Plumpar i valprotokollet

Text:

De fjorton kvinnor och sju män som utgör Sveriges kanske allra minsta myndighet har haft en hektisk vecka bakom sig. Valmyndigheten, med ansvar för genomförande av val och folkomröstningar, hade vidtagit förberedelser inför höstens val och dessutom fått 18 miljoner extra i budgetanslag.

På valnatten när det preliminära resultatet skulle presenteras kraschade ändå deras webbplats val.se. Det var ingen hackerattack utan överbelastning på servrarna när en stor del av de 6,3 miljoner individer som tog sig till valurnorna också ville kika på resultaten i takt med att rösterna räknades.

Att kraschen kunde ske överraskade myndigheten.

– Vi tror att det kan vara en typ av trafik som vi inte var beredda på, fler och fler använder mobiler på ett sätt som man inte har gjort tidigare, sa Carl Sjöberg, myndighetens it- och kommunikationschef.

Besökare hänvisades till SVT, dagstidningar och andra sajter.

På Facebook skrev representanter för Moderaterna i Filipstad att de på Valmyndighetens sajt försökt anmäla misstänkt valfusk, men varit osäkra på om mejlen kommit fram.

Flera it-experter var kritiska till att Valmyndigheten inte hade tagit höjd för en eventuell anstormning.

– Det är anmärkningsvärt på många sätt, sa en it-säkerhetsexpert.

Men det var inte den enda plumpen i protokollet. Valmyndigheten gjorde en felkalkyl när den uppskattade att antalet förtidsröster bara skulle öka med 10 procent. Det visade sig vara i underkant och på Postnords terminal i Årsta var personalen underbemannad, vilket försenade och fördröjde rösträkningen. Och de som följde rösträkningen på andra ställen än val.se fick ge sig till tåls.

På nästa möte lär Valmyndighetens ansvariga för it och prognosmakeri få en uppsträckning. Med all rätt.

Läs tidigare Fokuserat:

Utan sanning ingen lögn

Konsten att glömma 53 miljarder

På väg mot upplösning