Kungen riktar kritik mot Sveriges coronahantering: »Vi har misslyckats«

Text: Redaktionen

Bild: TT

INRIKES

Kungens riktar skarp coronakritik

I SVT-programmet ”Året med kungafamiljen” tar kung Carl Gustaf XVI bladet från munnen och riktar kritik mot landets coronahantering. Han säger:

– Jag anser att vi har misslyckats, det är ett stort antal som har avlidit helt enkelt, och det är ju fruktansvärt.

Vilka dessa ”vi” är går kungen inte närmare in på med svensk Damtidnings chefredaktör, Johan T Lindwall, säger i SVT:s morgonprogram att han tror att det är regeringen som är föremål för kritiken.

Hallengren svarar på kritiken

Coronakommissionens första utlåtande var en bitter läsning för regeringen. Den slog fast att äldreomsorgen var ”oförberedd och illa rustad att hantera en pandemi”. Samt att ansvaret ligger hos både sittande och tidigare regeringar.

– Jag tycker att det är väldigt viktig kritik, jag tar till mig av den, säger Hallengren, och säger att stora och långsiktiga reformer kommer behövas för att äldrevården ska bli bättre rustad, säger Hallengren till P1 Morgon.

45 IS-resenärer fick svenska bidrag

Tidningen GT kan i en granskning visaa att miljonbelopp i bidrag, försäkringar och studiemedel, betalats ut till 45 individer som lämnat Sverige för att kriga i Syrien.

– Det är direkt upprörande att det har skett, säger Thomas Falk, nationell samordnare mot organiserad brottslighet på Försäkringskassan.

Personalbrist i vården

Nära hälften av Sveriges regioner är oroliga över att de inte kommer att tillräckligt med personal över jul och nyår, det visar en kartläggning gjord av SR Ekot. Många regioner flaggar för att de kommer att behöva dra in semestrar, bara region Kalmar säger i nuläget att vårdpersonal med rätt till semester kommer kunna ta ut den.

– Vi gör allt vi kan för att våra medarbetare ska få ut ledighet, men vi behöver dra in semestrar, säger Lena Carlsson, sjukhusdirektör Region Västernorrland, till Ekot.

2020 varmaste året

Årets medeltemperatur i Sverige är den högsta uppmätta på 160 år, då mätningarna började, visar statistik från SMHI. Årsmedeltemperaturen blev 7,5 grader, och temperaturrekordet kopplas samman med den globala uppvärmningen.

– Det är cirka 0,5 grader högre än det tidigare högsta värdet, som var från 2014. Då var medeltemperaturen 6,9 grader, säger Erik Kjellström, professor i klimatologi vid SMHI, till TT.

UTRIKES

Månsten nu på jorden

Kinas rymdsond Chang’e-5 har återvänt från månen med sin last av stenar och stoff, rapporterar BBC. Det är över 40 år sedan amerikanska och sovjetiska rymdfärder genomförde liknande uppdrag. Rymdsonden landade i inre Mongoliet natten till torsdagen.

Schweiz tidigare president död

Flavio Cotti, Schweiz president under två mandatperioder på 90-talet, har avlidit i sviterna av covid-19, rapporterar flera medier. Cotti tillhörde Kristdemokratiska folkpartiet och hade även tjänstgjort som landets inrikesminister samt utrikesminister. Han blev 81 år gammal.

DEBATT

”Rationalitet och vetenskapligt evidenstänkande hotas i dag av en irrationell tro på konspirationer. Juryn som delar ut priset för årets viktigaste journalistiska avslöjande får inte låta sig bländas av en aldrig så snyggt producerad konspirationsteori”, skriver en rad grävande journalister på DN Debatt angående Estoniadokumentären.

”S borde fokusera på att stärka Sveriges säkerhets­politiska handlings­frihet i stället för att spekulera kring parti­taktiserande”, skriver sverigedemokraterna Björn Söder och Roger Richthoff i en replik på SvD Debatt.

”Företagen måste lämna mer och bättre information till investerarna om sina klimatrisker och sitt klimatarbete. Om det svenska näringslivet redan nu ökar sina ansträngningar att rapportera kommer de att ha en fördel”, skriver Finansinspektionens Erik Thedéen på Di Debatt.

Text: Redaktionen

Bild: TT