Oskarshamns KSO: ”Vi får lägga champagnen på kylning”

Regeringen har lovat att inom kort besluta i frågan om slutförvaring av kärnavfall. Kanske får en av politikens surdegar äntligen ett avslut.

Text:

Bild: Adam Ihse/TT

Så kom ett besked. Inte ett beslut, men ett besked om ett beslut.

I Oskarshamn satt ett socialdemokratiskt kommunalråd som heter Andreas Erlandsson och tittade på presskonferensen. Men han visste redan vad som skulle hända. Han har redan hunnit prata om frågan två gånger med Annika Strandhäll, dels dagen efter hon tillträdde och dels under ett samtal med Annika Strandhäll och med Östhammars kommun där slutförvaringen ska byggas.

När Fokus hälsade på honom för några månader sedan var han väldigt arg på regeringen för att ingenting hände i frågan. Dåvarande klimatminister Per Bolund hade nyligen meddelat att regeringen ämnade att dela upp de juridiska processerna för mellanförvaring och slutförvaring av kärnavfall. I praktiken betydde det att man skulle bygga ut mellanlagret i Oskarshamn utan att ha beslutat om en plats för slutförvaringen.

HAN VAR ARG av flera anledningar. En var att han inte hade fått någon info från regeringen på förhand om beslutet som påverkade hans kommun.

– Jag har 8 000 ton radioaktivt avfall där borta. Det är klart att jag är orolig, sa han till Fokus då.

Han efterlyste en tidsplan från regeringen.

I dag fick han den från sin partikollega, miljö- och klimatminister Annika Strandhäll.

”Jag bedömer att ärendena är färdiga för ett avgörande inom kort”, sa hon på presskonferensen. Slutförvaringsfrågan – som Fokus tidigare skrivit om – ska avgöras av regeringen den 27 januari. Beslut om utbyggnad av den befintliga förvaret av låg- och medelaktivt radioaktivt avfall tas en dryg månad tidigare, den 22 december.

DEN TIDIGARE ANSVARIGE MINISTERN Per Bolund (MP) var missnöjd med beskedet. Det finns för många osäkerheter kvar gällande hur bra kapslarna fungerar, kommunicerade han ut via Miljöpartiets twitterkonto.

”Det är precis den här 'lösningen' som människor har använt under så lång tid. Gräva ner, glömma bort och låtsas som problemet inte finns. Vi har chansen nu att faktiskt göra rätt. Inte stressa fram ett beslut av politiska skäl”, skrev han.

Från kommunstyrelseordföranden Andreas Erlandsson i Oskarshamn var tonläget ett annat.

– Jag ser inte att regeringen kommer fatta nåt annat beslut än att tillåta när experterna gett sitt medgivande, säger han.

Att beslutet kom så snabbt efter att Annika Strandhäll tillträdde kan bara tyda på en sak, menar han.

– Det visar på det vi sagt att han inte ville ta beslutet. Att det var Miljöpartiet som fördröjde. Det kan inte hon säga som minister, men det kan jag säga. Det var det vi märkte. Det var inga vettiga argument de kom med. De ville inte ta beslutet, säger Andreas Erlandsson.

Ändå vågar han fortfarande inte fira.

– Vi väntar tills den 27:e. Vi tar inte ut segern i förskott, men vi får lägga champagnen på kylning.