Miljardären Karl Hedin frias – var misstänkt för att ha dödat varg med gift

Text:

Bild: TT

Fokus har tidigare skrivit om miljardären Karl Hedin och jakthärvan i Västmanland. Enligt åklagaren och åtalet hade Karl Hedin haft för avsikt att jaga varg i slutet av oktober 2018 och stod dessutom misstänkt för att ha lämnat över ett dödligt gift till ett par med syfte att döda vargen.

Nu meddelar rätten att samtliga misstänkta i härvan frias. Tingsrätten anser att bevisningen som åklagaren lagt fram inte är tillräcklig för en fällande dom.

”Vid vår bedömning av den bevisning som åberopats i målet har vi kommit fram till att åklagaren med sin bevisning inte har nått upp till beviskravet i brottmål”,  säger rättens ordförande rådmannen David Viktorsson Harrby i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: Män som hatar vargar 

Karl Hedin har genom hela rättegången nekat till brott och rättegången har varit komplicerad. Huvudvittnet i fallet har själv inte velat medverka i rättegången och har dessutom dragit tillbaka sina vittnesmål. Kvinnan stod senare själv misstänkt i härvan och hoppade av samarbetet med polisen efter ett års samarbete.

Karl Hedin har själv anmält åklagaren Lars Magnusson för att ha godkänt hemlig telefonavlyssning av Karl Hedin i härvan, men särskilda åklagarkammaren la ner utredningen i det ärendet.

Fallet har fungerat som en katalysator för en rörelse som stöttar Karl Hedin. På Facebook har hans stödgrupp 36 000 medlemmar som medlemmar har uttryckt hela jägarkåren misstänkliggörs i samband med ärendet.

Karl Hedin har länge varit en högljudd röst i vargdebatten där han förespråkar en utökad jakt på vargar och en minskad vargstam Karl Hedin har bland annat skrivit böcker i ämnet.

LÄS OCKSÅ: Industrimiljardären upp i rätten för jaktbrott