Lööf lovar sänkt skatt till landsbygden

Text: Kristoffer Törnmalm

Bild: TT

Från årsskiftet får ca 900 000 människor i de 80 mest utsatta kommunerna 1650 kr/år i skattesänkning. Det skriver Annie Lööf på sin Facebook-sida. De som får sänkt skatt bor i de så kallade stödområdena A och B, alltså nästan hela Norrland samt Dalarna och delar av Värmland och Dalsland.

Att det är just de som får åtnjuta skattesänkningen argumenteras med att de betalar en hög kommunalskatt. Förslaget finns enligt Lööf med i regeringsbudgeten som förhandlas fram med C och L, och som läggs fram för riksdagen den 18 september. Paketet kostar statskassan 2,2 miljarder kronor och enligt TT innebär skattesänkningen 1,35 miljarder kronor mindre i skatteintäkter för staten.

Men det är inte bara skattesänkningar som lovas, paketet för landsbygden innehåller även 200 miljoner kronor mer till väg- och järnvägsunderhåll. Därtill 150 miljoner till bredbandsutbyggnad och ett "bondepaket" för 191 miljoner kronor, samt 85 miljoner kronor till mediestöd till landsbygd.

Budgetalliansen har också beslutat att avsätta 210 miljoner kronor årligen till regionerna för kostnader för vårdmomsen.

– Det handlar om satsningar på över två miljarder som stärker svensk landsbygd redan nästa år, säger Annie Lööf vid en pressträff.