LO till nytt angrepp mot Socialdemokraterna och januariavtalet

Text: Ebba Blume

Bild: TT

LO går i dag till hårt angrepp mot moderpartiet Socialdemokraterna och januariavtalet. Om S ska ha minsta chans att återvinna stödet hos LO-förbundens medlemmar måste regeringen börja leverera på flera områden, kräver LO-styrelsen på DN Debatt.

Det var länge sedan LO-medlemmarna såg sig som självklart kopplade till Socialdemokraterna; i allt högre grad har de övergivit partiet, till stor del för att gå över till SD. Enligt en mätning av SvD/Sifo från januari i år skulle 36 procent av LO:s medlemmar rösta på SD, och 29 procent för S. Redan i slutet av förra året kunde Fokus rapportera om den växande andelen SD-sympatisörer bland LO-anslutna män. I den senaste opinionsmätningen från Ipsos, Novus och Sifo är SD största parti med 24,5 procent, medan S landar på 23.2 procent.

Och Socialdemokraterna har knappast råd att vara utan LO:s stöd. Enligt DN pumpade LO i den senaste valrörelsen in 30 miljoner kronor för att lyfta S och mota tillbaka stödet för SD.

I och med att LO-ordföranden Karl-Petter Thorwaldsson, som klagat på mycket i januariavtalet,  ändå uttalade stöd för den omstridda överenskommelsen, vidgades glappet inte bara mellan LO och S, utan även mellan Thorwaldsson och LO:s förbund. Januariavtalets förändringar i arbetsrätten, som den om uppmjukat anställningsskydd, fick Kommunal, Seko, Fastighets, Målarna och Byggnads att se rött. I början av november förra året meddelade Karl-Petter Thorwaldsson, efter att ha känt sin slagkraft som opinionsbildare tappa i styrka, att han slutar som LO-ordförande.

LO:s traditionella kamp för minskade inkomstklyftor har nu sin udd riktad inte i första hand mot de borgerliga partierna, med sina ännu större satsningar på det som S vill se som sitt signum; välfärden, utan mot den S-ledda regering, som LO- styrelsen nu ser som ett hot mot denna välfärd; mot arbetsrätt och pensioner.

LÄS OCKSÅ: Thorwaldssons sista strid kan bli hans värsta

De krav som LO-styrelsen nu ställer för att minska den växande avgrunden mellan fackorganisationen och S är bland annat höjda pensioner, stoppad arbetskraftsinvandring till yrken där det finns arbetslösa i Sverige och att januariavtalets förändringar i arbetsrätten inte genomdrivs.

»Vi kommer aldrig acceptera att en socialdemokratiskt ledd regering driver igenom förändringar i arbetsrätten eller arbetslöshetsförsäkringen« skriver de på DN Debatt.

Få tycks dock tro att S någonsin kan vinna LO-medlemmarna tillbaka. Utsikterna för att den bleknande röda socialdemokratiska rosen ska blomma upp igen i traditionell form beskrivs som i stort sett obefintliga.

»Socialdemokraterna har ingen väg tillbaka. De sitter i ett skruvstäd där priset för att släppa januariavtalet är att slå sönder sitt rykte som regeringsskickliga«, skriver DN:s Ewa Stenberg.

SVT:s inrikespolitiske kommentator Mats Knutsson undrar i sin tur i en analys var Stefan Löfvens smärtgräns går, och menar att januariavtalets skrivningar om utökade undantag i turordningsreglerna kan bli den stora stridsfrågan under denna mandatperiod.

»Om Vänsterpartiet riktar den misstroendeförklaring mot statsministern som de hotat med om de ändrade turordningsreglerna läggs på riksdagens bord lär både M, KD och SD rösta för en sådan misstroendeförklaring«, uppger han, och menar att Löfven i så fall få sätta sitt hopp till att avtalsrörelsen leder till en uppgörelse där frågan om turordningsregler desarmeras.

Med tanke på LO-styrelsens krav lär han i så fall få hoppas förgäves.

LÄS OCKSÅ: Avgående LO-basen om att ta över som S-ordförande