Hostande läkare i Eskilstuna döms för hot mot tjänsteman

Text:

Bild: TT

Inrikes

Moderater kräver ny lag mot fuskande företag

Moderaterna kräver att bidragsbrottslagen ändras så att även företag kan dömas för fusk med statligt stöd och att myndighteer lättare att dela information med varandra. De vill också se en straffskräpning för brott mot just coronastöd för att visa att staten ser extra allvarligt på bidragsfusk i svåra kriser.

– Kriminella ska inte kunna roffa åt sig av de här coronastöden. De ska gå till de företag som verkligen behöver det, säger Moderaternas ekonomisk-politiska talesperson Elisabeth Svantesson till Ekot.

Förslaget har stöd av flera partier i riksdagen där det nu ska behandlas, rapporterar Ekot.

Gigantiskt ras för flyget ifjol

Januarisiffrorna från Swedavia visar flyget fortsätter tappa mark. Det statliga flygplatsbolaget har hittills förlorat 32 miljoner resenärer under pandemins första elva månader.

I januari förra året flög 2 670 000 personer från någon av Swedavias tio flygplatser – i januari i år var det 342 000, en nedgång med 87 procent, skriver Svenska Dagbladet

Hostande läkare dömd för hot

En läkare i 60-årsåldern har dömts till samhällstjänst och dagsböter för hot mot tjänsteman. I april 2019 greps mannen i Eskilstuna efter att han hostat och spottat på förbipasserande och sagt att han hade corona. I arresten hotade han två poliser och sa bland annat att han är läkare och ”vet hur man skär upp folk”, skriver Eskilstunakuriren och TT. Mannen nekar till brott och skyller på tillfällig förvirring på grund av covid-19, syrebrist och alkohol.

Ny börstrend tveeggat svärd

En ny aktierusning, liknande den i Gamestop i förra veckan, uppstod igår. Den hör gången gäller det företaget Cdon. Det skriver Svenska Dagbladet som också analyserar fenomenet:
När börsen närmar sig spelvärlden följer risker för såväl individ som system (…) I juni förra året tog en ung man livet av sig efter att ha missförstått sin skuldsättning i appen Robinhood (…) Att inträdesbarriärerna till börsen sänks är ett tveeggat svärd – både en demokratisering och en ökad riskexponering.”

Utrikes

Trumprepublikan bortröstad från kommittéarbete

I USA har representanthuset röstat bort den republikanska ledamoten Marjorie Taylor Greene från utbildnings- och budgetkommittérna. Omröstningen följde i princip partilinjerna, men elva republikaner röstade med demokraterna för att hon skulle förlora sina kommittéplatser. Taylor Greene har gjort sig känd som trogen anhängare av Donald Trump och det högerextrema Qanon-nätverket. vilket hon nu tar avstånd från och istället beskriver sig som djupt troende kristen, skriver Dagens Nyheter.

Vaccindebatt i Tyskland varnar för ”ett nytt klassamhälle”

I Tyskland har covid-19-vaccinet orsakat en debatt om medborgerliga rättigheter, skriver Svenska Dagbladet. Företag börjar redan nu anpassa sin verksamhet till att kunna släppa in personer som kan visa att de är vaccinerade på olika evenemang. Medan kritikerna rasar över ”ett oförskämt klassamhälle hävdar andra att det är ett sätt att få tillbaka så mycket av medborgarnas grundlagsskyddade frihet som möjligt.

Bidens utrikespolitik presenterades inatt: USA tillbaka i världen

USAs president Joe Biden drar in stödet till Saudiarabiens krig mot Iran i Jemen. Det sa han i ett tal i natt där han presenterade sin utrikespolitik, skriver flera nyhetsbyråer. I förra veckan hade Biden också ett första telefonsamtal med Vladimir Putin:

– Jag gjorde klart för president Putin att den tid då USA lägger sig platt inför Rysslands aggressiva handlingar, att lägga sig i våra val, cyberattacker och förgifta sina egna medborgare, är över, sa han i talet som direktsändes från Washington DC.

Saudiarabien välkomnar beskedet, skriver TT.

Debatt

”Fel strategi att jaga mutantvirus bland inresande”

DN-debatt förvånas åländska sjukvårdsföreträdare och svenska forskare över Sveriges nya jakt på mutantvirus vid landets gränser och tycker att Sverige istället borde börja med den egna befolkningen: ”Målet förefaller vara att flytta fokus från bristfälligt inhemskt smittskydd till hotfulla utländska mutanter”

Jimmy Åkesson (sd) kritiserar istället att asylsökande undantas från det nya covidtestet vid gränsen.

”Marknadens uppgift är inte att lösa samhällsproblem”

I Aftonbladet tar ett flertal debattörer ett coronagrepp om bostadsfrågan:

” Samtliga politiska partier, oavsett färg, gav statsapparaten – politiker, experter, myndigheter, universitetslaboratorier – uppgiften att hantera krisen. Men när det kommer till bostadskrisen verkar de flesta partier vara överens om att det är upp till marknaden att lösa. Decennier av avreglering, sänkta skatter och ett växande låneberg tyder på motsatsen.”

”Helsingborgspolitiker – Inse: tunneln blir inte av”

Skribenten Ingrid Runsten kritiserar planerna på en tunnel mellan Helsingör och Helsingborg på Sydsvenskans debattsida:

”Den analys som presenterades förra veckan av Trafikverket och Vejdirektoratet visar att det är allt annat än enkelt, varken tekniskt eller ekonomiskt”.

Därför är rikspolitikerna inte intresserade av den här tunneln, hävdar hon och uppmanar lokalpolitikerna att ”våga se verkligheten som den är och sluta slå blå dunster i ögonen på folk. Helsingborgs stad kan inte låsa sin stadsplanering kring ett projekt som med stor säkerhet aldrig blir av.”