Osynlig framgång

Text:

Bild: Bertil Enevåg Ericson/Scanpix

Det började ju så bra. Medierna gillade den nya partiledaren, till och med de borgerliga ledarsidorna beskrev honom som sansad och verklighetsförankrad. Under tiden skaffade den förra partiledaren twitterkonto, började bråka med sina gamla samarbetspartners och visade allmänheten hur dålig stämning det egentligen hade varit mellan de rödgröna.

Jonas Sjöstedt stod för något nytt, till skillnad från Lars Ohly bojkottade han inte ens matstunderna med kungafamiljen. Sedan blev det tyst. Länge. Vänsterpartiet hade svårt att få genomslag i medierna, fast det var det enda riktigt vinstkritiska partiet i den välfärdsfråga som dominerade debatten. Men om den saken ville alla bara prata med socialdemokraterna.

Osynligheten till trots har vänsterpartiet klättrat i opinionsmätningarna och tur är kanske det för partiet inför dagen i Almedalen. Den delar de med alliansen – som kuppat till sig en inofficiell gemensam dag – och både socialdemokraternas och moderaternas ekonomiska seminarium. Då räcker det inte med sans och verklighetsförankring för att nå ut.

Läs Fokus rapportering om vänsterpartiet:

Välfärdsvåg och lyft i opinionen. Ändå bryr sig få om Jonas Sjöstedt.
Vart tog v vägen?

Republikanen Jonas Sjöstedt om lunchen med prinsessan Victoria och prins Daniel.
»Jag är inte så van vid att umgås med kungligheter«

Den nya vänster­ledaren har gått alla charmkurser som Lars Ohly missade.
Medierna golvade av Sjöstedt.

Tidigare sa de för lite. Nu generas vi snarast av ex-politikernas bekännelser på nätet.
Ideologisk striptease på Twitter.

Läs mer: Fokus om Almedalen