Sabuni kandiderar till partiledare

Text:

Bild: Marc Femenia 

Förhandstippade Nyamko Sabuni kommer att kandidera till partiledare för Liberalerna. Det säger hon i sin första intervju som kandidat med Fokus.

– Sedan Jan Björklund i januari gick ut med att han inte kandiderar på nytt, har medlemmarna fått tid på sig att komma med förslag på kandidater till partiledarposten. Deadline är den 15 april och jag tycker det vore olyckligt om det blev tyst i frågan ända fram till Europaparlamentsvalet den 23 maj. Jag behöver den här tiden för att kunna åka runt och träffa medlemmar och berätta vad jag vill och tänker för partiets framtid, säger Sabuni.

Hon berättar att det är olyckligt att Liberalerna framstår som splittrade just efter de tagit ett gemensamt beslut om regeringssamarbete, det så kallade januariavtalet.

– Avtal ska hållas. Det är viktigt att vi gör vad vi kan för att leva upp till avtalet, så länge de andra parterna gör det. Men jag vill komma bort från ängsligheten, Liberalerna är ingen dörrmatta. Det finns alltid valet att gå i opposition, säger Sabuni.

I tidigare intervjuer har hon pratat om att Sverigedemokraterna blivit mobbad. I Fokus intervju ger hon inget direkt svar på hur partiet ska hantera SD.

– De senaste mandatperioderna har det handlat om att isolera SD, men två av tre överenskommelser har misslyckats. Vi får se hur det går med Januariavtalet. Men det jag vill diskutera, på djupet, är hur vi får ett mindre SD. Det är ett långsiktigt formulerande av politik som är viktigt för medborgarna.

– Alla liberaler ska kunna ha sin hemvist hos oss och vi ska öka möjligheten till maktskifte i Sverige. Utskottsarbete nu bedrivs som det är tänkt, demokratin fungerar. Men när jag skrev om SD 2017 så var det ett annat läge. Då fanns den tråkiga tendensen att frysa ut SD. Den ser vi inte i riksdagen längre.

Nyamko Sabuni är för närvarande hållbarhetschef på teknikföretaget ÅF. Hon har tidigare varit integrations- och jämställdhetsminister i den nya alliansregeringen 2006.

Läs mer:  

L: Därför gick det så dåligt i valet

Johan Hakelius: Nyamko Sabuni spelar huvudroll på S-kongress

Partiet är i fatt Nyamko Sabuni

Politiskt korrekt? Not!