Lööf: M och KD bröt vallöften

Text:

Bild: Jessica Gow/TT

I början av januari 2017 stod Moderaternas dåvarande partiledare Anna Kinberg Batra framför presskåren. Hon hade fattat två avgörande beslut som kom att påverka hela regeringsbildningen: budgetarbetet och migrationspolitiken. I klarspråk betyder det en mer restriktiv migrationspolitisk och ett närmande till SD.

Centerns partiledare Annie Lööf anade oråd. Hon förstod att det här kunde få långtgående konsekvenser, berättar hon i en stor intervju med Dagens Nyheter.

– Moderaterna gick ut och valde väg. Under en ganska lång period hade vi haft interna diskussioner om synen på Sverigedemokraterna. Då öppnade Moderaterna upp för att inleda samtal med Sverigedemokraterna och på det sättet räkna in det i sitt underlag. Sedan följde i stort sett både i media och i slutna rum ett och halvt år av diskussioner kring hur vi ser på Sverigedemokraterna, säger Annie Lööf till tidningen.

Hon anser att M och KD senare bröt sina vallöften att hålla rent hus mot SD. Insikten gjorde henne »oerhört besviken«.

– Vi höll igen med vår kritik då men vi upplevde det som att de lämnade oss för att bilda regering på egen hand, säger Lööf.

Och fortsätter:

– Vi sa nej i det läget, jag ville hålla ihop alliansen. Vi fortsatte arbeta dag som natt. Jag har i praktiken jobbat varje helg under hela hösten för att hitta lösningar där alliansen kan hålla ihop. Men jag upplevde aldrig att man var genuin i sin tanke att hitta blocköverskridande lösningar med MP och S. De här alternativen prövades aldrig skarpt i riksdagen, säger Annie Lööf till DN.

I stället valde Annie Lööf att göra upp med S, MP och L, något som senare har kommit att kallas för »januariöverenskommelsen«. I DN förklarar hon sitt agerande.

– Vi insåg att vi stod inför två dåliga val och vi måste göra valet så att Sverige får en regering. Då fokuserade vi på innehållet och att Vänsterpartiet krokas av och där vi själva får gå in och ta ansvar genom budgetsamverkan så att Sverige får en bra liberal reformagenda. Känslorna var snarare en frustration över att vi inte drog åt samma håll i att alliansen skulle hålla ihop.

Men att alliansen skulle vara död är fel, menar Lööf, trots att både hennes tidigare kollegor Ulf Kristersson och Ebba Busch Thor ansett så. Hon pekar i stället på många lokala samarbeten som ett bevis för att alliansen lever.

–  Jag tycker ju fortfarande att alliansen existerar. (…) Jag förstör den besvikelse som M och KD känner. Det är ju samma besvikelse jag kände i höstas när de på egen hand gick för att söka stöd av SD. Jag utgår från att när dammet lagt sig inser de att om vi ska ha en chans att byta ut den här regeringen nästa val behöver vi ha god ton och samarbeta de kommande åren, säger Annie Lööf till DN.

Läs även om Stefan Löfvens nya statsråd här.