Lågstadieskola i Malmö stängs efter smittspridning: »Inte sett tidigare«

Text: Redaktionen

Bild: TT

Smittspridning bland barn stänger Malmöskola

En låg- och mellanstadieskola i Malmö, Sundsbroskolan, stänger och går över till enbart distansundervisning på grund av coronasmittan.

– Vi har en större smittspridning bland de yngre barnen, vilket vi inte har sett tidigare. När vi då har pratat med Smittskydd har de rekommenderat oss att gå över till nätbaserad undervisning för hela skolan, säger Linda Deltinger, utbildningschef vid Malmö stad till Sydsvenskan.

Beslutet gäller fram till på måndag. Då ska man ta ställning till läget på nytt. Enligt Smittskydd Skåne kan fem dagar räcka för att bryta en smittkedja.

Stora olikheter i extrapengar till covid-19-personal

Hälften av regionerna i Sverige har betalat ut extrapengar till vårdpersonal i covid-19-vården, men det är stora skillnader på hur länge och vilka summor. En del regioner har istället premierat alla anställda på olika sätt. Det visar en granskning som Sveriges Radio gjort.

I våras fick personalen i Västra Götalands covid-vård fick 500 kronor extra per arbetspass. I Gävleborg ska all sjukvårdspersonal få ett engångsbelopp på 10 000 kronor. I Västerbotten får de ett presentkort på 400 kronor.

Hovrättsdom i Teliamålet idag

Idag kommer hovrättens dom mot Telias förre vd Lars Nyberg och två tidigare kollegor i rättegången om mutor för mobillicenser i Uzbekistan. De tre har anklagats för att ha mutat Gulnara Karimova, dotter till Uzbekistans dåvarande diktator, för att bolaget skulle få licenser i landets mobilnät. Tingsrätten friade dem i sin dom 2019, som överklagades och kl 11 idag ska hovrätten meddela sin dom, enligt TT.

Utrikes

Militären i Myanmar stänger Facebook

Efter statskuppen i Myanmar i måndags blockerar nu kuppmakarna Facebook och andra sociala medier för att kväsa det motstånd som finns mot kuppen. Samtidigt som FN:s generalsekreterare António Guterres uppmanar världssamfundet att fördöma kuppen, har inte FNs eget säkerhetsråd kunnat göra det eftersom Kina inte ställer sig bakom ett fördömande.

Landets folkvalde ledare Aung San Suu Ky anklagas enligt en polisrapport för att ha importerat kommunikationsutrustning illegalt, skriver Dagens Nyheter. Hon fördes bort i måndags och det är ännu oklart var hon befinner sig.

Ryssland och Kina knyter till sig länder genom vaccin

Efterfrågan på de kinesiska och ryska covid19-vaccinen sprider sig nu i allt fler länder. Till viss del av storpolitiska skäl. Ukraina, Belarus, Serbien har godkänt det ryska Sputnik-vaccinet. Även EU-landet Ungern godkände vaccinet i januari och kritiserade EU för att vara långsam med vaccineringen.

–Det är ett sätt att markera mot EU och samtidigt knyta närmare band mellan Orbán och Putin, att framställa Ungern som en opposition inom EU, säger Jakob Hedenskog, forskningsledare vid Totalförsvarets forskningsinstitut (FOI), till TT.

Demokrater kräver omröstning om Trump-politikers uppdrag

Demokraterna i representanthuset i USA kommer idag att begära en omröstning om att ta ifrån den kontroversiella republikanen Taylor Greene hennes kommittéposter. Taylor Greene, som blivit något av en symbol för trumpisterna i det republikanska partiet, har varit anhängare i den högerextrema rörelsen Qanon och stött uppmaningar till våld mot demokratiska politiker. Demokraterna har därför försökt övertala republikanerna att självmant plocka bort henne från posterna i utskotten, men inte fått gehör för det.

–Det får bli en omröstning i representanthuset om resolutionen om att frånta ledamot Greene hennes kommittéposter. Regelkommittén sammanträder i eftermiddag och omröstning om resolutionen följer i morgon, torsdag, sade Hoyer till tidningen Washington Post.

Även republikanen Liz Cheney, som röstade för riksrättsåtalet mot Trump, får behålla sina poster i utskotten, trots intern kritik.

Proud boys terrorstämplas i Kanada

Kanadas regering terrorstämplar vit makt-organisationen Proud Boys som en ”neofascistisk organisation som ägnar sig åt politiskt våld”. Det skriver TT och Svenska Dagbladet. Organisationen, som bildades 2016 och finns i USA och Kanada, deltog i stormningen av Kapitolium den 6 januari.

– De utgör ett allvarligt och växande hot mot det kanadensiska samhället, säger den ansvarige ministern Bill Blair.

Debatt

Sveriges korruptionsplan är inte en plan

Sveriges nya handlingsplan mot korruption är helt undermålig, skriver korruptionsexperten Claes Sandgren på DN Debatt:

” Men någon handling föreslås inte, någon plan är den inte och nationell är den inte heller. Den avser i princip endast korruption i den statliga förvaltningen, trots att det inte är där som vi har våra problem”.

Malmö stad måste kunna fler språk

Sydsvenskans debattsida skriver Roko Kursar, liberal och kommunstyrelsens förste vice ordförande i Malmö, att stadens medarbetare måste  behärska fler språk:

” De åtgärder som Malmö stad vidtagit för att fler ska nås av information kring pandemin måste fortsätta och utvecklas även efter att pandemin är över.(…)  I en så mångspråkig stad som Malmö är det ineffektivt att tillhandahålla tolk i varje situation där någon inte behärskar svenska. Därför måste Malmö stad tänka större.”

Hårdare krav på advokater

Om advokater hjälper kriminella gäng genom att läcka information från häktesförhandlingar för sina klienter då är de närmast att betrakta som fullvärdiga medlemmar i gänget istället för ett juridiskt ombud för en åtalad medborgare. Det skriver Expressen på sin ledarsida:

” I förlängningen är skandalerna ett hot mot advokaternas position. Det kommer att bli svårt att försvara advokaters särställning om den används för att undergräva rättsväsendets arbete.”

Text: Redaktionen

Bild: TT