Från folkpark till trailer park

Text:

Bild: Maja Suslin/TT

Är det Lotta Engberg?, skriker Bert Karlsson i luren.  Det är ju han som har ringt mig, hinner jag tänka, innan jag svarar att nej, det är Lotta på Fokus, inte Lotta på Liseberg.

– Jag hör inte. Är det Lotta Engberg eller?

Jag vet inte om han skämtar. Men jag uttalar mitt namn bokstav för bokstav. Det blir tyst i luren.

– Äh du, jag är på centralstation. Tåget går 17.10. Det blir ingen intervju. Ring mig i morgon.

Det är sannerligen inte lätt att få till ett möte med mångsysslaren Bert Karlsson. Han vet aldrig riktigt var han befinner sig. Han kan vara i Skara, där han bor. Eller på något av sina många flyktingboenden. Kanske är han på besök i sin matfabrik i Lidköping, eller i Stockholm för att presenteras som sommarpratare.

Bert Karlsson tjänade sina första stora pengar på automatbingo. Sen blev det skivbolag, diskotek, köpcentrum, vattenland och flyktingboenden. Hans senaste påfund är byggandet av temporära bostäder på nio orter i Sverige. Efter hemstaden Skara ska han expandera i Göteborg, Stockholm, Malmö, Båstad, Strömstad, Åtvidaberg, Hagfors och Strängnäs. 150 till 200 bostäder ska byggas på varje ställe.

– Oj, oj, oj. Vi har kommuner som ringer, efterfrågan är enorm. Hade vi tusen stycken klara skulle vi kunna leverera slut dem på en månad, säger han.

Husen körs dit de ska stå på hjul, men kopplas bort från hjulen när de ställs upp. De är fullt möblerade, innehåller sällskapsrum, tv, kök, toalett och sovrum, berättar Bert Karlsson.

– Jag har byggt modulhus förr, men det har varit för dyrt att bygga enligt svenska normer. Nu har jag hittat ett företag i Polen som kan tillverka dem för 5 000 kronor kvadraten.

När han beskriver sina pågående byggprojekt låter det idylliskt. Det första området, utanför Skara, ska se ut som en solfjäder, utanför finns konstgräs. Husen har balkong.

– Det är jävligt mysigt. Så vill man bo, säger han.

»Bert bygger folkhemmet«, skrev Dagens Industri i maj. När många byggprojekt fastnar i kommunernas eller länsstyrelsernas byråkrati, är det han som får saker att hända. Tillfälliga bostäder får lättare byggtillstånd.

– Vi måste ändra plan- och bygglagen. Alla jävlar har ju rätt att överklaga. Jag har en anläggning i Norrland. Där har naturvännerna hittat fyra örnar, så nu får vi inget bygga, säger han på sin karaktäristiska västgötska.

Men alla är inte lika övertygade om att Bert Karlsson är Sveriges nya Per Albin Hansson. Karlssons hus på hjul har jämförts med amerikanska »trailer parks«, husvagnsparker, dit människor flyttar som inte har råd att bo någon annanstans. Områdena har gett upphov till begreppet »trailer trash«, ett nedsättande epitet på människor som bor där, ofta förknippat med dålig hygien och låg utbildning.

– Det finns inga alternativ. Nu bor åtta personer i en tvåa i ett höghus i Högdalen. Det är inte sanitärt. Och det leder till bråk, ungdomarna vet inte var de ska vara. De kan inte sitta hemma, kontrar han och säger att problemet är Ebo, den regel som ger nyanlända rätt att välja eget boende, till exempel hos vänner och släktingar.

– När jag satt i riksdagen (1991 – 1994) fanns fem problemområden. I dag finns 200, hävdar Bert Karlsson. Ebo borde avskaffas. De kan flytta till mina hus i stället. Jag ska göra lekplats i mitten. Fattar du vad mysigt det blir.

När Bert Karlsson såg bostadsbristen började han bygga hus. När han, långt tidigare, såg flyktingströmmarna började han driva flyktingförläggningar, köpte upp konkurshotade hotell på landsbygden och fyllde med nyanlända. Han har kommit att bli synonym med en som tjänar pengar på flyktingindustrin.

Det kan tyckas märkligt med tanke på att Bert Karlsson i början av 1990-talet var ledare för Ny demokrati, ett politiskt parti som kämpade för en mer restriktiv flyktingpolitik.

– Jag var inte emot flyktingarna, jag drev flyktingförläggning redan på den tiden. Jag var emot politikerna som inte skötte sig. Och så är det fortfarande. De gör inget. De lassar över problemen på oss, säger han och hävdar att dagens flyktingpolitik är långt mer restriktiv än Ny demokratis.

– Hade vi fattat såna här beslut hade vi blivit mördade.

Bert Karlsson driver i dag strax över 50 boenden. För att utöka antalet platser ytterligare ska han ställa husvagnar intill anläggningarna. Hans bolag, Jokarjo, omsatte omkring 400 miljoner kronor 2015. Vinstmarginalen på runt 10 procent ger en rörelsevinst på 40 miljoner kronor. För det har han fått mycket kritik, skattepengarna borde gå till att åtgärda problem, snarare än ner i Karlssons fickor. På några av hans boenden har det förekommit mögel. I andra fall har maten han köpt in varit så dålig att flyktingarna hungerstrejkat. Vid flera tillfällen har det varit slagsmål.

– De där bilderna var ju tagna innan jag drev boendet. Jag hade inget med det att göra. Men mögel har man på alla ställen till och från.

Vetskapen om att Migrationsverket betalar uppåt 150 kronor per dygn per person, fick honom att starta cateringverksamhet och en matfabrik i Lidköping. Därifrån skickar han numera ut 1000-tals måltider per dag till egna och andra flyktingboenden.

– Jag köper in enorma mängder kycklingklubbor, kilovis med pizza och annan mat.

Bert Karlssons nästa projekt är att starta bank. Typ. Bert Karlsson ska låna ut pengar till personer som vill köpa hans nya modulhus. Risken är förstås högre, men även räntan på pengarna. Dessutom planerar han sjukvård på flyktingboenden. Redan i dag driver han sjukvård tillsammans med Bräcke Diakoni.

– Jag tycker det är bättre att en läkare kommer till boendet än att tiotals, kanske hundratals människor tar sig till dem, säger Bert Karlsson som saknar förståelse för att saker och ting tar tid i politiken.

I hans värld går det fort från beslut till handling. Men det blir inte alltid rätt.

– Vet du, tåget jag hoppade på när jag skulle träffa dig, det gick inte till Skara, det gick till Göteborg. Så jag fick ta lokaltåget. Och det var en timme försenat. Jag skulle stannat i Stockholm en timme till.

Fakta | Hur hamnade jag här

1945

Bert Karlsson föds i Tidan i Skaraborgs län.

1972

Startade Klubb Marianne, sedermera Jokarjo. Började med automatbingo, därefter blev han schlagerkung i sitt skivbolag, startade köpcenter, konstutställningar, Skara Sommarland med mera.

1990

Startar första flyktingförläggningen Stora Ekeberg. 

1991

Blev partiledare för Ny demokrati och valdes in i riksdagen.

2016

Började bygga trailerparker.

Skriver nu:

»Hur man blir miljonär«, som sammanfattat i en mening handlar om att ha en bra idé, tro på den, vara ödmjuk och driva den fullt ut. »Man kan ha fel också, det har jag haft. Det viktigaste är att göra rätt första gången, då har man pengar att använda.«

Livsrådet:

Om man startar företag ska man börja tjäna pengar innan man drar på.

Insikten:

Man ska inte göra affärer med vänner och bekanta.