Norlén: Processen tar slut i januari

Text: Redaktionen

Bild: TT

Norlén: Processen är inte oändlig

Talmannen Andreas Norlén anser att processen för att få fram en ny regering inte är oändlig. Det säger han i en intervju med SVT:s Morgonstudion.

– Jag tycker det var viktigt att säga att processen inte är oändlig och den tar slut den 23 januari på ett eller annat sätt, säger Norlén.

Den tredje omröstningen sker den 16 januari och den fjärde 23 januari.

S och SD lyfter i opinonen

Sverigedemokraterna ökar 2,3 procentenheter till 19,8 procent och Socialdemokraterna lyfter 1,8 procentenheter till 30,0 procent, enligt SVT/Novus senaste opinionsmätning.

– Socialdemokraterna ser ut att ha vunnit på att leda övergångsregeringen under hösten, säger Novus vd Torbjörn Sjöström till SVT.

Vilka förändringar som är statistiskt säkerhetsställda framkommer inte.

Jomshof (SD): Missnöje med att inte få fram en regering

Sverigedemokraternas lyft i SVT/Novus opinionsmätning är ett resultat av regeringsdiskussioner och att SD ”är sidsteppade”. Det säger partisekreteraren Richard Jomshof till SVT.

– Det kan bero på att det nu finns ett missnöje med att det inte går att få fram en regering, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof.

Debatter

 »Den fullkomliga demokratin förblir en omöjlig utopi«, skriver författaren Henrik Arnstad på DN Debatt.

»På senare tid har det ifrågasatts om Industriavtalet bör fortsätta vara normerande för arbetsmarknaden. När vi kommer överens med våra motparter så gör vi det utifrån vad som är bäst för hela samhället«, skriver förbundsordförandena för de fem facken inom industri, på DI Debatt.

»Med statsbudgeten för 2019 slopas investeringsstödet för bostäder 1 januari. Det innebär att ansökningar som inte hinner behandlas före årsskiftet inte kan beviljas stöd. Detta slår hårt mot tusentals planerade hyresbostäder och studentbostäder. Ett stort antal planerade bostäder kommer inte att byggas«, skriver företrädare för bostadsföretag, på SvD Debatt.