Nu kommer skattesänkningarna

Text: Redaktionen

Bild: TT

M+KD-budget  »en skattefrälse för flyget«

Allt talar för att Moderaternas och Kristdemokraternas budgetförslag kommer att gå igenom i riksdagen, skriver Ekot. Det kan betyda skattesänkningar från årsskiftet.

– Ett exempel är att de vill ta bort flygskatten, och då ser till att flyget återigen blir ett skattefrälse och det blir enklare för den delen att släppa ut. Och då minskar ju också det proaktiva klimatarbetet i Sverige, säger miljöminister Karolina Skog (MP).

Ekonom: Vi har en alltför expansiv penning- och finanspolitik

Nationalekonomer varnar för att en M + KD-budget betyder skattesänkningar, i stället för att spara. Risken för lågkonjunktur lurar runt hörnet, skriver SvD som intervjuat ett flertal ekonomer.

– Vi har snarast en alltför expansiv penning- och finanspolitik, säger Lars Jonung, professor i nationalekonomi vid Lunds univesitet.

Debatter

»EU:s system med utsläppsrätter för koldioxid är ett av de viktigaste för att minska industrins klimatpåverkan. Det nuvarande handelssystemet drabbar LKAB:s konkurrenskraft eftersom systemet i praktiken subventionerar höga utsläpp av koldioxid«, skriver LKAB:s vd Jan Moström, på DI Debatt.

»Bostadsbyggandet halveras och raset riskerar att fortsätta«, skriver företrädare för bostadsbolaget Veidekke, på DN Debatt.

Att förbjuda rökning på uteserveringar är förmyndarmentalitet. »Sverige är redan ett av Europas minst fria länder att äta, röka och dricka i”, skriver Catarina Kärkkäinen, ordförande Fria Moderata Studentförbundet, på SvD debatt.