Inre strider i SD

Text: Niklas Svensson

Lokalen har partiet lyckats ordna med hjälp av kamraterna i Danske Folkeparti på andra sidan sundet. SD:s partiledare Jimmie Åkesson och hans närmaste medarbetare reser till Danmark med stort självförtroende och med en medial uppmärksamhet i bagaget som de tidigare inte ens vågat drömma om.

Under veckan som gått har Åkesson mött ledande företrädare för tre riksdagspartier, bland dem ledaren för det största partiet – Mona Sahlin. Framgångarna i flera olika opinionsmätningar applåderas också internt.

Men i kulisserna pågår allvarliga strider och en maktkamp som på sikt kan vara förödande inte bara för Jimmie Åkesson utan för hela partiet.

Fokus har talat med flera företrädare för Sverigedemokraterna som säger att det råder en hätsk stämning mellan de aktiva i Stockholm och Skånefalangen, som Åkesson och biträdande partisekreteraren Martin Kinnunen tillhör. Stockholmarna menar att de drar in mest pengar till partiet, men de har inget inflytande och tillgångarna förs snabbt över till distrikten i söder där partiet har flest mandat i kommunala församlingar.

– Det är naturligtvis Jimmie Åkesson och andra på centrala positioner i partiet som har bestämt att det ska vara så. Men detta föder ett missnöje i partiet som kan få ödesdigra konsekvenser, säger en källa i partiet.

Ändå riktas inga avgångskrav mot Åkesson inför riksårsmötet.

– Det är ett långsiktigt arbete. Många är överens om att han måste bort i god tid före nästa val, och så kommer det att bli, säger en partiföreträdare i Stockholmsdistriktet.
En annan uppgiftslämnare säger att partiet riskerar att brytas i två delar – där den förlorande sidan lämnar partiet och »startar eget«. Så sent som för ett par veckor sedan uteslöts sex medlemmar vid ett möte i Värmland. Samtliga hade, enligt Fokus källor, ljugit i sina vandelsförsäkringar. Men orsaken till uteslutningen anses också vara att de stod på »fel sida« i maktkampen.

Samtidigt sprids nu uppgifter om att det uppmärksammade bombhotet mot Grand Hotel i Saltsjöbaden var fingerat. I samtal med Fokus har aktiva i partiet påstått att bombhotet i själva verket var Sverigedemokraternas eget verk. Hotet ska ha framförts som en följd av stridigheterna mellan distrikten.

– Bokningen av hotellet utanför Nacka var ett försök från partiledningens sida att blidka kritikerna i Stockholm, menar en uppgiftslämnare.

Personen säger att partiledningen redan från början ville ha konferensen i Skåne eller möjligen i Danmark. För att lösa »problemet«, hävdar källan – som är kritisk till Jimmie Åkessons ledarskap – bestämdes att två unga medlemmar i partiet skulle framföra ett hot mot hotellet.

Utredaren Lotta Finnson vid Nackapolisen har inte tidigare hört uppgiften om att partiet självt låg bakom hoten, men säger att detta ska undersökas.
Martin Kinnunen reagerar upprört när han får höra vad andra partiföreträdare påstått:

– Det är trams, givetvis, säger han.

Martin Kinnunen försöker också tona ner de interna stridigheterna.

– Det finns inga konflikter som bottnar i var man bor. Men givetvis finns det olika åsikter.

Han poängterar också att riksårsmötet för första gången på många år inte föregåtts av några alternativa förslag till valberedningen.

– Jag har inte nåtts av några sådana uppgifter.

Enigheten är därför större än på mycket länge, menar Kinnunen.