Fångade i samma nät

Text:

Bild: Jonas Lindqvist/ Scanpix

Vindrutetorkarna hade fullt upp med att putta bort det snöblandade regnet. Han kom in i samhället längs Kristianstadvägen, svängde höger upp på Peder Mörks väg. Ännu en onsdag på jobbet, tänkte Tord Fexler, parkerade, låste och öppnade dörren till Simrishamns ryktbara skattekontor.

Några timmar senare hade han avslöjat den näst viktigaste politikern i landets näst största parti som skattefuskare.

I beslutet var skattenämnden tydlig: Gunilla Carlsson, vice partiledare i moderaterna, har felaktigt gjort avdrag för kostnader på sammanlagt 49 000 kronor. Hon har försökt få tillbaka pengar på inköp av kläder, kabel-tv, livsmedel, blommor och hotellboende. Men av hennes begärda avdrag på drygt 70 000 kronor ska minst 19 000 istället räknas som privata kostnader. För ytterligare 30 000 kronor har hon inte tillräckligt tydligt visat sambandet mellan utgiften och uppdraget som riksdagsledamot.

När nyheten sedan spreds över Sverige i onsdags kväll reagerade toppolitikern Carlsson snabbt. Gjorde avbön, erkände fel.

Samtidigt tog skattejuristen Tord Fexler, 58, bilen tillbaka hem till Kristianstad. Han log åt uppståndelsen. Han har vant sig. Han tillhör den specialgrupp på skatteverket som granskar landets viktigaste politikers deklarationer.

För några år sedan avslöjade han och kollegan Cecilia Johnsson Tidu fel i vänsterpartiledaren Gudrun Schymans deklaration. Granskningen ledde till att Schyman fick lämna partiledarposten.

Men för det lilla skattekontoret i Simrishamn blev effekten den motsatta.

Kollegor från hela landet började skicka deklarationer från riksdagsledamöter till Simrishamn. En grupp med specialkunskaper i skatteregler för riksdagsledamöter och EU-parlamentariker bildades.

– Vi hade redan tidigare fått många tunga skrivbordsprojekt utlagda från Malmö. Men efter Schyman intensifierade vi arbetet med de tunga fallen. I två, tre år har vi frivilligt tagit emot de här tunga fallen, säger Lars-Göran Lantz, ordförande för skattenämnden i Simrishamn.

När en deklaration från någon riksdagsledamot eller toppdirektör fastnar som misstänkt i körningarna i skatteverkets datorer slussas den vidare till Simrishamn. Tre, fyra personer av de 70 anställda på kontoret kopplas in på varje fall. Förutom Gudrun Schyman har moderaten Ann-Marie Pålsson och centerpartisten Karl Erik Olsson fastnat i nätet.

– Vi är specialiserade och har satsat på utbildning. I dag är det knappast någon som ifrågasätter att just vi har hand om de här fallen. Jag tror inte det kommer någon motion i riksdagen om att man borde lägga granskningen någon annanstans, säger han.

Gunilla Carlsson har varit en av moderaternas främsta politiker i över tio år. Redan under Carl Bildts tid pekades hon ut som tronföljare. Efter sju år som EU-parlamentariker har hon profilerat sig som partiets talesperson i riksdagen för utrikesfrågor. 2004 upphöjdes hon till vice ordförande i partiet.

I onsdags kväll var hennes besked att inte lämna riksdagen eller topposten i partiet på grund av avslöjandet. Istället gav hon upp två tunga internationella uppdrag – bland annat som vice ordförande i den moderata partigruppen i EU. Men kritikerna blev inte tystare.

Några månader tidigare, i januari, när hennes deklaration landade på Tord Fexlers skrivbord visste åtminstone en person i Sverige att det handlade om en potentiell valskandal.

– Jag är allmänt politiskt intresserad. Mitt rättesnöre är att behandla alla på ett likvärdigt och rättvist sätt. Men visst visste jag vem hon var, säger Tord Fexler.

Han har aldrig haft dåligt samvete för att han fällde Gudrun Schyman. Han åker sin bil till jobbet och avslöjar toppolitiker med en axelryckning. Ett enda tips har han för att undvika bekymmer med skattmasen:

– Själv har jag inte fyllt i någon siffra på sex år, utan bara skrivit under de förtryckta uppgifterna. En enkel deklaration är det bästa sättet att slippa problem.

Fakta | Politikernas mardröm

Tidigare granskades riksdagspolitikernas deklarationer av det skattekontor där ledamöterna var folkbokförda. Från och med i år har granskningen koncentrerats till skattekontoret i Simrishamn. Motiveringen är att politikernas deklarationer är komplicerade med bland annat speciella regler för reseavdrag. I Simrishamn finns skattejurister som behärskar regelverket för just politiker.