Det är komplicerat. Jag vill inte prata om det, säger han.

Utredningen mot Abou Usama el Swede och de andra svenskarna väntas blir klar nästa år.