»Det är viktigt att tro på sig själv och känna att man kan bidra«

Text:

Bild: Ida Jansson

»Jag blev ›storasyster‹ i vintras, min ›lillasyster‹ hade varit i Sverige ett år då. Vi har gjort lite olika saker, mest har vi pratat. Kanske träffats på Juventas kontor eller på ett kafé eller bara suttit på en parkbänk. Vi har tittat på film någon gång och varit på julmarknad. Jag har försökt vara en god förebild, en syster och en vän.

Jag pluggar till beteendevetare med huvudämnet sociologi och jag ville göra något som kunde gynna mig i framtiden, och som är givande både för dem man hjälper och för en själv.

Jag hörde av mig till tjejjouren Juventas Systrar och fick komma på intervju och sedan utbildning. Det är jag väldigt glad över. Det är sådan stark gemenskap, det är som en familj.

Alla är jordnära och trevliga, det finns inget utanförskap. Och jag är jättenöjd med systerskapet, jag känner att jag har gjort skillnad för en ung tjej, det är helt otroligt att få göra det.

I början var jag lite nervös som storasyster, jag visste inte hur jag skulle göra. Men när jag väl satt ner med henne kändes det direkt att jag gav något, bara genom att lyssna och visa att jag fanns till hands.

Jag tycker om att lyssna på människor, jag tror det ligger i min personlighet. Min pappa är socionom i grunden och min syster är beteendevetare, så jag kanske har ärvt det.

Däremot har jag inte samma typ av erfarenheter som tjejerna jag har träffat. Jag har inte varit i sådana svårigheter. Men att höra dem berätta ger mig verktyg att kunna hjälpa.

Jag studerar ju också, och läser på egen hand och får nya perspektiv. Det är viktigt att tro på sig själv och känna att man kan bidra och att man är bra som man är. Man ska vara helhjärtad.

Jag känner att det här arbetet får mig att växa som människa.«

Fakta | Prat med systrar

Tjejjouren Juventas Systrar drivs till stor del av volontärer. De erbjuder också samtalsstöd och har chatt en kväll i veckan. Runt om i landet finns tjej- och kvinnojourer som arbetar på olika sätt mot mäns våld mot kvinnor. Man kan vända sig till Unizon (där Juventas Systrar är medlemsorganisation) eller Roks, riksförbundet i Sverige,  för att finna den kvinnojour som ligger närmast.