»Valrörelsen närmar sig«

Text:

Bild: Henrik Montgomery/TT

Jonas Sjöstedts invigningstal vid Vänsterpartiets kongress i Karlstad hade fokus på jämlikhet. Och hur partiet i valrörelsen ska agera motkraft mot ett Socialdemokraterna som allt mer rör sig högerut.

– De gör upp med högern att göra upp om pensionsåldern och talar nu öppet om att begränsa strejkrätten. Mina vänner, riktiga vänsterpartier, de begränsar inte strejkrätten, sa Jonas Sjöstedt och möttes av applåder.

Han fortsatte med att likna svensk riksdagspolitik med en bingohall där regeringen, som han själv stött under mandatperioden, och borgerligheten spelar samma spel.

Läs mer: Feel the bern 

– Det är ett obehagligt bingospel där de sitter med identiska bingobrickor. Med en sådan spelplan är vinnaren given. Där är det Jimmie Åkesson som först får ropa »Bingo«, sa Jonas Sjöstedt och betonade att Vänsterpartiet just har ett ansvar att agera motkraft:

– Det här lägger ett stort ansvar på oss. Det är dags att överge självbilden av oss som ett litet parti vars roll är att påverka det andra, större partiet. Nu är det upp till oss att vara motorn för jämlikhet.

SVT:s Mats Knutson kommenterade Sjöstedts hårda angrepp mot Socialdemokraterna:

Läs mer: Hakelius: Vänstern har svårt att samla sig

– I det här talet framstår det som att Socialdemokraterna är en av partiets huvudmotståndare i valrörelsen, så är det naturligtvis inte. Men det är ett utslag av att valrörelsen närmar sig.

Livebevakning från kongressen

SVT

Sveriges Radio

Vänsterpartiet