Här är de nya ministrarna

Text:

Bild: TT

Inga unga statsråd, som när Löfven presenterade sin första regering 2014. Då var både Gabriel Wikströmoch Aida Hadžialić under 30 år.I stället är en av nykomlingarna 70, snart 71 år.

Debutant som statsråd, men kanske den mest erfarne i svensk politik. När Hans Dahlgren nu blir statsråd är det faktiskt en av »Palmes pojkar« som tar plats i regeringen. Hans Dahlgren har varit med länge, och fyller 71 år i mars. Nu får han ansvaret för EU-frågorna vid statsministerns sida.

Hans Dahlgren har varit tung rådgivare åt fyra statsministrar – Olof Palme, Ingvar Carlsson, Göran Persson och senast Stefan Löfven.

Karriären inleddes med att han var ordförande för elevorganisationen Seco, efter att ha utbildat sig till civilekonom blev han sedan reporter på Sveriges Television.

Därifrån värvades han som pressekreterare av först dåvarande utrikesminister Sven Andersson1975 och sedan i samma roll hos Palme.

Mellan uppdragen i kanslihuset har han också varit svensk FN-ambassadör och varit kabinettssekreterare i Utrikesdepartementet.

Andra nya i regeringen:

- Matilda Ernkrans (S) kommer från Hallsberg och blir nu statsråd på utbildningsdepartementet. Hon kom in i riksdagen som ersättare 2002.

- Jennie Nilsson (S) kommer från Hylte i Halland och har suttit i riksdagen sedan 2006. Hon blir nu statsråd på näringsdepartementet. Lyftes fram som skattepolitisk talesperson av Håkan Juholt 2011.

- Amanda Lind (MP) var tidigare kommunalråd i Härnösand där MP fick över 10 procent i valet 2014, men är sedan 2016 partisekreterare i Miljöpartiet. Utbildad psykolog som har jobbat på Bup, men varit heltidspolitiker sedan 2010. Nu får hon ansvaret för kultur- och demokratifrågorna. Första rastafrisyren någonsin i en svensk regering!

- Åsa Lindhagen (MP) var förra perioden socialborgarråd i Stockholms stad i den dåvarande rödgrönrosa styret. Nu blir hon statsråd på arbetsmarknadsdepartementet.

En comeback gör Anders Ygeman, som tvingades avgå efter Transportstyrelseskandalen. Men nu återvänder Ygeman till sitt gamla område – infrastrukturen. Före regeringsåren var han ordförande i trafikutskottet i riksdagen.

Att Gustav Fridolin, som i vår slutar som språkrör, Alice Bah Kuhnke, som blir MP:s toppnamn i Europavalet och Heléne Fritzon, som blir S:s toppnamn i Europavalet, skulle sluta var väntat. Men några andra statsråd lämnas också utanför regeringen:

- Karolina Skoog (MP) som varit miljöminister får inte plats i nya regeringen.

- Sven-Erik Bucht (S) som varit jordbruks- och landsbygdsminister finns heller inte med. Här skulle man kunna säga att han faller för åldersstrecket 65 år, men å andra sidan är ett av de nya statsråden snart 71 år.

- Helene Hellmark Knutsson(S), var minister för högre utbildning och forskning, men lämnar nu regeringen. Det är det kanske mest överraskande, Hellmark Knutsson är ordförande i S i Stockholms län och sitter i partistyrelsen. Att hon petas kan leda till knorr från sossarna i »lenet« .

Den comeback de flesta spekulerat i uteblir också: Aida Hadžialić som var gymnasieminister i regeringen valde att avgå efter att ha ertappats med rattonykterhet. Nu trodde många att hon skulle komma tillbaka, men så skedde inte.

Fast samtidigt finns det många inom S som vill ersätta nuvarande partisekreteraren Lena Rådström Baastad. Funkar internt, men inte i offentligheten är omdömet. Och när en S-ledd regering ska samverka med C och L behövs vid sidan av Löfven en partiföreträdare som frontar utåt, säger man. Där kan Aida Hadžialić passa in, eller att hon blir kandidat till Europaparlamentet.

Med Löfven är det 23 personer i regeringen. Förra perioden hade MP sex statsråd, nu får de fem. En av dem får kraftigt utökade uppgifter, Per Bolund har varit biträdande finansminister med ansvar för finansmarknadsfrågor och konsumentfrågor. Nu får han också ansvaret för bostadspolitiken. En tung uppgift när antalet bostadssökande ökar samtidigt som byggandet minskar. Fast redan i utgångsläget blir han måltavla för kritik.

Peter Eriksson(MP) har som bostadsminister bekämpat amorteringskravet, Per Bolund (MP) har som finansmarknadsminister godkänt det, sa Stefan Attefall, tidigare bostadsminister (KD) i senaste numret av Fokus.