Nya testamentet

Text: Lotta Dinkenspiel & Anders Billing

Fredagen den 9 januari, nio dagar innan Peter Wallenberg somnar in i sitt hem på Värmdö, samlas ett antal personer i Stockholm för ett möte.

Här finns Peters son Peter Wallenberg Junior, han som brukar kallas för »Poker«. Även familjeadvokaten Hans Wibom är på plats, liksom Ingrid Sundström – klippan som i många år skött allt praktiskt i familjens stiftelser.

Egentligen är det flera möten. Syftet är att hålla extra bolagsstämmor i ett antal för allmänheten helt okända aktiebolag kopplade till Wallenbergstiftelserna. På agendan står formaliteter. Men det är detaljer som påverkar hela gruppens framtid.

När stämmorna är avslutade finns en helt ny maktstruktur på plats för imperiet.

En knapp vecka efter stämmorna, torsdagen den 15 januari, går ett pressmeddelande ut från Wallenbergstiftelserna. Den största, KAW, berättar nu att Peter Wallenberg Jr tar över som ny ordförande efter sin far.

Utnämningen blir en stor nyhet. Få uppmärksammar raderna i slutet som nämner de förändringar som, bakom de få orden, rymmer den nya maktstrukturen.

Med besluten på stämmorna och beskedet från KAW finns nu svaret på hur Sveriges största bolagsgrupp kommer att styras i framtiden utan Peter Wallenberg i toppen. Det är ett upplägg som ger tydliga roller till de tre av arvtagare som nu tar över.

Ett upplägg som, enligt uppgift till Fokus, patriarken också själv medverkar till.

Ytterligare tre dagar efter pressmeddelandet, den 19 januari, dör Peter Wallenberg.

Som en person som kände Peter Wallenberg uttrycker saken:

– Det är väl inte omöjligt att han kände att han kunde andas ut när han kände att successionen var på plats.

De senaste decennierna har Wallenberggruppen haft en enkel struktur. I toppen ägaren, stiftelserna – Sveriges största privata forskningsfinansiär och en av de största förmögenhetsansamlingarna i riket efter framgångsrikt förvaltande i nära hundra år.

Stiftelserna äger i sin tur aktier i det börsnoterade investmentbolaget Investor som sköter de flesta Wallenbergföretagen, ett bolag som i dag är värt över 200 miljarder kronor.

För några år sedan bildade man också ett nytt förvaltningsbolag utanför börsen, FAM, som då tog över ett antal aktieposter från Investor och i dag har tillgångar på 36 miljarder kronor. Men det gamla FAM var aldrig oberoende, utan satt i praktiken ihop med Wallenbergstiftelserna.

De tre arvtagarna till Peter Wallenberg, hans söner Jacob och Peter Jr samt deras kusin Marcus, har genom åren haft maktpositioner på flera ställen i gruppen. Med den nya struktur som nu etableras blir deras maktpositioner mer uppdelade och tydliga.

Wallenberg

Det som hände den där dagen den 9 januari var att FAM höll en extra bolagsstämma. Besluten som fattades innebar att bolaget kopplades loss och gavs status som ett oberoende ägarbolag. Som ordförande i FAM får Marcus ansvar för sin egen låda. På samma sätt som Jacob har sin, som ordförande för Investor.

Ett av besluten vid den extra stämman var att byta ut styrelsen. Tidigare hade den främst innehållit personer kopplade till stiftelserna. Med sig i FAM-styrelsen får nu Marcus Wallenberg flera externa personer. Där finns bland andra SAS-chefen Rickard Gustafson, Jerker Johansson som tidigare var hög chef på den amerikanska investmentbanken Morgan Stanley, samt Ulrika Lundgren, tidigare mångårig Wallenbergare men nu hög chef på teknikkonsulten ÅF.

Konsekvensen av ändringarna är att gruppen nu formerar sig tydligt i två grenar: en som leds av Jacob Wallenberg, den andra av Marcus.

Den andra stora och kanske viktigaste nyheten är att den övergripande makten över Wallenbergfamiljens bolag – ovanför Investor och FAM – koncentreras till en investeringskommitté. En sådan har funnits tidigare också, men låg då under FAM.

Mycket talar för att familjens makt över bolagen framöver främst kommer att utövas från den nya kommittén och inte från stiftelsernas respektive styrelser. Sedan den 9 januari sitter här alla de tre i den nya generation Wallenbergare som nu leder sfären, förutom Jacob och Marcus även Peter Jr. Här ska de samsas om den övergripande inriktningen för sfären när Peter Wallenberg är borta.

Det intressanta med kommittén är också dess nya ordförande, den tidigare Electroluxchefen och mångårige Wallenbergmannen Michael Treschow, för övrigt också en av Peter »Pirre« Wallenbergs närmaste förtrogna. Att det inte är någon av familjemedlemmarna som håller i klubban är avgörande, därmed finns en domare om familjemedlemmarna eventuellt skulle träta. Tidigare kunde ju Peter den äldre rycka in om foten behövde sättas ned i något tvistigt ärende. I investeringskommittén sitter även förre Investorchefen Claes Dahlbäck och advokaten Hans Wibom, även de trotjänare åt familjen Wallenberg sedan decennier.

Även om det är odiskutabelt att en ny beslutsstruktur har etablerats, vill vissa i sfären tona ned förändringarnas omedelbara koppling till arvskiftet.

– De beslut som nu fattades har förberetts under en lång tid, egentligen hela 2014, säger en centralt placerad person i Wallenberggruppen.

Det vore dock inte konstigt om Peter Wallenberg skulle ha månat om hur bolagsgruppen skulle styras efter hans död. Hans eget tillträde, efter fadern Marcus död 1982, utgjorde raka motsatsen till dagens noggrant utmejslade struktur.

– Håll er till Peter, ska pappan ha sagt vid dödsbädden.

Ändå hade Marcus Wallenberg, bakom sonens rygg, haft diskussioner med Pehr G Gyllenhammar om en ledande roll i familjeimperiet. Pappans relationer med sonen Peter var under isen, och han hade aldrig egentligen trott på honom som ledare för imperiet.

När Marcus Wallenberg var borta steg PG och Volvo in i både Atlas Copco och Stora. Efter två års maktkamp lämnade PG så Wallenbergsfären och Peter var enväldig på toppen.

– Jag har en djävel i mig jag också. Min tanke var att han kan ha gjort vad fan han vill, men nu ska jag bestämma, sa Peter Wallenberg i en tv-intervju senare om fadern.

Det är uppenbart att Peter Wallenberg ville ha en annorlunda relation med sina egna barn. Nästa generation fick också en helt annan resa in i sfären, långt mer involverade i makten än vad han själv varit under pappan. I mitten av åttiotalet fick sonen Jacob och hans kusin Marcus, båda födda 1956, jobb på SEB. I början av nittiotalet tog de sedan steget upp till styrelseplatser i flera av sfärens bolag.

År 1997 trädde Peter Wallenberg tillbaka från det omedelbart operativa arbetet. Han lämnade då ordförandestolen i Investor och lämnade över till den dåvarande stjärnan, förre ABB-chefen Percy Barnevik – den förste i ordförandestolen på ett halvsekel utan namnet Wallenberg. Sonen Jacob blev i samma veva vd för banken SEB och strax därpå tog Marcus Wallenberg över vd-jobbet i Investor.

Percy

Percy Barnevik körde ganska mycket sitt eget race som ordförande och relationerna med Peter Wallenberg Sr, som då flyttat upp till stiftelserna, försämrades successivt. När Barnevik försvann 2002 efter avslöjandet om miljardpensionen ruckades hela maktställningen i sfären. Några år senare bytte kusinerna i praktiken plats. Marcus tog klubban i SEB och Jacob blev ordförande i Investor. Strax därpå slussades Jacobs lillebror Peter Jr in och två W blev tre.

År 2007 togs det första steget mot den tudelning som vi nu ser, när bolaget Foundation Asset Management bildades som ett sidoskott till stiftelserna. Det bolaget blev Peter Jr:s plattform för att komma in i sfären. Så var det fram till mitten av 2013, då Marcus Wallenberg tog över ordförandeskapet. Efter den 9 januari i år har Peter Jr helt lämnat bolaget som alltså nu fått en annan roll och numer går under ett annat namn, det kortare FAM.

Att det i dag skulle föreligga några konflikter mellan familjemedlemmarna förnekas av de personer i sfären som Fokus har pratat med. Den nya maktstrukturen verkar mer förebyggande om det skulle uppstå bekymmer i framtiden.

Men att det just nu inte föreligger konflikter innebär inte att det då och då uppstår meningsskiljaktigheter. Ett område där det funnits oenighet på senare tid är, enligt uppgift, hur mycket sfären ska investera i mindre, onoterade bolag och andra mer exotiska investeringar.

I början av 2011 fanns långtgående planer på att dela upp Investor i två delar, en del som skulle ägna sig åt de noterade bolagen och ytterligare några strategiska innehav, och ett bolag bestående av Investor Growth Capital, som sysslar med investeringar i yngre snabbväxande företag, Investors andel i riskkapitalbolaget EQT och tradingverksamheten. Det senare bolaget skulle noteras på börsen.

Bara ett par veckor innan informationen skulle offentliggöras tvingades vd Börje Ekholm dra i bromsen. Marcus och Peter Jr hade velat köra på. Men Peter Sr var tillsammans med Jacob emot avknoppningen, och vann. I stället valde Investor att lägga ned tradingen och göra IGC mer fristående.

Wallenberg3

Närmast pappa. Peter Wallenberg Jr sägs vara den av arvtagarna som stod sin pappa närmast. Nu får han rollen som medlare mellan brodern Jacob och kusinen Marcus.

Internt var stämningen upprörd. Flera personer som hade givits positioner i den nya verksamheten avgick.

Det mest intressanta med händelsen är att den visar att familjemedlemmarna ibland faktiskt kan dra åt lite olika håll, och det i stora strategiska frågor. Samt att Peter den äldre även på senare år var den som hade sista ordet. Det är också intressant att Peter Jr stod på Marcus sida i striden, och inte automatiskt slöt upp bakom sin far och bror.

Händelsen är också ett tecken på Marcus Wallenbergs intresse för nya investeringar och riskkapital. I sin roll som ordförande för SEB har han bland annat varit med och byggt upp bankens riskkapitalverksamhet under namnet SEB Venture.

– Det är Marcus av de tre W:na som är mest intresserad av framtiden, av nya tekniska lösningar, säger en person med god insyn.

Den riskkapitalverksamhet som finns i FAM lär alltså säkerligen utvecklas med Marcus som ordförande. Med den nya uppdelningen mellan Jacob och Marcus får kusinerna ägna sig åt det som var och en är mest intresserad av. De får också roller som passar deras personligheter. Den utåtriktade Jacob får stå i börsens rampljus, medan den mer skygge Marcus får verka utan att synas.

Det innebär inte att kusinerna inte samarbetar, tvärtom sitter både Jacob och Marcus i flera styrelser tillsammans. Även om de har sina olikheter. Dynamiken mellan de äldre och mer tongivande kusinerna Jacob och Markus har, intressant nog, stärkt positionen för Peter Jr. Han kom in senare i sfären och klassas av många i näringslivet fortfarande som en »dark horse«. Men han har gjort ett bra jobb i sin tidigare roll som vd för Grand Hôtel, där han vände förlust till vinst. Han anses ha god hand med personal och lätt att få med sig folk. Peter Jr är någon som både Marcus och Jacob har förtroende för och han lär säkerligen få fungera som medlare dem emellan i det nya triumviratet som nu tar plats.

Något som kan behövas nu när den gamle hövdingen inte längre finns.