KD:s skuggbudget: Sänk skatten – med 9 miljarder kronor

Text:

KD vill ge mer pengar till sjukvård och äldreomsorg nästa år, men också sociala insatser med syfte att förhindra att unga fastnar i gängkriminalitet. Det framhöll partiledaren Ebba Busch Thor vid en pressträff i dag tisdag. Välfärdspaketet kostar 8,9 miljarder kronor i budgeten.

– Vi ser hur samhällskontraktet inte klarar av att leverera i alla delar. Och den allra mest grundläggande tryggheten upprätthålls inte, säger Busch Thor enligt TT.

KD presenterar även ett glesbygdspaket värt 2,4 miljarder kronor samt ett ”civilsamhällespaket” på 1,5 miljarder. I glesbygdspaketet finns en offensiv mot den växande vildsvinsstammen, ett nytt KD-initiativ som Fokus tidigare har berättat om.

Bland annat vill partiet att länsstyrelserna ska sätta upp mål för antalet vildsvin som ska skjutas i de hårdast drabbade länen, utbilda jägare och jakthundar och ge bidrag åt inköp av fällor som fångar de vilda grisarna. Kostnad: 100 miljoner kronor per år.

”Vildsvinens antal har vuxit utom kontroll. Lantbrukare, villaägare och trafikanter känner konsekvenserna i allt större utsträckning. På flera håll på den svenska landsbygden har vildsvinens närvaro nått det olidligas gräns”, skrev Kristdemokraterna på sin sajt när nyheten presenterades.

KD vill i sin budget också sänka skatten med sammanlagt 8,8 miljarder kronor. I den insatsen finns bland annat en bred skattesänkning, höjd brytpunkt för statlig skatt och extra jobbskatteavdrag för personer äldre än 69 år. Jobbskatteavdrag ska även ges till långtidsarbetslösa, nyanlända, unga och föräldrar.

KD säger nej till att ta bort värnskatten vid årsskiftet, som regeringen, C och L föreslagit.

För att finansiera budgeten, bortsett från att behålla värnskatten, vill KD bland annat se höjd moms och sänkta ränteavdrag.

”Att långsamt trappa ner ränteavdragen är ytterligare en åtgärd som vi, under vissa förutsättningar, nu är beredda att ställa oss bakom”, står det i budgetmotionen.