Morgonsvepet: S köpte dolda annonser för smutskastning

Text: Redaktionen

Bild: TT

S varnar för C och L med riktade annonser

Socialdemokraterna kampanjar med riktade annonser på Facebook där man varnar väljare för att rösta på Centerpartiet och Liberalerna, rapporterar Expressen. I annonserna antyder de att det inte går att lita på C och L vad gäller relationen till SD.

– Smutsig valpropaganda, säger Centerpartiets partisekreterare Michael Arthursson, till kvällstidningen.

Socialdemokraterna öppnar för blocköverskridande samarbete om LSS

Regeringen har blivit hårt kritiserad för sin hantering av lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, LSS. I Aftonbladets partiledardebatt anklagade Ebba Bush Thor (KD) regeringen för att ha »jagat barn i behov av assistans«. Nu sträcker Socialdemokraterna ut sin hand och bjuder in till blocköverskridande samtal för att lösa LSS-frågan, skriver Aftonbladet.

– Det kan kosta 700 miljoner eller en miljard. Det spelar ingen roll, säger Lena Hallengren (S), barn-, äldre- och jämställdhetsminister på en pressträff på torsdagsmorgonen.

Läs Fokus rapportering om LSS här. 

Medvind för KD - C backar

Valet närmar sig med stormsteg och Kristdemokraterna har vinden i ryggen. Enligt SVT:s/Novus senaste väljarundersökning skulle KD få 5,3 procent av rösterna om det var val i dag. Det är en ökning 1,8 procentenheter jämfört med mätningen från förra veckan.

– Den uppmärksamhet de mindre partierna får i en valrörelse har Ebba Busch Thor och Kristdemokraterna sett ut att förvalta väl. Annars har ju denna mandatperiod handlat mest om de tre stora partierna: M, S och SD, säger Torbjörn Sjöstrom, vd på Novus till SVT.

Läs mer här.

Fler försöker påverka valet uppger Säpo

Säkerhetspolisen ser en ökning av aktiviteter med syftet att påverka valet, rapporterar SR Ekot.

– Vi ser ökade aktiviteter jämfört med tidigare valet 2014 (...)Det kan exempelvis röra sig om aktiviteter på den digitala arenan som elektroniska angrepp, belastningsattacker, automatiserade konton. Vi har också sett när man återger nyheter i internationella medier om förhållanden i Sverige där Sverige sätts i ett perspektiv av att vara ett kaosartat land, säger Linda Escar, biträdande enhetschef hos Säkerhetspolisen till Ekot.

Samtidigt uppger Säpo att de i och med det stundande valet har en ökad beredskap för påverkansförsök.

Organisation uppmanar muslimer att inte rösta

Organisationen Hizb ut-Tahrir driver en kampanj för att få muslimer att inte rösta i riksdagsvalet. På lördag arrangerar den islamistiska organisationen en föreläsning i en kommunal lokal i Kista, skriver DN.

S lovar två landsbygdsmiljarder

Socialdemokraterna lovar två miljarder kronor varje år i ett statsbidrag till landsbygdskommuner. Det säger Stefan Löfven vid en pressträff. Löftet berör 179 kommuner med mindre än 30 000 invånare, rapporterar TT.   

Johan Hakelius skriver om kommuner i sin dagliga valanalys – »det är i kommunerna det händer«

Och M lovar cancervårdsmiljarder

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tydliggör hur de tre miljarder kronorna ska fördelas för att korta vårdköerna. Bland annat vill partiet öronmärka 500 miljoner kronor för att korta köer i cancervården och 500 miljoner kronor för att korta köerna till barn- och ungdomspsykiatrin (Bup), enligt Expressen.

V:s valfunktionär täckte över SD-affischer

En valarbetare och medlem i Vänsterpartiet saboterade Sverigedemokraternas valaffischer genom att täcka över dem med V:s affischer. Händelsen ägde rum i Rosengård under gårdagen, enligt SR Ekot.

– Det är en enskild medlem som agerat på egen hand i frustration över budskapet på Sverigedemokraternas affischer. Vi kände inte till att det här gjordes. Så fort vi fick reda på det så åtgärdade vi det, säger Vänsterpartiets valledare Emma-Lina Johansson till Ekot.

SD Malmö har polisanmält händelsen.

DI kartlägger skatterna

Alliansen och Sverigedemokraterna föreslår olika skattesänkningar medan Socialdemokraterna vill reformera utgiftssystemet och höja skatten på kapitalinkomster. Det skriver Dagens industri som gått igenom partiernas skattepolitik.

Lööfs känga mot M: Kan tänka sig att ta stöd från SD

Moderaterna och Centerpartiet skiljer sig i regeringsfrågan i hur de ser på Sverigedemokraterna. Det säger Annie Lööf i en intervju med Aftonbladet TV.

– Jag menar att skulle alliansen behöva ökat stöd för att tillträda då behöver vi ta det över blockgränserna eftersom vi säger nej till att ta det från Sverigedemokraterna.

Åkesson: Public service är politiskt styrt

Jimmie Åkesson upprepade sin kritik i TV4 Nyhetsmorgon.

– Jag tycker att P3 är en väldigt dålig kanal. Jag tycker inte att de ägnar sig åt en seriös bevakning av makten, utan det är en vänsterliberal smedja, sa Åkesson, enligt Expressen.

Och fortsätter:

– Det är klart att public service är politiskt styrt.

M-ledamot använde bonuspoäng från jobb privat

Moderaternas partiledare Annicka Engblom har använt flygbonuspoäng i sitt arbete för att uppgradera sin privata resa till Florida med familjen, skriver Aftonbladet.

– Det var fel av mig att använda poängen för uppgraderingen och jag har nu kontaktat riksdagsförvaltningen och skickat en rättelse till Skatteverket, säger Engblom.

Debatter

»Invandrares anpassning efter svensk kultur och våra värderingar är en förutsättning för en lyckad integration och ett Sverige som håller samman. Det ska givetvis finnas goda förutsättningar att återvandra för den som inte väljer att anpassa sig, men för de som stannar kvar i Sverige krävs anpassning«, skriver Christian Carlsson, förbundsordförande för KDU Sverige, på DN Debatt.

»Fler behöver gå ett extra år i grundskolan för att få den kunskap de behöver. Ett extraår bör läggas in så snart det är tydligt att eleven halkar efter, så att stöd kan sättas in innan det är för sent«, skriver partiledare Jan Björklund (L) och oppositionsborgarråd Lotta Edholm (L) på Svd Debatt.

»Det är inte är gratis att sänka skatter – någonstans måste pengarna tas ifrån. Man kan också formulera det såhär: Det går inte att samtidigt utlova socialdemokratisk välfärd och moderata skattesänkningar. Man måste välja«, skriver finansminister Magdalena Andersson (S) på Di Debatt.