Fler företagare vill införa permanent distansarbete för sina medarbetare

Text: Ebba Blume

Bild: TT

Spridningen av det nya coronaviruset runtom i världen har fått allt fler företag att ställa om till jobb på distans. CNN har kallat denna omställning för »världens största experiment för distansarbete«.

Enligt en undersökning som Computer Sweden hänvisar till har detta nu temporära sätt att arbeta i många fall gett mersmak; så till den grad att 74 procent av de finanschefer som deltog i undersökningen vill permanenta distansarbetet för en del av personalstyrkan – delvis för att spara pengar.

Tobias Hieta, ett av tre kugghjul i podcasten Kodsnack, är sedan nio år tillbaka distansanställd hos företaget Plex, som har sitt huvudkontor i Silicon Valley. Bolaget, som har 80 procent av sin personal utanför kontoret, gör strömmad media och appar, och Tobias Hietas uppgift är bland annat att bygga företagets infrastruktur. Hans arbetsgivare har valt strategin distansarbete för att företaget är litet och inte kan konkurrera med lönerna i Silicon Valley.

–  Deras strategi har då varit att hitta de bästa medarbetarna, var de än bor. Jag tror att vi kommer att se samma sak i Stockholm, där det är så dyrt för folk att bo, och där man- särskilt nu-inte vill inte trängas i tunnelbanan, säger Tobias Hieta till Fokus.

I framtiden kommer vi att se fler företag som låter anställda arbete i alla fall deltid på distans, tror han, för flexibilitetens skull och för att sänka kostnaden; för företagets egen lokalhyra såväl som de anställdas hyreskostnader.

Själv har Tobias Hieta barn hemma, och uppskattar flexibiliteten att kunna ta hand om dem när det krävs, men samtidigt arbeta mer produktivt och fokuserat med arbetsuppgifter som kräver problemlösning.

– Det finns bra saker med både distansjobb och kontorsjobb. Men jag märker att det är mycket lättare att lösa problem när man sitter hemma fokuserad, kanske med hörlurar och musik, och jobbar på det, säger han.

Produktionen, ja. Men saknar du inte kontakten med kollegor?  

– I normala fall, när det inte är pandemi, sitter jag vissa dagar i veckan på ett co-working space; en plats där distansarbetare, som exempelvis egenföretagare och konsulter samlas. Där kan man dricka kaffe och få stort socialt utbyte och inspiration. De ordnar också After Work, där det ofta blir så att man talar om andra saker än om jobb, vilket kan vara befriande efter intensivt arbete. Men det optimala för mig hade varit att vara på kontor en eller ett par dagar i veckan för att få lite av gemenskapen även med kollegor vid företaget.

Tobias Hieta betonar däremot att man inte ska associera distansarbete med den underliga situation vi nu befinner oss i under coronapandemin:

– I en pandemi är vi alla stressade och mår dåligt, även om de som är vana vid distansarbete även nu kan sköta jobbet effektivt. Men det jag hoppas är att fler företag förstår att många kan vara lika effektiva- om inte mer- på remote.

En del tror att folk som jobbar hemifrån tittar på tv och liknande, men många kan i stället växa med det utökade ansvaret, resonerar han. Det handlar om ett förhållningssätt till vuxna människor, att inte se dem som skolbarn.

Tobias Hieta har dagliga möten med sin chef och sin arbetsgrupp någon kvart varje morgon. Han  bor i Gävle men har ett välbetalt jobb i Silicon Valley utan att behöva betala stockholmshyra. Distansarbete passar inte alla, men själv är Tobias Hieta övertygad om att han är mer fokuserad och får mer gjort genom distansarbete än på kontor och därför också mer helhjärtat kan ägna sig åt sociala interaktioner när det väl är dags för det.

Och Tobias Hieta är inte ensam om sin inställning. I en studie från analysbyrån Usamp uppgav 67 procent av de tillfrågade att de är mer produktiva på distans. Samtidigt anser en betydande andel att möten sker bäst ansikte mot ansikte, inte via videolänk eller telefon.

Enligt en undersökning från Sure Payroll svarade 88 procent att de nådde maximal produktivitet vid distansarbete och tredjedelar av alla ledare svarade att anställda som jobbar på distans är mer produktiva. Även en studie från Stanford University visar att de som distansarbetar är 13 procent mer produktiva jämfört med de som arbetar på kontor.

Distansarbete tycks dock vara lite av en generationsfråga. En undersökning vid AfterCollege, ett karriärnätverk för collegestudenter, visar att 68 procent av 18-35-åringarna (som ofta är vana att kunna kommunicera oavsett var de befinner sig), anser att möjligheten att jobba på distans ökar deras intresse för en arbetsgivare.

När Migrationsverket i sin tur ställde om för att jobba på distans för att minska risken för spridning av coronaviruset, visade det sig att fler asylutredningar blev gjorda, rapporterade Ekot för några dagar sedan. Enligt myndighetens generaldirektör Mikael Ribbenvik ledde distansarbetet till en högre effektivitet när det gäller utredningar och beslut.

Kritiska röster höjdes dock mot att myndigheten i stället för muntliga förhandlingar på plats nu gör fler asylutredningar över telefon eller videolänk, och rättssäkerheten i detta ifrågasattes. Något Mikael Ribbenvik tillbakavisade. I situationer då det inte lämpar sig med utredning via video får man helt enkelt vänta med den muntliga utredningen, svarade han, men var nöjd med hur distansarbetet fungerade generellt sett.

Samtidigt som allt fler företag ställer om till distansarbete, är flera av dem dåligt rustade för att hantera tekniken och möta den ökade belastningen. Många organisationer i Sverige har inte byggt sin infrastruktur kring det nu ökade antalet personer som arbetar hemma, uppger Patrik Björkdahl, ansvarig för området Modern workplace på Enfo, för Dagens Infrastruktur.

LÄS OCKSÅ: Litet virus hotar stora magnater