Lind: »Debatten är bredare än min frisyr«

Text:

Bild: Maja Suslin/TT

Debatten bredare än frisyren

Sveriges nytillträdda kulturminister Amanda Lind (MP), bärare av dreadlocks, svarar nu på kritiken mot hennes frisyr. Gör hon sig skyldig till så kallad »kulturell appropriering«, det vill säga att hon som vit använder kulturuttryck från minoriteter?

– Jag har valt att ha den här frisyren, och jag hoppas att jag kan uttrycka respekt även för dem som tycker att det är fel, säger hon i Morgonpasset i P3.

– Det är en debatt som måste föras. Men det är ju bredare än min frisyr, säger Amanda Lind.

Utredning om hedersbrott på väg

Åsa Lindhagen, ny jämställdhetsminister, lovar att genast sätta igång en utredning om att ge brott med hedersmotiv en egen brottsrubricering. I S, MP, C och L:s överenskommelse står det att reglerna för utvisning av utländska medborgare som döms för hedersbrott dessutom ska skärpas.

– Det här är en väldigt viktig fråga, säger Lindhagen, till TT.

Björklund om sin borgerliga besvikelse

I en radiointervju säger Jan Björklund att han var besviken på M och KD långt före valet. För honom började det hela när Anna Kinberg Batra i januari 2017 sträckte ut handen till Sverigedemokraterna om samtal i riksdagens utskott.

Debatter:

»Januariavtalets utredning om gårdsförsäljning är både oroande och onödig. Två tidigare utredningar har visat att gårdsförsäljning inte är förenlig med Systembolagets monopol. Och vår nya studie visar att alkoholförsäljning i dagligvaruhandeln skulle öka försäljningen med 31 procent och leda till drygt 1400 fler dödsfall per år«, skriver fyra alkoholforskare på DN Debatt.

»Överenskommelsen mellan S, MP, C och L slår fast att stambanor för höghastighetståg ska färdigställas och finansieringsdiskussionerna återupptas. För en så omfattande investering räcker inte Trafikverkets investeringsbudget«, skriver företrädare för fyra handelskamrar på Di Debatt.

»Planerna på att bygga vindkraftverk på de grunda utsjöbankarna söder om Gotland väcker oro för Östersjöns tumlare. De redan akut utrotningshotade tumlarna föder sina kalvar i området och om regeringen menar allvar med att skydda Östersjöns enda valart måste vindkraftsetableringen i centrala Östersjön stoppas«, skriver Mats Amundin, delfinforskare på Kolmården på SvD Debatt.