Svep: Löfven skippar Almedalen för Ullared

Text:

Sabuni väljs till L-ledare

I dag efter lunch väljer Liberalerna sin nya partiledare, som med tanke på det glesa motståndet blir Nyamko Sabuni. Det är ju bara hon kvar i rejset sedan Erik Ullenhag kastade in handduken i tisdags. Hon har de flesta distrikten på sin sida, men Stockholm emot sig. Det borgar för en tuff tid som ordförande, anser de flesta bedömare.

– Hon har ett narrativ om att hon vågat stå för modiga saker och sedan i efterhand fått rätt, säger förre L-ledaren Lars Leijonborg om Sabuni i en intervju med P1 Morgon.

Ullared brädar Almedalen

För andra året i rad har Falkenbergs kommunalråd Per Svensson (S) bjudit statsminister Stefan Löfven till Ullared. Den här gången har han lyckats locka S-ledaren, som närmast traditionsenligt nobbar Almedalen även i år.

– Ullared är norra Europas största besöksmål och en plats där man kan träffa vanligt folk och diskutera olika samhällsutmaningar, säger Per Svensson till SVT.

Veteraner får jobb i EU:s miljöutskott

Det är de båda återvalda parlamentarikerna Fredrick Federley (C) och Malin Björk (V) som enligt DN är på väg mot varsin ordinarie plats i parlamentets miljöutskott, som bland annat hanterar EU:s klimatlagar. Socialdemokraternas Jytte Guteland får fortsätta.

Debatter:

”Att rubba våra internationella samarbeten vore skadligt för Sveriges säkerhet och trovärdighet. Det skulle få avgörande konsekvenser för våra möjligheter att utveckla den nationella militära förmågan och för den säkerhetsstrategi vi valt. Genom samarbetet med andra höjer vi tröskeln för eventuella hot eller angrepp”, skriver försvarsminister Peter Hultqvist (S) på DN Debatt.

”Sedan Januariöverenskommelsen har det varit tyst om bostadspolitiken, och detta följer på ett mångårigt politiskt misslyckande. Endast 7 procent av de tillfrågade i en Sifo-mätning tror att regeringen kommer att lyckas förbättra bostadsmarknaden. Nu krävs en långsiktig reform”, skriver Johan Engström på Fastighetsbyrån på Di Debatt.

”Försöken med värdebaserad vård i Sverige har trängt undan andra angelägna satsningar för att lösa vårdens utmaningar. Vi behöver vara bättre rustade framöver när nya och oprövade koncept lanseras”, skriver tankesmedjan Leading Health Care i en ny rapport, som presenteras på SvD Debatt.